Ile dokładnie jest rezerwy paliwa w Julce? Jak pojechałem ostatnio na stację zaraz po zapaleniu kontrolki to weszło tylko 48 litrów.
Ile dokładnie jest rezerwy paliwa w Julce? Jak pojechałem ostatnio na stację zaraz po zapaleniu kontrolki to weszło tylko 48 litrów.
Też się nad tym zastanawiałem w tym wątku: http://www.forum.alfaholicy.org/mito...ka_paliwa.html
Odpowiedź znalazłem i podałem w #198 poście w tym temacie: http://www.forum.alfaholicy.org/mito...giulietta.html
W skrócie, wygląda na to, że od odbicia pistoletu, można jeszcze wlać 4l, rezerwa zapala się przy 10l a gdy wskazówka zwisa pionowo są już na prawdę resztki paliwa.
Rezerwa zapala się w zależności od egzemplarza w granicach 10-12l. Nie radzę robić dolewek paliwa po odbiciu pistoletu dysrybutora - źle to wpływa na zaworek odpowietrzający zbiornik paliwa
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Bardzo możliwe. Sam tego unikam. Piszę tylko, w odpowiedzi na zdziwienie kolegi janka, któremu to zdziwieniu też czas jakiś temu uległem, że żeby zmieścić deklarowane przez producenta 60l, trzeba by robić dolewkę. Do zatrzymania pistoletu wejdzie mniej. Tak przynajmniej jest najwidoczniej w co najmniej dwóch egzemplarzach na tym forum. Oczywiście nie mogę mieć stuprocentowej co do tego pewności. Musiałbym mieć wzorcowe przyrządy pomiarowe i wysuszyć zbiornik ale jest to bardzo prawdopodobne bazując na moich doświadczeniach opisanych w linkach, które podałem. Jest to o tyle istotne, że pozwala określić właściwy poziom paliwa i uniknąć ew. przykrych niespodzianek.
Spróbuje na rezerwie przejechać się jeszcze 100km w trasie i zobaczę ile zostanie![]()
Jakiś czas temu zaryzykowałem podobny eksperyment. W sumie nie wiedziałem, że ryzykuję. Bo spalanie z komputera zgadzało się z tym z dystrybutora, producent twierdził, że zbiornik ma 60l a rezerwa max 10l a mimo to wchodziło mniej niż 50l (+ew. dystans x spalanie od wejścia w rezerwę), więc sądziłem, że profilaktycznie rezerwa zapala się wcześniej a wskaźnik zaniża poziom paliwa. Toteż zszedłem wskazówką pionowo w dół sądząc, że mam jeszcze 3-4l i przejechałem jeszcze z 10km. Zajechałem na stację: "Pan pójdzie do kasy, ja zatankuję". OK. Nie wiedziałem, że będzie dolewał. Do zatrzymania weszło 56l z kawałkiem, co potwierdzało moje przypuszczenia. Ale po dolewce weszło 60 z kawałkiem. Później przez dłuższy czas wskazówka trzymała maksimum. Skłaniam się więc ku temu, że cała skala wskaźnika poziomu paliwa obejmuje 56l, każdy segment odpowiadający 1/8 to 7l, gdy wskazówka jest pionowo w górze mamy 57l w połowie 29l a pionowo w dół 1l a rezerwa zapala się po wejściu w dolną 1/6, czyli przy nieco ponad 10l.
Jeździłem jeszcze ze wskaźnikiem pionowo w dół i weszło 56,5.
Mnie też weszło ostatnio coś ok. 56,5. Byłem już mocno spocony.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS