ja*jeżdżę"normalnie"czyli nie szaleje do konca skali na obrotomierzu ,bo nie po to kupiłem 1.6 ale własnie dla ekonomii ,ale nie jeżdzę też jak kolega arturr 1975 3000 rpm . lubie pociagnć na 1,2,3 do 4000rpn. I zaskakuje mnie spalanie ponieważ jezdze na gazie i tankuje dokładnie 36 l.do pełna i przejezdzam na tym co najmniej 350 km. Więc łatwo policzyć ze pali 10 i ciut *po mieście. trasa ostatnio jechałem do krakowa wiec autostrada ale zależało mi na min, spalaniu wiec jechałem max 130 /troche mnie trafiało/ ale przejechałem 400 km .JAK DLA MNIE BOMBA!!!
A wiadomo że na gazie pali mni . 10 % wiecej etyliny . Więc chyba można lekko zredukować twoje spalanie, chociaż pewnie STYL JAZDY też ma duży wpływ.
Ostatnio edytowane przez bartekalfa166 ; 03-12-2011 o 15:38
panowie a moje 1.6 98r spala 14,5 l gazu co może być przyczyną instalacja zwykła
Jeżeli masz zwykłą instalke a nie sekwencje tak jak być powinno to właśnie tu może być problem. Ja mam silnik 2.0 i spalanie takie jak niżej w podpisie z tym ze u mnie jest sekwencja. Nie jeżdżę emerycko, obroty bardzo często wędrują w okolice czerwonego pola. Więc jeśli zamierzasz dłużej pojeździć tym autem proponowałbym ci przeróbkę instalacji na sekwencje. Na pewno uzyskasz lepsze spalanie a i będziesz spokojniejszy że nie spotka cię żadna przykra sytuacja w postaci strzału gazu w dolot w wyniku złej regulacji.
w dolot to wali za każdym razem jak mocniej wcisne gaz
No właśnie o tym napisałem we wcześniejszym poście. Na początek podjedź do dobrego gazownika na porządną regulację a później zastanów się nad tym co pisałem czyli przeróbka na sekwencje. Jeśli zdecydujesz się na taki zabieg na dobrych podzespołach to na pewno nie będziesz żałował. Będą tylko same zalety w postaci niższego spalania mniej odczuwalny spadek mocy albo w ogóle go nie będzie brak strzałów w dolot i obaw o to że kiedyś może podnieść ci maskę![]()
Ja niestety jezdze 100% miasto, a chodziło mi o maksymalny moment i moc, max moment cos kolo 3-4tyś obr a max moc chyba przy ok 6,5tyś obr, czyli silnik wysokoobrotowy, czyli zeby dynamicznie przyspieszyc trzeba przycisnac...3000 RPM to 100km/h to mało? bo dla mnie w sam raz
O kyryieleison, 1.6 TS 12l/100? Mi 2.5 V6 po mieście pali 13l/100 km (450km na baku), na trasie przy prędkościach do 120 koło 10l/100km a moc, elastyczność i wrażenia akustyczne nieporównywalne
Timeline: Nissan Sunny Y10 2.0d->Alfa Romeo 156 2.5 V6->Ford Focus mk2fl 1.8 TDCI->Lexus IS200 + Fiat 126p elx
wg katalogu 2,5 v6 około 16,5l w miescieO kyryieleison, 1.6 TS 12l/100? Mi 2.5 V6 po mieście pali 13l/100 km (450km na baku), na trasie przy prędkościach do 120 koło 10l/100km a moc, elastyczność i wrażenia akustyczne nieporównywalnea co do 1.6 i jazdy miejskiej jak najbardziej moze spalic 12l przy dynamicznej jezdzie, to nie auto typu compact, poza tym 120KM musi wypić, dla porownania astra 2 hb mniejsze autko silnik 1.6 101km i spalanie min 10l w miescie, o audi a3 nie wspominam 1.6 8v ponad 11l w miescie...