Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Temat: Zderzak Alfa 159 Sedan

anka85
    Gość

Unhappy Zderzak Alfa 159 Sedan

Hej,

Niedawno kupiłam Alfę Romeo 159 2007r 1.9 JTDm 16V Impression, mam problem ze zderzakiem.
    Na początku myślałam, że zderzakowi brakuje tylko zaślepki ale okazało się że jest od zupełnie innej wersji i dół nawet nie przylega do części nadwozia a coś takiego jak zaślepka nie istnieje w częściach serwisowych.
    W związku z tym że zderzak jest również obtarty, chciałabym kupić nowy - tym razem do mojej wersji.

Na allegro znalazłam dwa, z otworami na czujniki parkowania i chciałabym się was prosić o pomoc.
    Kolor mojego auta to czarny metallic, po umyciu jest dosyć szarawy nie jest to soczysta czerń. W jaki sposób mogę mieć pewność że lakier zderzaka z allegro będzie miał taki sam odcień jak mój i że na pewno będzie pasował do mojej wersji?
    Czy one miały jakieś kody wersji i kody lakieru (ewentualnie jak mogę sprawdzić swój)?

Poniżej fotki mojego obecnego zderzaka i linki do zderzaków z Allegro.
    http://img824.imageshack.us/img824/7828/zderzakty.jpg

http://allegro.pl/zderzak-tyl-tylny-...960813637.html
    http://allegro.pl/alfa-159-tyl-zderz...985507573.html

Byłabym wdzięczna za pomoc
    Pozdr

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Zamiast wymieniać zderzak, wstaw tłumik końcowy z dwoma wylotami Bella zyska na wyglądzie

Ciężko jest dopasować używany zderzak, by miał identyczny kolor jak reszta auta. Niestety lakiery starzeją się zależnie od warunków, w których były użytkowane. W przypadku czarnego może różnica nie będzie aż tak zauważalna, ale będzie.
    "For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson

anka85
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Airen Zobacz post
    Zamiast wymieniać zderzak, wstaw tłumik końcowy z dwoma wylotami Bella zyska na wyglądzie

Ciężko jest dopasować używany zderzak, by miał identyczny kolor jak reszta auta. Niestety lakiery starzeją się zależnie od warunków, w których były użytkowane. W przypadku czarnego może różnica nie będzie aż tak zauważalna, ale będzie.
    Mimo wszystko chciałabym zachować oryginalny wygląd i zmienić ten zderzak.
    Czy były różne wersje czerni, ewentualnie jakieś kody lakieru?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

O ile się nie mylę, 159ki były dostępne w kolorze czarnym pastelowym i czarnym metalik.
    "For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Nie wiem czy uda Ci się kupić zderzak z lakierem w nienagannym stanie. Zazwyczaj są one porysowane itp. Do tego dochodzi transport gdzie taki zderzak może (a raczej na pewno) nabawi się kolejnych rys.
    Dlatego ja nie szukałbym idealnego koloru, a jedynie czarnego i w dobrej cenie, a potem lakierował.
    Twój zderzak patrząc po zdjęciach miał zaślepkę (nie jest to zderzak od wersji z podwójnym wydechem, bo nie ma charakterystycznej obwódki). Tak więc Twój zderzak jest oryginalny i pochodzi dokładnie z Twojej Alfy.
    Jeśli w serwisie nie da się dokupić zaślepki popytaj o nią na forum. Kilku kolegów ją demontowało zakładając podwójny tłumik, więc pewnie leży w garażu.
    Ja też ją demontowałem tą zaślepkę, tyle, że nie całą, więc moja Ci się nie przyda, bo jest zniszczona.
    W tym temacie poszukaj kogoś kto zmieniał tłumik i posiada taką zaślepkę:
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...o_wydechu.html
    Wystarczy ją wkleić np. na silikonie.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Jak chcesz to mam taką zaślepkę. Jak wstawiałem tłumik ultera to mi Ona została.

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

anka85
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    Jak chcesz to mam taką zaślepkę. Jak wstawiałem tłumik ultera to mi Ona została.
    Witam,

Aż dziwne żeby facet z serwisu się mylił, ale zdarza się..
    W kwestii dolnego plastiku? strasznie odstaje i nie znalazłam w jego wewnętrznej stronie żadnego zatrzasku/mocowania na śrubę, dzięki której mogłabym przytwierdzić ten plastik do absorbera zderzaka.
    Jak to wygląda u was?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek_inf
    Auto
    Lancia Delta III 1.8 Di

Domyślnie

Odkopuję temat.

Potrzebuję takiej zaślepki. Jest szansa, że ktoś z forumowiczów jest w jej posiadaniu i chętnie mi odsprzeda?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

1. Mam pytanie. Ostatnio zauważyłem taki ząbek: (zdjęcie z Allegro)
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zderzak.JPG
Wyświetleń:	469
Rozmiar:	33.1 KB
ID:	119318
    W pierwszej chwili pomyślałem, że załatwiłem sobie zderzak po cofnięciu w zaspę. Ale przeszukałem Allegro i zauważyłem, że ten "ząbek" występuje w wielu używkach. Czy w tym miejscu powinna być zaślepka? ePer na ten temat niewiele ma do powiedzenia.

2. Czy zderzaki do wersji Berlina i Sportwagon są identyczne? (pomijam fakt istnienia zaślepki na podwójny wydech)
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Maniak resoraków Avatar juhass
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Giulietta MA 2011; Giulia 2021 USA

Domyślnie

co do ptk. 1 to wydaje mi się że to standardowe wycięcie w miejscu mocowania linki do holowania. W punkcie 2 niestety nie pomogę.