Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Elektryka Alfa 159

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Brera

Question Elektryka Alfa 159

Witam,

Niedawno zakupiłem 159'tkę, ostatnio wymieniałem osłonę na kanale i zauważyłem dwa przewody które nie są podłączone do niczego.
    Szukałem jakiegoś miejsca w zasięgu tych kabli w które mógłbym je podpiąć ale nic nie znalazłem.

Zrobiłem fotki, może ktoś z was wie od czego są te kable i gdzie powinny być podłączone?

Foto 1A, 1B - kabel znajduje się pod prawym przednim reflektorem
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1A.jpg
Wyświetleń:	397
Rozmiar:	74.4 KB
ID:	41682Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1B.jpg
Wyświetleń:	637
Rozmiar:	78.2 KB
ID:	41683

Foto 2A, 2B - kabel po podniesieniu maski, zwisa swobodnie w głębi pomiędzy akumulatorem a komorą silnika.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2A.jpg
Wyświetleń:	347
Rozmiar:	61.1 KB
ID:	41684Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2B.jpg
Wyświetleń:	483
Rozmiar:	86.2 KB
ID:	41685

Dzięki,
    Adam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar R.Y.D.Z.U
    Mieszka w
    Brzeszcze / Wieliczka / Bieruń
    Auto
    MiTo - dzikie 78KM :)

Domyślnie

Skoro swobodnie zwisają i nie pojawiają Ci się żadne błedy, to widać nigdzie nie powinny być podłączone. Praktyką producentów samochodowych jest unifikacja wiązek, więc kostki są przewidziane dla odbiorników lub czujników, których Ty w Belli nie posiadasz. Jak ściągniesz zderzak przedni, to pewnie zobaczysz jeszcze kostki do czujników parkowania. Nie przejmuj się więc i ciesz się jazdą wspaniałym samochodem

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Brera

Domyślnie

Mam migający przebieg i nie działa mi zupełnie system Blue&Me, szczerze miałem nadzieję że któryś z przewodów by się do tego odnosił.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar R.Y.D.Z.U
    Mieszka w
    Brzeszcze / Wieliczka / Bieruń
    Auto
    MiTo - dzikie 78KM :)

Domyślnie

Jeżeli auto było sprowadzone, to musisz wgrać sobie polskie oprogramowanie do B&M - mi też nie działało, póki nie uaktualniłem softu. Co do migającego przebiegu, przeszukaj sobie forum w tym dziale, bo sporo o tym się pisało, ja na szczęście nie mam o tym pojęcia.

---------- Post added at 22:57 ---------- Previous post was at 22:51 ----------

link do oprogramowania Blue&Me
    http://www.alfaromeo.pl/CMSPL/homepa...nse=WebCrawler

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Brera

Domyślnie

Cytat Napisał R.Y.D.Z.U Zobacz post
    Jeżeli auto było sprowadzone, to musisz wgrać sobie polskie oprogramowanie do B&M - mi też nie działało, póki nie uaktualniłem softu. Co do migającego przebiegu, przeszukaj sobie forum w tym dziale, bo sporo o tym się pisało, ja na szczęście nie mam o tym pojęcia.
    Wiem, przerabiałem ten temat na wszystkie sposoby, problem w tym że moje B&M nie łączy się z telefonem ani nie odczytuje żadnego pendrive'a - wygląda na to że do schowka nie dochodzi żadne zasilanie (próbowałem miernikiem, w serwisie po swojej ścieżce też doszli do takiego wniosku). W serwisie przy większych naprawach zerknęli pod kompem na ten przebieg i próbowali coś uczynić z B&M, ale mieli na to za mało czasu i będę musiał się z nimi ustawić na jeszcze jedną wizytę. Reasumując, niedługo się dowiem w czym tkwi problem i czy to rozwiążą w ASO bez kosztownej wymiany centralki na nową.

Wracając do tematu, te kable raczej nie mają nic wspólnego z nie działającym B&M i są to typowe wtyczki żeby ewentualnie doposażyć auto?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez robbson77 ; 14-12-2011 o 23:22

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Foto 1 - parktronik
    Foto 2 - wyłacznik alarmu w zamku pokrywy silnika

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9JTDM sportwagon

Domyślnie

Cytat Napisał tonny Zobacz post
    Wiem, przerabiałem ten temat na wszystkie sposoby, problem w tym że moje B&M nie łączy się z telefonem ani nie odczytuje żadnego pendrive'a - wygląda na to że do schowka nie dochodzi żadne zasilanie (próbowałem miernikiem, w serwisie po swojej ścieżce też doszli do takiego wniosku). W serwisie przy większych naprawach zerknęli pod kompem na ten przebieg i próbowali coś uczynić z B&M, ale mieli na to za mało czasu i będę musiał się z nimi ustawić na jeszcze jedną wizytę. Reasumując, niedługo się dowiem w czym tkwi problem i czy to rozwiążą w ASO bez kosztownej wymiany centralki na nową.

Wracając do tematu, te kable raczej nie mają nic wspólnego z nie działającym B&M i są to typowe wtyczki żeby ewentualnie doposażyć auto?

Pozdrawiam
    Witam.Mam ten sam problem.Był czas,że próbowałem to naprawić,ale bezskutecznie niestety.W serwisie nie byłem.Daj znać jak sobie poradzisz.

Użytkownik Romeo Avatar DamianS
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Lancia Thesis Centenario, Lancia Phedra Platino

Domyślnie

W jednej z moich 159 walczyłem długoi namiętnie z zablokowanym Blue&Me. Wykorzystałem wszelkiemożliwe sposoby z ASO i Examinerem włącznie - bez skutku.
    Zakończyło się wymianą modułuBlue&Me który znajduje się pod radyjkiem.
    Po wymianie udało się zainstalowaćPL soft i wszystko ruszyło.