Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Prawdziwy artysta od 159 / Brera potrzebny od zaraz ! Obojętnie z jakiego miasta !

MoonRay
    Gość

Domyślnie Prawdziwy artysta od 159 / Brera potrzebny od zaraz ! Obojętnie z jakiego miasta !

Witam Szanownych Kolegów ,

poszukuję osoby ( z naciskiem na osobę a nie na serwis czy warsztat ) która ma na prawdę duże doświadczenie
    w diagnostyce i naprawie Alfy 159 i Brery ( mój problem dotyczy akurat wersji benzynowej )

Miejsce zamieszkania tej osoby czy lokalizacji serwisu jest nieistotne - mogę przejechać pół polski byle pozbyć się problemu.

Czy jest tu na forum jakiś prawdziwy specjalista lub czy możecie mi polecić takiego Artystę ???

Pomocy - już nie mam siły na warsztaty i serwisy fabryczne ...

( problem w zdiagnozowaniu dziwnych hałasów dobywających się przy włączonej klimatyzacji chociaż
    jednoznacznie nie jest powiedziane że to klimatyzacja )

pozdrawiam wszystkich czytających

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

A opisz, w jakiej sytuacji pojawiają się owe hałasy. Skąd jesteś?
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

nabij klimatyzację i sprawdź szczelność też tak miałem okazało się, że są nieszczelności przy tensorach i na przewodach. Po wymianie tych i ponownym nabiciu klimatyzacji dźwięk (jakby odgłos pracującej wiertarki) już nigdy się nie pojawił
    Born to be wild.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar fire998
    Mieszka w
    Wodzisław Slaski
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v upgrade soft

Domyślnie

tak nabij ją i sprawdź. też miałem dziwny dziwęk, coś w stylu brzęczenia.

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

nabij, dobrze radzą
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

MoonRay
    Gość

Domyślnie

Hej dziękuję za odpowiedź i za rady

niestety zanim zamieściłem posta przeczytałem dokładnie forum i wiem o problemach z nienabitą klimatyzacją

moja klimatyzacja była już 2 razy sprawdzana pod tym kątem i nic !

ale generalnie chodzi o dźwięk wiertarki - lub tak jak by ktoś wkładał jakiś patyk w wentylator
    jednakże nie jest to żadna dmuchawa czy wentylatorek umieszczony nad czujnikiem temp
    wewnętrznej

hałas zmniejsza się jak doda się gazu i utrzymuje przy średnich obrotach silnika , tak 2000 max 2500 ( w TBI)

zeszłej zimy miałem w aucie "nieszczelny przewód od sprężarki do skraplacza" ( wg zlecenia serwisu)
    usterka została zauważona dopiero jak zrobiło się ciepło ( nie działało chłodzenie ) i może wtedy coś
    dostało konkretnie w trąbę od tamtej pory ciągle to samo , wczoraj odebrałem kolejny raz auto z
    serwisu i kicha ( wymienili przy okazji pół samochodu )

Czy ktoś może konkretnie wie który podzespół wydaje ten okropny dźwięk ???

mam koniec gwarancji na auto i chciałbym ,oczywiście jeśli się uda, załatwić to w ramach obsługi ,ale nie chcę
    znów oddawać auta na miesiąc do naprawy .

PS. dysponuję nagraniami z tym dziwnym bzyczeniem , jeśli komuś to pomoże w ustaleniu
    usterki to dla niego duży Johnny Walker , pliki małe , chętnie wyślę na maila.

pozdrawiam wszystkich i dzięki za odpowiedź

---------- Post added at 22:30 ---------- Previous post was at 22:23 ----------

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    A opisz, w jakiej sytuacji pojawiają się owe hałasy. Skąd jesteś?
    Hej , jestem z Poznania

odgłosy generalnie pojawiają się gdy włączona jest klima ( tylko i wyłącznie wtedy ) i nie ma reguły kiedy
    najczęściej jak porządnie dodam gazu i gdy odpuszczę słychać już ten warkot ale nie jest on powiązany
    z obrotami silnika - tj nie zmienia się on synchronicznie z obrotami - tylko tak jak by coś wchodziło na obroty
    wraz z silnikiem ale wyhamowywałoby bezwładnościowo - tak jak byś nakręcił wiatrak i go puścił po nabraniu
    przez niego obrotów , dziwna sprawa ... jak dodam delikatnie gazu to hałas się utrzymuje , dopiero jak
    dodam konkretnie gazu to coś wchodzi na wyższe obroty i milknie ... nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć ...

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał MoonRay Zobacz post

odgłosy generalnie pojawiają się gdy włączona jest klima ( tylko i wyłącznie wtedy ) i nie ma reguły kiedy
    najczęściej jak porządnie dodam gazu i gdy odpuszczę słychać już ten warkot ale nie jest on powiązany
    z obrotami silnika - tj nie zmienia się on synchronicznie z obrotami - tylko tak jak by coś wchodziło na obroty
    wraz z silnikiem ale wyhamowywałoby bezwładnościowo - tak jak byś nakręcił wiatrak i go puścił po nabraniu
    przez niego obrotów , dziwna sprawa ... jak dodam delikatnie gazu to hałas się utrzymuje , dopiero jak
    dodam konkretnie gazu to coś wchodzi na wyższe obroty i milknie ... nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć ...
    Jedynym urządzeniem, które może się tak zachowywać - jest turbosprężarka. Wkręca się na obroty wraz ze wzrostem obrotów silnika i wyhamowuje bezwładnościowo. Żeby ją "wyeliminować", trzeba by odciągnąć zawór upustowy, nie pozwalając wkręcać się jej na obroty, w sytuacji, gdy pojawia Ci się ów tajemniczy hałas. Generalnie w warunkach warsztatowych jest to parę minut roboty i będziesz miał jasność, czy to hałasuje turbina, czy nie. Bo żadne inne urządzenie nie będzie wyhamowywało bezwładnościowo w takim silniku.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

gwarantuję Ci, że będzie to coś związane z układem klimy, u mnie dwukrotnie wymieniali mi przewody od klimy bo ten nowe też okazały się wadliwe. Sprawdź poziom czynnika chłodzącego jeżeli jest za mały to sprężarka od klimy będzie wydawać taki dźwięk tym bardziej, że mówisz, że dzwięk pojawia się tylko przy włączonej klimatyzacji. Może też być, że sprężarka klimy się kończy.

Wszystko to co opisujesz idealnie pasuje do moich objawów. Nawet gdzieś już tu o tym pisałem.
    Born to be wild.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał grzdylu Zobacz post
    gwarantuję Ci, że będzie to coś związane z układem klimy, u mnie dwukrotnie wymieniali mi przewody od klimy bo ten nowe też okazały się wadliwe. Sprawdź poziom czynnika chłodzącego jeżeli jest za mały to sprężarka od klimy będzie wydawać taki dźwięk tym bardziej, że mówisz, że dzwięk pojawia się tylko przy włączonej klimatyzacji. Może też być, że sprężarka klimy się kończy.

Wszystko to co opisujesz idealnie pasuje do moich objawów. Nawet gdzieś już tu o tym pisałem.
    Ja z takim dźwiękiem jeżdżę już 4 lata i się po prostu przyzwyczaiłem. Też pojawił się po wymianie przewodu od klimy oraz skraplacza z osuszaczem (ale nie w Alfie). Testowałem różne poziomy czynnika (od 60% do 200% nominalnej wartości) i nic to nie pomagało. Raz było ciszej, raz głośniej, ale dźwięk do dziś pojawia się przy załączeniu sprężarki/kompresora klimatyzacji.

Z resztą tutaj podobny problem w 159:
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._obrotami.html
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 15-12-2011 o 12:30

MoonRay
    Gość

Domyślnie

Ok, dziękuję wszystkim za rady !

zacznę od ponownego sprawdzenia czynnika , potem przewody ,a jeśli nie pomoże to zajmę się sprężarką.

Dam znać co mi z tego wyjdzie

pozdrawiam wszystkich !!!