Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Temat: Jakie kosmetyki na zimę?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Cytat Napisał silentbob83 Zobacz post
    Na zimę:
    - dobrze umyj (szampon np Meguire's, PoorBoy's) - albo bezdotykowa jak nie masz dostępu
    - wytrzyj samochód do sucha mikrofibrą - polecam mikrofibrę do podłóg dostępną w Tesco (potrzebne będą takie 2 żeby wytrzeć do sucha)
    - nałóż 2 warstwy dobrego (czyt. nie z supermakretu) wosku - Meguire's (seria ultimate), Dodo, Sonax (seria extreme też podobno jest niezła) - przed nałożeniem 2 warstwy odczekaj kilka godzin
    - jak masz możliwość, to w trakcie zimy myj samochód raz na jakiś czas, susz i używaj detailerów w atomizerze typu Meguires Ultimate Quick Detailer albo Poorboy's Spray & Gloss (ewentualnie Turtle Wax Ice coś tam - podobno niezły) - podtrzymasz efekt wosku na dłużej

---------- Post added at 11:21 ---------- Previous post was at 11:20 ----------

A nie masz wrażenia, że po takim odmrażaczu szyby się szybciej brudzą i są jakieś takie bardziej "kleiste"?
    Po myciu proponował bym też oblecieć auto glinką. Nie zajmie to długo jeśli samochód jest w miarę zadbany a dzięki temu samochód dłużej będzie trzymał wosk. No i co jak co, ale w tych temp. wosk nie ma prawa złapać tak jak należy. Dobrze by było mieć ogrzewany garaż do jego aplikacji, bądź lampy wygrzewające, ale i bez tego też powinien z miesiąc spokojnie wytrzymać. A z wosków to ja polecam ten co sam stosuję: PoorBoy's World Natty's RED lub Collinite 476, może jako "jednorazowy" zakup wydaje się drogo, ale wosk jest mega wydajny, łatwo aplikujący i łatwo zbiera się nadmiar. Z tym że różnica między tymi woskami jest taka, że Natty daje lepszy wet-look a Collie dłużej się trzyma, więc może na zimę jednak lepiej 476.. Niemniej powtórzę, najważniejsze to znaleźć jakiś sposób i dobrze go wygrzać..

A co do odmrażaczy - moim zdaniem bez niego ciężko sobie poradzić, niemniej trzeba stosować też markowe żeby nie szkodziły dla lakieru ani uszczelek czy nawet szyb. Ogólnie są one takie jak by tłuste stąd w/w problem, ale w zimie wolę mieć szybko odmrożone szyby i ściągnąć elegancko maź niż drzeć lód skrobiąc przy okazji szybę - a raz na jakiś czas samochód można umyć, czy to we własnych warunkach czy to na myjniach.
    Ostatnio edytowane przez Qki ; 16-12-2011 o 11:38

Użytkownik Rowerzysta Avatar silentbob83
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS 2000 rok

Domyślnie

Cytat Napisał Qki Zobacz post
    Po myciu proponował bym też oblecieć auto glinką. Nie zajmie to długo jeśli samochód jest w miarę zadbany a dzięki temu samochód dłużej będzie trzymał wosk. No i co jak co, ale w tych temp. wosk nie ma prawa złapać tak jak należy. Dobrze by było mieć ogrzewany garaż do jego aplikacji, bądź lampy wygrzewające, ale i bez tego też powinien z miesiąc spokojnie wytrzymać. A z wosków to ja polecam ten co sam stosuję: PoorBoy's World Natty's RED lub Collinite 476, może jako "jednorazowy" zakup wydaje się drogo, ale wosk jest mega wydajny, łatwo aplikujący i łatwo zbiera się nadmiar. Z tym że różnica między tymi woskami jest taka, że Natty daje lepszy wet-look a Collie dłużej się trzyma, więc może na zimę jednak lepiej 476.. Niemniej powtórzę, najważniejsze to znaleźć jakiś sposób i dobrze go wygrzać..

A co do odmrażaczy - moim zdaniem bez niego ciężko sobie poradzić, niemniej trzeba stosować też markowe żeby nie szkodziły dla lakieru ani uszczelek czy nawet szyb. Ogólnie są one takie jak by tłuste stąd w/w problem, ale w zimie wolę mieć szybko odmrożone szyby i ściągnąć elegancko maź niż drzeć lód skrobiąc przy okazji szybę - a raz na jakiś czas samochód można umyć, czy to we własnych warunkach czy to na myjniach.
    Nie pisałem o glinkowaniu bo odpisywałem koledze Geordie z nowym lakierem/samochodem - błąd, że nie dodałem cytatu - a w tym przypadku glinokwać chyba nie trzeba. Sam używam glinki Meguire's, myślałem o Sonax ale przeczytałem kilka opinii że jest za twarda. O Collinite 476 słyszałem bardzo dobre opinie, też się nad tym zastanawiam ale to już poważniejsza inwestycja a cała butelka Megsa jeszcze została więc nie ma sensu na razie Do mojego lakieru (Blue Cosmo) używam też PoorBoys Black Hole przed woskowaniem ale przed zimą to chyba nie najlepszy pomysł bo mam wrażenie, że wosk krócej się trzyma.
    Co do warunków to fakt, że teraz woskowanie na świeżym powietrzu nie da tak dobrych efektów jak powiedzmy jeszcze we wrześniu bo jest za zimno - jak nie ma dostępu do ogrzewanego garażu to jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy to oddać samochód do jakiegoś car-spa, żeby umyli/nawoskowali.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KamilP
    Mieszka w
    LPU
    Auto
    Alfa Romeo 1.9JTD 2002r

Domyślnie

PoorBoys Black Hole przed woskowaniem ale przed zimą to chyba nie najlepszy pomysł bo mam wrażenie, że wosk krócej się trzyma
    Ja również nie polecam BH na zimę - w lecie jak kładłem to Coli niecały miesiąc mi wytrzymał. A auto było dobrze przygotowane pod wosk - glinka, cleaner, ipa więc sam Coli powinien dużo dłużej wytrzymamć.
    Alfa Romeo 156 1.9JTD, 2002r, blu cosmo:-)
    Moje portfolio

Użytkownik Romeo Avatar Jester
    Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie

co do odmrażaczy to posiadam dwa: Alaska firmy K2 i jakiś bottari z auchana. pierwszy ma śmieszny zapach bo czuje mandarynki spisuje się nieźle ale zostawia tłuste zacieki co mnie irytuje bo przednią szybę sobie popsikam ale reszta kupa. ten drugi już lepszy, nie ma agresywnego zapachu i daje radę.
    If you just let me I'll find a way
    To ease your mind and for you to stay
    And I will untie all the ropes
    It's hard for me but believe me, I'm trying.

Użytkownik Romeo Avatar michałsnk
    Mieszka w
    w Sanoku
    Auto
    W domu : Terenówka, Alfa Romeo 156 JTD 105 ps 255Nm,Berlingo 1.9D (XUD) wolnossące.

Domyślnie

Ja w szeroko pojętym znaczeniu preferuje markę Sonax.

Użytkownik Rowerzysta Avatar silentbob83
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS 2000 rok

Domyślnie

Na zimę:
    - jak masz możliwość, to w trakcie zimy myj samochód raz na jakiś czas, susz i używaj detailerów w atomizerze typu Meguires Ultimate Quick Detailer albo Poorboy's Spray & Gloss (ewentualnie Turtle Wax Ice coś tam - podobno niezły) - podtrzymasz efekt wosku na dłużej
    Miałem okazję kupić Turtle Wax ICE Synthetic Detailer w Tesco więc się skusiłem Odczucia mam mieszane, pozwolę się nimi podzielić Było akurat w miarę ciepło (7 stopni) więc podjechałem na myjnię, umyłem i osuszyłem samochód, potem nałożyłem detailer i:

Plusy:
    - wygodny w użyciu atomizer
    - wydajny (nałożyłem w sumie 2 razy a zużyłem raptem z 15% tego co w butelce)
    - efekt błysku i głębi jest naprawdę fajny
    - woda ładnie spływa z powierzchni lakieru - sprawdzane po 7 dniach od nakładania
    - można spokojnie spryskać plastiki - nie ma białego nalotu

Minusy:
    - aplikacja o wiele trudniejsza od Meguire's UQD - produkt bardziej "klei" się do lakieru podczas nakładania - są smugi, ciężko wypolerować
    - atomizer spryskuje niewielką powierzchnię, delikatnie spienia produkt
    - jeżeli nawet mikroskopijna ilość dostanie się na przednią szybę to kaplica - smugi murowane, nie ma opcji, żeby szybko domyć
    - i UWAGA największy MINUS: ten detailer to magnes na brud - dosłownie! Jak używałem Meg's QD to miałem wrażenie, że brud nie chce się do lakieru przyklejać, a tu odwrotnie - mam wrażenie że lakier szybciej łapie brud niż bym w ogóle nie użył produktu. Jak będę miał okazję zrobię test 50/50 na klapie bagażnika i zobaczę czy tylko mi się wydaje, czy tak faktycznie jest.

P.S. Miałem też okazję używać Sonax do felg - polecam. Wystarczy spryskać, chwilę poczekać i spłukać. Usuwa 95% brudu.

swiety007
    Gość

Domyślnie

co sadzicie o politurze nablyszczajacej ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

A co chcesz osiągnąć?

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Pewnie jakis efekt zwierciadla...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar paczek.gsm
    Mieszka w
    Suwalki
    Auto
    156 SW 1.9 JTD

Domyślnie

O widzę ze na forum kilka osób używa porządnych kosmetyków Ja swoja przed zima zabezpieczyłem Meguiar's Mirror Glaze #16 jako cleanera uzylem Poorboy’s World Professional Polish ​i myślę ze zimę przeleży ,uszczelki zabezpieczone olejem silikonowym a myje w zimowym okresie raz na 2 tygodnie szamponem Nielsen Shampoo & Wax.