Takie jeszcze jedno pytanie. W czym miala by pomoc ta nafta w cylindrze?
polecam zrobić jeszcze test szczelności cylindra - ładujesz ciśnienie kompresorem na zamkniętych zaworach i słuchasz.
Jak syczy przez bagnet albo korek wlewu oleju - pierścienie,
jak syczy w kol. ssącym - zawory ssące,
jak w wydechu - zawory wydechowe,
jak walą bąble w zbiorniku wywrównawczym - UPG.
A ta nafta nie przeniknie do ojelu zmieniajac jego wlasciwosci smarujace?
No raczej wymiana po tym zabiegu, chyba ze zlejesz i nalejesz nafty i zostawisz na noc a na moje oko mozesz tak zrobic z 2x, ale gwarancji nikt Ci nie da ze to cos pomoze. Poprostu po "latach" pod pierscieniami zbiera sie nagar ktory zlepia je z tlokiem. Ostatnio czyscilem tloki z 3.0 i nie dalo sie ruszyc jednego ringa z tego wlasnie powodu a na moje oko jest to skutek jezdzenia na slabym oleju i i brak wymian w odpowiednim czasie.
PS. zapomnialem dodac jeszcze jedno, mozesz nalac troche oleju do cylindra i jeszcze raz sprawdzic kompresje tzw proba olejowa i to powinno Ci wykluczyc dol czyli pierscienie. Jedynym minusem jest to ze nie zrobiles tego przy 1szym pomiarze bo silnik byl cieply a to odrazu wyeliminowaloby jednego z podejrzanych
na wieczór przed każdą wyminą oleju nalewam nafty do cylindrów.efekt to komprecha po 11 na zimnym silniku, przebieg (chyba) 230kkm
Najwazniejsze pytanie!
Czy po tym jak wyszło że cisnienie niskie, zrobiłeś tzw. prubę olejową ? Wstrzykujesz odpowiednią (niewielką) ilośc oleju do cylindra i wtedy mierzysz. Rozsądnie myśląc od razu wydedukujesz czy leżą pierścienie, czy może masz coś z głowicą.
Z naftą warto sprubować, jednak ten sposób miał najwyższą skuteczność w latach 80 kiedy oleje silnikowe były słabej jakości. Kiedy silnik postał długo nieodpalany "osady z oleju" łapały pierścienie.
Ale jeśli pierścienie zapiekły się pod wpływem chwilowego przegrzania silnika, jak np jazda bez wody nafta może nie pomóc.
---------- Post added at 11:22 ---------- Previous post was at 11:19 ----------
EDIT
Wybacz kolego BamBosZeK teraz dopiero zawuważyłem że wspomniałeś o tej prubie olejowej.
Żeś się rozpisał i nie chciało mi się czytać "Ciebie" do końca![]()