Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: alfa 2001 1,8 ts sportwagon aktywowanie asr?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kurów
    Auto
    156 1.8TS 12.2000 ME 7.3.1

Domyślnie 1,8 ts sportwagon 2001 czy posiada asr? A może jakiś sposób na czasowy brak abs?

Witam.Chciałbym się dowiedzieć cz istnieje możliwość aktywowania systemu asr w mojej alfie?Podpinając się pod kompa fiatecuscanem widzę , że ten system powinien być obecny(chyba ,że się mylę).Spadł dzisiaj śnieg i przy poślizgu kół przy ruszaniu ciągle zapala min się kontrolka abs i ręcznego chyba, a wtedy nie działa już abs.Fakt ,że wystarczy zgasić i odpalić ponownie silnik , a po przejechaniu kawałka kontrolka abs gaśnie ,ale jest to naprawdę uciążliwe.Ma ktoś jakiś sposób na to ....oczywiście poza tym żeby ostrożnie ruszać bo czasem prawie silnik gaśnie a i tak buksuje :\Z góry dzięki za podpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez jasimarek ; 20-12-2011 o 23:39 Powód: źle zadane pytanie
    AR 156 1.8TS ME7.3.1

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Skąd w tym roczniku ASR?! To, że kontrolka się zapala i ABS nie działa to pewnie wina zablokowanego koła tylnego. Wówczas jest to odczytywane jako awaria (złe wskazania z czujników przy kole) i takie są efekty.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kurów
    Auto

Domyślnie

Proszę o uważne czytanie tekstu.Nie twierdzę ,że asr jest! Chcę się dowiedzieć czy istnieje jakiś sposób ,żeby za każdym razem jak ruszam na lodzie nie było konieczne stawanie na poboczu gaszenie i ponowne odpalanie silnika , żeby abs znowu zaczął działać. Jest to po prostu uciążliwe i niebezpieczne bo mogę nie zdążyć z ponowną jego aktywacją.
    AR 156 1.8TS ME7.3.1

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Ceasar07
    Mieszka w
    Speyer, Germany, Germany, Ząbkowice Śl
    Auto
    Alfa Romeo 156 JTD

Domyślnie

Sprawdz bezpieczniki te na akumulatorze przy klemie, bodajze 50A bezpiecznik blaszkowy, mozesz nie meic styku dobego i dlatego tak jest, ale problem moze tez lezec po stronie ktoregos z czujników abs

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Jeśli ktoś tutaj nieuważnie czyta, to akurat nie ja...

Co to ma znaczyć aktywowanie ASR?! Skoro nie ma modułu odpowiedzialnego za ten system to co Ty chcesz włączać i czym się sugerowałeś po podłączeniu pod FES? Napisałem wyraźnie co może być jedną z przyczyn tego problemu i tyle. W temacie masz pytanie o ASR więc ja na nie odpowiedziałem pośrednio.

---------- Post added at 23:02 ---------- Previous post was at 23:01 ----------

Cytat Napisał Ceasar07 Zobacz post
    Sprawdz bezpieczniki te na akumulatorze przy klemie, bodajze 50A bezpiecznik blaszkowy, mozesz nie meic styku dobego i dlatego tak jest, ale problem moze tez lezec po stronie ktoregos z czujników abs
    To też może być z bezpiecznikiem ale wtedy by nie gasło wcale (chyba, że przerywa tylko czasem na styku)

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kurów
    Auto

Domyślnie

Ok fakt tak napisałem. Tylko sugeruję się tym , że np tempomatu też niby nie ma , ale wystarczy przełącznik podpiąć pod kostkę i....jest. Pomyślałem ,że z asr może być podobnie....ale nie o tym. Problem czyli brak abs i świecące kontrolki pojawia się tylko i wyłącznie po zabuksowaniu kół przy ruszaniu. Po ruszeniu gdy auto się już toczy nawet powoli moge sobie buksować ile tylko chcę i nic się nie dzieje.

---------- Post added at 23:15 ---------- Previous post was at 23:12 ----------

Mam tylko jeden bezpiecznik przy akumulatorze w tym pudełeczku- 50A tylko ,że on jest bo jest , a w zasadzie nic nie łączy(chyba) Nie wychodzą od niego żadne przewody....A powinny?
    AR 156 1.8TS ME7.3.1

Mieszka w
    Auto
    Alfa Romeo 156 JTD

Domyślnie

YY powinny Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1420739041.jpeg
Wyświetleń:	243
Rozmiar:	33.4 KB
ID:	42429 czerwony jest od abs 50A i do niego powinien isc przewod, jesli go nie ma, to wiedz że coś się dzieje ;D

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kurów
    Auto

Domyślnie

A , dokąd on dokładnie zmierza??Mam już moją prawie 2 latka duuuuużo w niej zrobiłem i robię , ale nie mam pojęcia gdzie on prowadzi??Szczerze to zawsze gdy widziałem ten bezpiecznik to się zastanawiałem do czego on służy , ale wszystko działało więc przestawałem się zastanawiać ;/ więc jeśli można prosić o dokładne namiary gdzie ten kabelek podąża to poproszę, a niebawem się tam znajdzie.Mam nadzieję ,że pomoże to w rozwiązaniu mojego problemu.
    AR 156 1.8TS ME7.3.1

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Z tym ABS to norma Tylne kola stoja przednie sie obracaja i wywala blad Komp odczytuje to prawdopodobnie jako blad czujnika
    Zjawisko zaobserwowalem tylko w AR
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Mieszka w
    Auto
    Alfa Romeo 156 JTD

Domyślnie

Kabel wychodzi z wiazki idacej po prawej stronie patrząc od zewnatrz. Powinien byc zakonczony taka podkladka jakby i jego podłącza się przed bezpeicznik.