Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Prośba o pomoc przy 159 1.9 JTD 120km

ususfructus
    Gość

Domyślnie Prośba o pomoc przy 159 1.9 JTD 120km

Witam

Właśnie przymierzam sie do kupna swojego pierwszego modelu 159.
    Byłby bardzo wdzięczny za pomoc w ocenie tego pojazdu
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C22066645.html

Wyczytałem na forum, że roczniki 2006 miały fabryczną usterkę, czy warto ryzykowac?
    ...i te przebiegi na allegro zaskakujaco niskie, albo ja mam jedynie takie wrazenie.
    Czy lepiej dobrac 4-5tys i zainteresowac sie tym modelem z 2009r?
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C22013804.html

Z góry dziękuje,
    Pozdrawiam
    Tomek
    Ostatnio edytowane przez ususfructus ; 21-12-2011 o 12:29

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    156 GTA

Domyślnie

Ta pierwsza to od użytkownika Tomek_KRK. Ludzie ogólnie chwalą to co u Niego kupują, najlepiej gadaj z nim.
    Ale Twoim miejscu wolał bym się rozglądnąć za wersją 16v. 120KM ciągnie to auto ale 150KM daje lepiej rade. Sam poszukując 159 testowałem obydwie wersje więc mam jakieś porównnanie. A w spalaniu i w ogólnym utrzymaniu nie ma chyba większych różnic.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał ususfructus Zobacz post
    Witam
    Wyczytałem na forum, że roczniki 2006 miały fabryczną usterkę, czy warto ryzykowac?
    ...i te przebiegi na allegro zaskakujaco niskie, albo ja mam jedynie takie wrazenie.
    Czy lepiej dobrac 4-5tys i zainteresowac sie tym modelem z 2009r?
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C22013804.html
    41 tysięcy za model 2008/2009 z takim wyposażeniem i przebiegiem 102 tysiące kilometrów? Nierealne. Auto jest z Holandii, musiało mieć przejechane pod 200 tysięcy, żeby to ktoś był w stanie sprzedawać za takie pieniądze. W przeciwnym razie znalazłaby nabywcę na tamtejszym rynku aut używanych.

Po sprawdzeniu auta - model 2007 (czyli przed liftem), I-sza rejestracja 14.11.2008, w listopadzie 2009 auto miało przegląd przy 62 tysiącach kilometrów. Czyli wiele się nie pomyliłem - ma pod 200 tysięcy obecnie, jeśli go niedawno nabyli. Właściciel jak zrobił w 1-szy rok 60 tysięcy, to nie ma szans, żeby w następne 2 przejechał tylko 40.
    Ostatnio edytowane przez Tomek_KRK ; 21-12-2011 o 14:57
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Kolego moim zdaniem lepiej nie kombinowac... Jak powiedzial dudu$ mamy tu na forum goscia ktory sprowadza alfy 159 i jeszcze nikt sie nie skarzyl na auto od niego... Pojedziesz gdzies indziej, nie daj Boze kupisz u jakeigos oszusta i pozniej bedziesz narzekal ze alfy to szrot... Jesli nie podobaja ci sie auta ktore w tym momencie oferuje Tomek_KRK to odezwij sie do niego mysle ze bez problemu znajdzie ci auto jakiego szukasz tylko zapewne bedziesz musial poczekac. Dodam ze naprawde nie czerpie jakichkolwiek korzysci z zachecania do kupna auta u Tomka, po prostu przemawia za tym zdrowy rozsadek... Gdybym Ja mial kupowac alfe 159, nawet nie wchodzilbym na otmoto tylko od razu dzwonil do tomka i dogadywal szczegoly. Szkoda czasu i pieniedzy na jazde po polsce i uzeranie z polskimi pseudo handlarzami. Pozdrawiam.

ususfructus
    Gość

Domyślnie Dzięki Dudu za wskazówki...

Jeżeli chodzi o moc Dudu liczyłem się z możliwoscią zakupu 120, muszę do konca roku wrzucic vat, a generalnie cieżko znalesc coś godnego uwagi, wiarygodnego na rynku, tym bardziej, dlatego , ze jak czytalem mozna ja zczipowac do 150, co jest o tyle korzystne, ze 120 sa wzglednie mniej awaryjne, jak wyczytalem na forum...

Tomek ,a więc pierwszą pozycję Ty sprzedajesz?
    Wolałbym w takim razie byś napisał mi coś o moich wątpliwościach o jakich wspomniałem czyli fabryczne usterki, elementy narażone na awarje i przebieg.
    rozumiem, że sprzedajesz samochody dla zysku a nie hobbistycznie i musisz na nich zarobic, licze sie nawet ze przebieg jest troszke wiekszy, ale nie kupie samochodu jezeli nie wyjasnie kwestii ryzyka wystapienia tych usterek fabrycznych w modelu 2006 i wykazu elementów do zrobienia np w jakim stanie jest sprzeglo, kolo dwumasowe, filtr czaste stalych itp ... oczekuje wiarygodnych informacji, ktore zweryfikuje na swoich warsztacie... , jezeli sie dogadamy stan faktyczny potwierdzi info o samochodzie, prócz sprzedanego samochodu, zyskasz lojalnego klienta z krakowa, bo z tego co wiem prowadzisz też serwis
    Dlatego byłbym wdzieczny za wyczerpującą wiarygodną informację o stanie tego samochodu, jako fachowiec pewnie też bedziesz mógł mi powiedziec co w najblizszym czasie byloby przy nim do zrobienia itp.

Mój adres ususfructus@wp.pl
    Tel. 694298035
    Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.
    pozdrawiam
    Tomek

kfz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Czyli wiele się nie pomyliłem - ma pod 200 tysięcy obecnie, jeśli go niedawno nabyli. Właściciel jak zrobił w 1-szy rok 60 tysięcy, to nie ma szans, żeby w następne 2 przejechał tylko 40.
    Jest to jak najbardziej realne, choc nie twierdze, ze tak jest. Wlasciciel mogl sie zmienic, albo i nie, tylko po prostu jezdzil mniej.

Mam Focusa, ktory mial srednie przebiegi na poziomie 20 tys, km rocznie, a w jednym roku zrobil ponad 80 tysiecy. Roznie to bywa.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał kfz Zobacz post
    Jest to jak najbardziej realne, choc nie twierdze, ze tak jest. Wlasciciel mogl sie zmienic, albo i nie, tylko po prostu jezdzil mniej.

Mam Focusa, ktory mial srednie przebiegi na poziomie 20 tys, km rocznie, a w jednym roku zrobil ponad 80 tysiecy. Roznie to bywa.
    Powiem to tak - ja kupuję auta z tego samego źródła. Sprzedawane są po zakończeniu się okresu leasingowania (wynajmu) i jeździ nimi najczęściej jedna osoba. Uwierz mi - powtarzalność przebiegów przez cały okres eksploatacji jest bardzo duża. Jedynym wyjątkiem może być sytuacja, że np. samochód długo nie mógł znaleźć nabywcy i np. przez 3-4 miesiące był wystawiany z sukcesywnie obniżaną ceną. Ale to będą 3-4 miesiące bez eksploatacji, plus miesiąc na zakup, transport, opłaty, blabalbla. Ale na Boga - nie 2 lata. To jest NIEREALNE i stawiam złoto przeciwko kamieniom, że to auto ma cofnięty licznik. Wyjdzie po podpięciu do kompa. Albo dowiem się swoimi drogami, ile miało, jak je sprzedawali. To jest Holandia - tam się dieslem jeździ, a nie go hoduje pod domem. Jeśli auto jest bezwypadkowe i tanie - to miało natłuczone kilometrów.

kfz
    Gość

Domyślnie

Wyjatki sie zdarzaja - tyle tylko chcialem przekazac.

A jak handlujesz autami, to pewnie dobrze wiesz, ze mozna zmniejszyc przebieg tak, ze zadnym sprzetem tego nie sprawdzisz.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    156 GTA

Domyślnie

Cytat Napisał abezus Zobacz post
    Szkoda czasu i pieniedzy na jazde po polsce
    Dokładnie przez to przechodziłem. Nie jestem w stanie powiedzieć ile km zrobiłem, ale oglądnąłem kilka o ile nie kilkanaście samochodów. Co lepsze to szybko znikało. Byłem już po słowie z Tomkiem_KRK, czekałem na auto jakie mi zaproponował, pojawiło się już nawet wczoraj ogłoszenie ale w między czasie pojawiło się coś co było w końcu godne uwagi i od tygodnia jestem posiadaczem 159

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał kfz Zobacz post
    Wyjatki sie zdarzaja - tyle tylko chcialem przekazac.

A jak handlujesz autami, to pewnie dobrze wiesz, ze mozna zmniejszyc przebieg tak, ze zadnym sprzetem tego nie sprawdzisz.
    Sprzęt sprzętem, a logika logiką. Jeszcze nie widziałem 159 po korekcie, która by poprawnie wyświetlała wszystkie parametry kilometrażowe we wszystkich sekcjach. Więc znajomość rynku + wiedza, co sprawdzić, pozwala Ci wyeliminować potencjalną minę.
    Natomiast jeżeli ktoś się chce łudzić, że za granicą właściciele robią prezenty nabywcom z Polski - to niech się łudzi.