Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Poduszki amortyzatora przedniego

mar_1981
    Gość

Domyślnie Poduszki amortyzatora przedniego

Jak w temacie. Chciałbym wymienić poduszki amortyzatora przód. Jest gdzieś na forum jakiś "manual" albo coś podobnego bo zastanawiam się czy poradzę sobie z tym sam. No i chciałbym wiedzieć na co mam sie przygotować.

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

podnosisz auto
    odkręcasz koło
    odpinasz i odsuwasz od kolumny wszystkie przewody które są tam przymocowane (ABS, hamulce i czujnik zużycia klocków)
    ja odkręciłem też łącznik stabilizatora żeby nie ciągnął mi kolumny do góry (łącznik odkręcasz na podniesionym aucie, a wyciągasz go jak podłożysz sobie coś pod wahacz i opuścisz na tym, bo inaczej możesz gwint sobie uszkodzić wybijając go. inaczej sprawa wygląda jak podniesiesz cały przód, wtedy nie trzeba nic z łącznikami robić
    odkręcasz śrubę łączącą widełki z wahaczem dolnym (długa)
    odkręcasz śrubę łączącą widełki z amortyzatorem (krótka)
    widełki muszą "spaść", albo im pomagasz młotkiem - bez tego nie wyjmiesz kolumny
    odkręcasz dwie śruby amora - podnosisz maskę i znajdziesz tam środkową śrubę amorka a przy niej dwie nakrętki 17 lub 18
    amor z sprężyną powinien "wypaść"
    bierzesz ściągacz i skręcasz nim sprężynę
    odkręcasz nakrętkę amorka (tylko gdy ściśniesz sprężynę, bo sobie krzywdę możesz zrobić)
    wymieniasz poduszkę
    i wszystko to samo tylko od tyłu
    wszystko proste jak puści Ci śruba trzymająca widełki z amorem i jak ją w ogóle wyjmiesz
    ja mam dość przykre doświadczenia z nią i widełki, pocięte przez szlifierkę do wymiany

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 147 1.6 T-Spark 2001 Distinctive

Domyślnie

Napisz kolego co się dzieje że chcesz je wymienić?
    Jak zachowuje się samochód?

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

pewnie coś puka
    ja bym zaczął od sprawdzenia gum stabilizatora a to już wyższa szkoła jazdy dla niektórych diagnostów z SKP bo te gumy słabo widać
    też mi się zdarzyło wyjąć całą kolumnę żeby sprawdzić i wymienić poduszkę ale ta okazała się w idealnym stanie

Użytkownik Rowerzysta Avatar Cezi
    Mieszka w
    Augustów
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2004 FL

Domyślnie

Cytat Napisał zaviaseq Zobacz post
    pewnie coś puka
    ja bym zaczął od sprawdzenia gum stabilizatora a to już wyższa szkoła jazdy dla niektórych diagnostów z SKP bo te gumy słabo widać
    też mi się zdarzyło wyjąć całą kolumnę żeby sprawdzić i wymienić poduszkę ale ta okazała się w idealnym stanie
    No właśnie stuki stukom nie równe hehe. Gumy stabilizatora mam nowiutkie ale nadal coś stuka na dziurach. Na "szarpakach" nic nie wyszło wszystko jest ok... Dodam że słyszę skrzypienie po lewej stronie ( przód i tył ) a stuki po prawej z przodu. Raczej wahacz czy raczej poduszka amortyzatora...? pozdr

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

może byc wahacz górny... ?

mar_1981
    Gość

Domyślnie

Przepraszam szanownych kolegow że dopiero teraz ale Sylwester, zap....ol w pracy i jakoś tak wyszło że nie miałem na nic czasu.

Chciałem wymienić poduszki bo coś mi delikatnie puka. Wahacze dolne mialem zakładane niedawno, a teraz mechanik bedzie mi wymieniał gumy na drążku stabilizatora, i łączniki stabilizatora więc odrazu poduszki wymieni bo koszt ich jest niewielki. Jeżeli nie ustanie to wtedy zajme się droższymi rzeczami tzn. wahaczami górnymi i to chyba będzie wszystko co można zrobić w temacie pukania w zawieszeniu

Zastanawiałem się nad wymianą samemu tych poduszek bo zawsze troche bym zaoszczędził ale nie mam ściągacza do sprężyn i jak bedę robił kilka rzeczy to pewnie taniej policzy.

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

ale za wymianę poduszek policzy Ci pewnie po 100 zł od sztuki - jak dla mnie to dużo na "niewiadomocopuka"
    możliwe że amor puka delikatnie, bo miałem taki przypadek

mar_1981
    Gość

Domyślnie

Eeeeeee tam za to wszystko co napisałem weźmie max 150-200 zł bo to znajomy

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Mnie a zwłaszcza mojemu szwagrowi zawsze usługi znajomych bokiem wychodziły.
    Moja Bella