Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Webasto - nie działa

KamilloV8
    Gość

Domyślnie Webasto - nie działa

Witam, temat wstawiam grzecznościowo znajomemu ar 166 2.4 99r . Problem jego polega na tym że webasto w ogole nie działa, wtyczki były wszystkie podpięte ale chyba nie sprawdzał czy przychodzi na nie prąd. Gdzie webasto ma jakiś swój bezpiecznik ? lub gdzie szukać przyczyny?

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

niech spróbuje podpiąć się interfejsem i przeprowadzić próbe diagnostyki. Webasto ma to do siebie, że jeżeli wyłapie 3 razy ten sam błąd to się zablokuje. Uruchomi się dopiero po skasowaniu błedów. Na temat diagnostyki zostało wszystko opisane w temacie na forum.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

a Który to bezpiecznik od Webasto?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    rybnik
    Auto
    alfa romeo 166 jtd

Domyślnie

bezpiecznik od webasto znajduje sie jak otworzysz maske to po prawej stronie musisz sciągnąc osłony plastikowe na obsadzie amortyzatora są dwa bezpieczniki i przekazniki od webasta pozdro

twardy11
    Gość

Domyślnie

Nie działa u mnie webasto, przeskanowałem je programem Webasto Thermo Top Test i wywaliło błąd:
    combustion air fan interrupted or circuit to supply voltage. Coś poważnego?

Numberuno
    Gość

Domyślnie

To samo co u mnie. Walnięty obwód wentylatora, który tłoczy powietrze do komory spalania. Używany na Allegro kosztuje ok 100zł, nowy ok 350zł. Ale żeby go wymienić trzeba wyjąć cały piecyk na stół. Jak będziesz miał go na warsztacie to już pół godziny roboty. Jest jeszcze cień szansy, że zaśniedziały tylko styki na wtyczce. Można spróbować to oczyścić, ale dostęp jest beznadziejny.

twardy11
    Gość

Domyślnie

Jak będę miał czas to go wyjmę i sprawdzę

Użytkownik Rowerzysta Avatar Rolin
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    była AR 166 2.4JTD CF3

Domyślnie

jeśli mówimy o wymianie samej płytki to da się zrobić to na aucie, ja tak przynajmniej zrobiłem u siebie. Udało mi się kupić cały piec razem z pompką za 200zł (same pompki na allegro chodzą po 150zł:] ). W serwisie powiedzieli za płytkę 750zł, na allegro ktoś oferował naprawę za 500. Kupiłem używkę, założyłem i działa. Załącza się co prawda od 3st. a nie od 5 czy 6 jak mówi instrukcja ale działa. Spalanie w zimie po mieście jakieś 7,5-8l/100km...oczywiście nie mówię o spalaniu ropy przez webasto

Qmax
    Gość

Domyślnie

Panowie, uniwersalnym kablem do diagnostyki mozna sprawdzic webasto?? jak to dokladnie podpiac, na ktore piny ustawic?? i skad wziac dzialajacy program, bo u mnie wlasnie webasto nie dziala a spalanie przy takich temperaturach na poziomie 10litrow nie jest za ciekawe, patrzac na ceny paliw....

twardy11
    Gość

Domyślnie

Bez problemu można zdiagnozować, podpinasz się kablem do gniazda OBD2 i przełącznik ustawiasz na 11/12. Ściągnij sobie program Webasto Thermo Top Test.