Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Pierwsze auto - miłość, czy zwykłe zauroczenie ;> ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar sexplorer
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR 156SW

Domyślnie

Posiadam wersję 140KM i póki co w moim posiadaniu nic się nie dzieje, a Alfa ma już lekko ponad 10 lat. Też się obawiałem tej 136KM, a 150KM to już inna bajka, bo po lifcie, więc musiała być ta pośrodku Oczywiście rozrząd i olej i filtry wymienione, bo po co ryzykować, ale poza tym nic tylko jeździć. Zwróć uwagę na zawieszenie, bo jeżeli podczas kupna nie stuka to wkrótce zacznie, wiec zawsze musisz się przygotować na wymianę wachaczy, czy łączników stabilizatora. Ja jak szukałem wozu, to od razu utargowałem na stukającym zawieszeniu i przynajmniej wiadomo co się ma po wymianie, a tak wyłożysz kase bo niby wymienione, a po kilku tys. km i tak zacznie tłuc.

PKB
    Gość

Domyślnie

A jak się sprawuje ta wersja 140km? Bo oglądając aukcję widzę, że włąśnie ta wersja idealnie mieści się w moim budżecie. 136km na pewno nie będę kupywać, czytalem, że sa to jeszcze stare - przekombinowane konstrukcje. Ta 140km daje poczucie porządnej "stajni" pod maską ? Nie szukam drag caru, ale jak wspominałem nie chcę jeździć autem dla emerytów.

Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR 156SW

Domyślnie

Cytat Napisał PKB Zobacz post
    A jak się sprawuje ta wersja 140km?
    Tak jak pisałem wcześniej, silnikowo bez zastrzeżeń. Przyspieszenie rewelacja, ciągnie od samego dołu, no i mocy mi nie brakuje, ale rajdowcem nie jestem. Wyprzedzania, czy wyjazdu z podporządkowanej nie musisz się obawiać. Ja przesiadłem się z małej benzyny 1.3 o mocy 75KM więc na początku był szok, że coś może w ogóle tak szybko jeździć i przyspieszać, ale idzie się przyzwyczaić . Zawieszenie jest dosyć sztywne, ale przy równej nawierzchni wpływa to tylko pozytywnie na prowadzenie i trzymanie się drogi, na dziurach za to może Cię trochę przetrzepać

Co do poszukiwań to uważaj na okazje. Nie ma nic za darmo i nikt nie da Ci samochodu w super stanie za małe pieniądze. Najlepiej wejdź na forumowy bazar i tam przejrzyj ogłoszenia. Może coś Cie zaciekawi, a jak nie to przynajmniej zobaczysz jakie auto w rzeczywistości można kupić za daną kwotę. Ta wersja oferowana była w części roku 2000 i 2001 więc stosunkowo krótko, dlatego aby znaleźć dobrą sztukę musisz uzbroić się w cierpliwość. Rzuciłem na szybko okiem na allegro i rozbieżności cenowe są ogromne. Można trafić Alfe nawet za 6 tysięcy, ale chyba zrozumiałe, że to pomimo zapewnień o sprawności coś musi być nie tak. Na allegro wszystkie są w stanie idealnym i nie wymagają wkładu finansowego. Pamiętaj też, że na starcie powinieneś wymienić kompletny rozrząd z pompą wody, olej i filtry, a więc jakieś 800zł plus robocizna. Nie wierz, że był wymieniany, no chyba że zobaczysz faktury, bo potem koszty wielokrotnie większe w razie awarii.

PKB
    Gość

Domyślnie

Rozumiem, im będę bardziej cierpliwy, tym większą kwota będę dysponować. Sądzę, że max dam rade przeznaczyć 15k, ale chce w to wliczyc początkowe wymiany, tak jak wspominałeś. Będę się rozglądać za wersją 140km - zostanę przy 2.4 JTD . Jak się nawinie 150km w dobrym stanie, to nie pogardze

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    była Alfa Romeo 166 2.4 JTD 2001 r. jest VW Passat 2.0 TDI 2006 r.

Domyślnie

bardzo ładna ta Alfa z linka który załączyłeś, tylko wydaje mi się że przebieg trochę za niski

Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR 156SW

Domyślnie

Mając 15 tyś można by się już rozejrzeć za wersją 150KM, która jest już po lifcie wnętrza, no i będzie to młodszy samochód bo z 2002 roku. Wiadomo, że nic na siłę, ale jak starczy pieniędzy, które i tak masz zamiar przeznaczyć na auto to czemu nie

Jeżeli chodzi o Alfe z linku to jak dla mnie jest po prostu za tania, ale może jestem za bardzo podejrzliwy. Same felgi od GTA są warte jakieś 2000 zł. No i ten niebieski tapczan w środku, ale zawsze można wymienić. Jak masz blisko to wybierz się na oględziny, to zobaczysz chociaż jak auto z tym silnikiem jeździ.

Van Holden
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał PKB Zobacz post
    otomoto.pl - faktycznie troszkę trudniej o 330d, niżeli 320d. Jednak w cenie 15k widzialem już ładne 330d.
    Co Ty pier...opowiadasz? Za 15.000zł nie kupisz 330d.