Lucas=TRW
Lucas=TRW
OK.Dzięki za radęNapisał Colin
![]()
Witam
potrzebuje porady odnośnie przednich tarcz i kloców. jakie kupic i jakich producentów.
ja upatrzyłem sobie taki komplecik do majaj Alfki:
http://moto.allegro.pl/tarcze-klocki...499227714.html
czy warto takie cudo kupować czy lepiej sobie darowac te nawiercenia i kupic tarcze np.
http://moto.allegro.pl/tarcze-alfa-1...484151101.html
lub tarcze TWR
a i jakie klocki polecacie.
pozdrawiam
Z tego co sie orientuje to jeśli chciałbyś kupić nacinane i nawiercane jak z pierwszej aukcji to nie z klockami TRW. Takie tarcze potrzebują twardych klocków np FERODO (komplet na przód ok 700 zł w IC).
Jeśli miałbym wybierać to tarcze FEBI z drugiej aukcji + jakieś lepsiejsze klocki
PS Sam bede zakładał za jakiś czas zestaw: tarcze BREMBO + klocki TRW (lub Textar).
oki dzieki za ta odpowiedż w sumie faktycznie w naszym kraju i tak nie wykorzystałbym wszystkich mozliwości tych pierwszych tarcz.
ja mam komplet na tył i przód TRW tarcze i klocki...ładnie hamuje, nic nie pyli, nie piszczy, nie przegrzewają się mimo ze latam po A2 z małymi prędkościami. Za komplet dałem 1000 zł w Italparts.
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
Hmmm no właśnie zbliża się wiosna i moje heble też oczekują na wymianę i nie ukrywam że te tarcze Bozarto już mi wpadły w oko. Mając alu 17" to ładnie by się prezentowały ale czy są dobre? Na ich stronie powołują się na renomę i współpracę z wiodącymi producentami. Ale nie chciałbym żeby mi się "zjechały" dwa razy szybciej, nie wspominając o klockach. Tak więc ten komplet z klockami TRW ile km pożyje??? A jak dam twarde klocki to czy nie stracę na innych walorach? Nie mam doświadczenia z nacinanymi.
Ja na moim zestawie TRW zrobiłem 10 tys i w ciąż hamują jak nowe. Co do nacinanych i nawiercanych to fajny bajer, pytanie czy są Ci takie profeski potrzebne? Chcesz je kupić dla ładnego wyglądu czy dla dobrego hamowania? Jak masz budżet to kup, ale za dobry zestaw musisz sie liczyć z większymi kosztami. Ale to niech konkretnie wypowie sie ktoś kto ich używa.
Ale skoro fabryka nie wsadzała ich w tak mocne jednostki jak 3.0 czy 2.0 TB to pewnie nie są potrzebne...
Ja latam głównie po A2 z dużymi prędkościami, często "zhamowuje" z 180 km/h i nic nie telepie kierownicą, ładnie i równo hamuje więc nie mam powodów narzekać.
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
Tak, w zasadzie to dla ladnego wygladu. Znam sie na tarczach, ukl hamulcowych i wiem ze seria w zupelnosci wystarcza ale nie mialem stycznosci z nacinanymi/nawiercanymi i zastanawiam sie czy nie sprobowac. Te tarcze co podal tomasz nie sa drogie wiec czemu by ich sobie nie kupic? Tylko pytanie do tych co maja nawiercane/nacinane ile krocej sie wtedy na klockach lata? Czy zakladaja tylko super twarde czy zwykle do takich tarcz tez i ile wtedy klocki wytrzymuja? Ten zestaw Bozarto jest na tyle atrakcyjny ze konkuruje z orygnalem. Ile po lata z tym klockami? Moze jakies lepsze kupic, ale nie mowie najdrozsze.
Czyli suma sumara czy gra warta swieczki. Tylko nie satysfakcjonuja mnie odpowiedzi "nie bo nie" albo "na pewno nie warto". Ma ktos doswiadczenie moze w innym aucie?
Ja do poprzedniego auta (Vectra B) założyłem Brembo Max i normalne klocki. Przelatałem na tym zestawie ponad 10k. km zanim sprzedałem i poza lepszym hamowaniem nie zauważyłem szybszego zużywania okładzin. Teraz do alfy też chciałem takie kupić, ale Brembo Max nie ma do tego modelu, a tych Bozarto nie było na Alledrogo więc zakupiłem ori.
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77