Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Temat: Xenon... Samopoziomowanie - coś nie działa

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Najprostszym testem jest stanięcie wieczorem przed ścianą. Najpierw przekręcamy pokrętło od świateł a dopiero potem przekręcamy stacyjkę do kontrolek. Wtedy światła wykonują kalibrację, czyli jadą do samego dołu, potem do samej góry i opadają minimalnie tak jak wskazują na to czujniki. Jeśli w tej ostatniej fazie opadną na sam dół to problem leży po stronie czujników. Można teoretycznie sprawdzić z którym jest problem. Robimy to następująco:
    przekręcamy zapłon do kontrolek i włączamy światła. Zamykamy drzwi i naciskamy najpierw na lewy przedni błotnik a potem na tylni. Za każdym razem powinno być słychać chwilową pracę silniczków świateł w chwili naciśnięcia i puszczenia błotnika. Sposoby te osobiście przetestowałem i sprawdziłem.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

Wykonałem test proponowany przez kolege danus77 i faktycznie ruszam za nadkole z przodu i z tyłu i nic światła świecą w jeden punkt nie reguluje nimi!!!

Ale teraz zagadka ten test byl wykonywany po 15-20 minutowej jeździe, natomiast rano po odpaleniu samochodu było wszystko ok. (działało wszystko w porządku przez jakieś 10 min)
    I teraz pytanie test wykazał że czujniki do wymiany tak? a to, że po odpaleniu działają prawidłowo???
    Miał ktoś taki przypadek

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

Niestety wczoraj spiesząc się nie dopisałem jednego...test ten musisz wykonać jak światła trzymają jakąś pozycję. Jeśli są opadnięte całkowicie do dołu to nie reagują na żadne zmiany położenia czujników...Dlatego test ten nie jest do końca możliwy do zrobienia w twoim przypadku. Możesz jeszcze zdjąć koła i dobrać sie do wtyczek na czujnikach i zobaczyć czy nie są zardzewiałe połączenia na czujniku i w kostce oraz czy nie ma tam wody.
    Jeśli teoretycznie wszystko okej, a światła dalej leżą, to pozostaje tylko egzaminer, bo szkoda ładować kasę w błoto na niepotrzebne części.

Aha i jeszcze jedno...trzymasz samochód w ogrzewanym garażu ? Bo twoje objawy wskazywałyby na wilgoć.
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

No niestety trzymam pod chmurką.
    Jeżeli chodzi o sprawdzenie to faktycznie jeżeli już światła poszły w dół to nic z tego nie reagują na bujnięcia karoserii ale tak jak pisałem rano po odpaleniu i przez następne 10 min było wszystko ok. (przy zjeżdzaniu z krawężnika było słychać poruszające się lampy i widać ze regulował pozycję świateł) także krótko po odpaleniu działają poprawnie a póxniej nie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar sek300
    Mieszka w
    Lubuskie
    Auto
    Było AR 156 1,9 jtd 8V'99 Jest AR 166 2,4 jtd 20V FL'05

Domyślnie

Odświeżę temat FES pokazuje "błąd krytyczny" tylnego czujnika na oko wygląda przyzwoicie kable są ok połączenie przy czujniku sprawdzone obudowa jeszcze nie sparciała czy:
    1. jest jakiś sposób na sprawdzenie samego czujnika (rezystancja zakres od do),
    2. gdzie jest kolejne złącze kabla od tego czujnika (z tego co widziałem kable wchodzą gdzieś w nadkole),
    3. gdzie i za ile można dostać ten czujnik myślę oczywiście o przyzwoitej cenie,

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Kolego sek300, centralka sterownika poziomowania świateł jest pod siedzeniem kierowcy.
    Czujniki przy wahaczach są trudne do pomierzenia (to nie są potencjometry), skombinować "używkę" (poszukaj na allegro, tył przód są takie same) i wymienić.

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

Też mam ten problem po raz drugi. Z tymi czujnikami poziomowania jest ten problem, że gniją w środku. Mi uszkodził się tak już drugi komplet. Zdobycie używanych graniczy z cudem, a ceny nowych powalają. Dwa lata temu płaciłem 180zł za sztukę. Z moich doświadczeń proponuję wymienić od razu wtyczki (są identyczne jak do webasta). Kable od tylnego czujnika wchodzą do komory bagażnika pod akumulatorem i nie mają tam żadnego łączenia, wchodzą bezpośrednio w wiązkę i niestety potrafią zgnić (u siebie wymieniałem aż do miejsca gdzie wchodzą w wiązkę).
    Acha czujniki na przód i tył są inne. Mają różne numery w Eper'ze i mają jakieś różnice w kątach działania (jest nawet opis na obudowie).

Zdjęcie elektroniki z czujnika:
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/...tml#post334498
    Ostatnio edytowane przez danus77 ; 28-12-2011 o 13:39

Mieszka w
    Lubuskie
    Auto

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź Danus, gdybyś przymierzał się do kupna tych czujników chętnie się podłączę może da się coś ugrać z ceną, pozdrawiam.

Mieszka w
    Lubuskie
    Auto

Domyślnie

Kupilem tylny czujnik w serwisie 109 zl bez ciegn drogo ale chce zlikwidowac ostatnia lampke na mojej choince

Mieszka w
    Lubuskie
    Auto

Domyślnie

No i niestety nie udało mi się zakończyć świąt choinka nadal świeci po założeniu nowego czujnika błąd nadal jest na domiar złego pojawił się też błąd przedniego czujnika. FES w pokazuje w parametrach oba czujniki pod wpływem ucisku na tył lub przód zmieniają parametry tylny pokazuje 58% w normalnym położeniu po naciśnięciu na tylny zawias dochodzi nawet do 36 %. Przód pokazuje bez obciążenia 42% po obciążeniu schodzi do 34%. Myslę że czujniki raczej pracują skoro parametry ulegają zmianie, też chyba nie ma przerwy w kablach, jeżeli się mylę proszę o wyprostowanie mojej logiki. Jeżeli ktoś ma schemat układu poziomowania proszę o jego podesłanie. Gdzie jest centralka poziomowania pod siedzeniem kierowcy jest jakiś układ ale po wyjęciu wtyczek przestała działać regulacja fotela więc tam Stanlizak chyba tej centralki nie ma. Chciałbym się do niej dobrać bo w ten sposób sprawdze przewody od czujników i wyklucze przerwę na przewodach.