Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Temat: ksenony 166

piotr166
    Gość

Domyślnie

Dzieki za pomoc a czy ktos wie czy sa to takie same klosze do halogenowych lamp i do ksenonów ?

Dawid166
    Gość

Domyślnie

Odgrzewam temat.

Przejechałem z nowymi żarnikami ~2kkm (ok 30h) i faktycznie odnotowałem istotną zmianę. Świecą mocno i równo, wyraźnie widać granicę światła w której jest jasno jak w dzień, za nią widać jeszcze drugie tyle w nieco gorszym świetle (szarym), żeby to działało jak należy trzeba (koniecznie) utrzymywać szkła reflektorów w idealnej czystości, z czym przy dłuższej trasie nie radzą sobie same spryskiwacze (objawia się to wyraźnie rozmyciem granicy światła), trzeba od czasu do czasu wyjść z samochodu i mechanicznie je przetrzeć.

RafiBB
    Gość

Domyślnie Poziomowanie ksenonów 166

Witam wszystkich. Po prawie dwóch godzinach udało mi się wymienić żarniki w reflektorach Ale...No właśnie jest jedno ale: czy podczas montażu silniczka-siłownika, który odpowiada za położenie reflektora należy jego trzpień jakoś zaczepić?? Brakuje mi teraz regulacji. Nie można podnieść wyżej lamp. Świecą czyba 5 metrów przed samochodem :?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl- okolice
    Auto
    166 2,4JTD 150KM, 159 2,0JTDM 170KM, Giulietta 2.0 140KM

Domyślnie

Silniczki wchodzą na wcisk, a światła najlepiej ustawić w warsztacie zapłacisz 15zł i będziesz miał bardzo dobrze ustawione i co najważniejsze to nie będziesz oślepiał innych kierowców.

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał RafiBB
    czy podczas montażu silniczka-siłownika, który odpowiada za położenie reflektora należy jego trzpień jakoś zaczepić??
    Główka trzpienia nie wskoczyła Ci na właściwe miejsce w gnieździe.
    Miałem to samo za pierwszym razem.
    Podaję mój sposób jak sobie z tym poradzić.
    1) Pokrętłem na silniczku wysuń trzpień na max.
    2) Gniazdo w tym otworze na silniczek wysuń na max. (sprężynuje, więc ile się uda)
    3) Montuj silniczek lekko po katem, prowadząc główkę trzpienia dołem tego otworu montażowego.
    4) Wyreguluj położenie reflektorów, ponieważ rozregulowane będziesz miał oba więc najlepiej u diagnosty.
    Mnie kosztowało to kupę nerwów za nim do tego doszedłem. Samego gniazda nie można zobaczyć a na macanego trudno sobie je wyobrazić.
    Powodzenia

RafiBB
    Gość

Domyślnie

Dzięki Panowie. Stawiam piwko za pomoc :mrgreen: Postaram się dziś zamontować je poprawnie. Lampy po wymianie "serca" świecą zdecydowanie lepiej, różnica jest ogromna.

klimekkk
    Gość

Domyślnie

Podaję mój sposób jak sobie z tym poradzić.
    1) Pokrętłem na silniczku wysuń trzpień na max.
    2) Gniazdo w tym otworze na silniczek wysuń na max. (sprężynuje, więc ile się uda)
    3) Montuj silniczek lekko po katem, prowadząc główkę trzpienia dołem tego otworu montażowego.

Można tak jak powiedziałeś ale zupelnie nie ma potrzeby rozregulowywania ustawienia reflektora podczas montarzu silniczka. Ja sobie radzę z tym w ten oto sposób:
    Lużny silniczek kłade na belce czołowej tak żeby jego trzpień było widać z pozycji kierowcy. Gdy światła są włączone (pokrętło od świateł) trzeba przekręcić stacyjkę w pozycję zasilania - wtedy trzpień zostaje poruszany przez silniczek w pozycję max. wychylenia a następnie max. schowany. Gdy trzpien jest w pozycji max. wysunięcia należy wyłączyć stacyjkę zanim silniczek zdąrzy schować trzpień. Gdy trzpień jest w max wysuniętej pozycji to czasem udaje się bez zadnego problemu zamontować silniczek a czasem trzeba sobie pomóc przytrzymując lustro reflektora żeby się nie odchylało w momencie wkładania silniczka - w tym celu nalezy odsunąć przetwornicę i złapać za końcówkę żarówki. W moim aucie w jednym reflektorze dziala bez przytrzymywania a w drugim musze trzymac lustro. Za pierwszym razem jest to trudne, ale potem to juz bułka z masłem.

ViP Romeo Avatar peteja_43
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

Witam mam pytanie a jak wyciągałeś silniczek po przekręceniu nie chciał wyjść bałem się mocniej ciągnoć może macie jakiś sposób

klimekkk
    Gość

Domyślnie

po przekreceniu go o powiedzmy 40 stopni w zasadzie sam wypada - moze sie trzymac końcówka trzpienia w reflektorze, ale wystarczy pociagnać i wyjdzie. Na koncu trzepienia jest kluka a w reflektorze gniazdo na kulke.

ViP Romeo Avatar peteja_43
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

Cytat Napisał klimekkk
    po przekreceniu go o powiedzmy 40 stopni w zasadzie sam wypada - moze sie trzymac końcówka trzpienia w reflektorze, ale wystarczy pociagnać i wyjdzie. Na koncu trzepienia jest kluka a w reflektorze gniazdo na kulke.
    Właśnie przekreciłem tak jak piszesz ale silniczek nie wyszedł widocznie u mnie te silniczki mocno trzymią w gniazdach