Siedzę w domu rozłożony anginą. Zimowe wieczory są długie więc mam czas posiedzieć przy kompie. Przeglądając archiwa wpadły mi w rękę zdjęcia ciekawego projektu który realizowałem w 2010 roku. Nosił nazwę Black MagicV - edycja Jack Daniels.
Może kogoś zaciekawi.
Czy można w nowoczesnym samochodzie o sportowym charakterze można poczuć się jak w klubie?
Czy jest możliwe by za kierownicą spędzać czas się jak w wygodnym fotelu z cygarem i szklaneczką doskonałej whisky w dłoni?
Podjąłem próbę połączenia ognia z wodą czyli wprowadzenia do wnętrza AR 159 atmosfery zupełnie innej niż zaplanował producent – atmosfery klubu ,whisky i cygara.
Czy mi się udało ? Oceńcie sami...
Jako baza dla projektu posłużyła Alfa Romeo 159. Auto ma służyć do codziennej eksploatacji więc jedynym rozwiązaniem gwarantującym dobrą zabawę przy umiarkowanych kosztach był silnik 2.4 JTDM omocy 200KM.
Auto miało kilka ważnych dla mnie elementów wyposażenia:
- fabryczne xenony
- tempomat
- sterowanie radiem zkierownicy
- system nagłośnienia BOSE
- Blue&Me
Auto przed rozpoczęciem przeróbek wyglądało tak :
![]()
![]()
![]()
Realizacja projektu wymagała zdemontowania praktycznie całego wnętrza auta.
Widok raczej przerażający...
![]()
![]()
![]()
Do obszycia foteli wybrałem naturalną skórę woskowaną. Charakteryzuje się tym , ze nie jest lakierowana. Jest bardzo miękkai przyjemna w dotyku , ma piękny naturalny brązowy kolor, naturalne przebarwienia i skazy. Zmienia barwę przy naciąganiu co dodatkowo utrudniało pracę tapicerowi.
Fotele zostały przemodelowane. Wzorowałem się na fotelach wersji TI.
Napisy naskórze zostały wypalone laserem.
Kierownica i gałka lewarka zmiany biegów została ponownie obszyta , częściowo wprowadziłem skórę perforowaną. Ozdobna nitka została dobrana do koloru wnętrza.
Panele deski rozdzielczej i kierownicy zostały przelakierowane na kolor liquid cooper który nadaje wnętrzu bardzo ciepły charakter szczególnie w słoneczne dni. Deska mieni się odcieniem miedzi który dobrze współgra z czerwonym podświetleniem instrumentów AR159.
W całości wygląda to tak ...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Pozdrawiam