Cytat Napisał bruce
Bedboys - dzieki za wyklad

Nie wiem tylko czy sie dobrze rozumiemy...

Nie, nie rozumiemy się

Cytat Napisał bruce

" (...)Taka sytuacja ma miejsce w silniku wolnossącym tłoki zasysają powietrzew efekcie czego w układzie dolotu wytważa się podciśnienie, w przypadku samochodów jest ono również wykożystywane do sterowanie niektórymi elementami osprzetu np wpomaganie hamulców czy sterowanie niektórymi siłownikami." - musimy miec na uwadze, ze te elementy nie sa w jednym ukladzie podcisnienia
Oczywiście że nie jest to ten sam układ tyle ze źrudło podciśnienia jest to samo a więc ssanie wytważane przez tłoki.

Cytat Napisał bruce
"(...)A wytważaniem podciśnienia w silnikach typu turbo ( np do wspomagania hamulców ) zajmuje się specjalna poma zwana potocznie vacu-pompą, jest również stosowana w wolnoss acych silnikach diesla ale to inna bajka." - Powiem Ci, ze tu mnie zaskoczyles : zawsze sadzilem, ze podcisnienie wychodzace z turbiny zwieksza dawke paliwa a nie wspomaga hamulce ( W TD chyba najlepiej to widac - podcisnienie z turbiny doprowadzone jest do pompy wtryskowej-a konkternie do membrany nad nia, ktora dozuje dodatkowe paliwo przez dodatkowa dysze).
Już przecież Ci napisałem że turbina nie wytwarza podciśnienia tylko ciśnienie bo ona tłoczy a nie ssa a fizycznie niemożliowe jest tłoczyć podciśnienie. Oczywiście że to co napisałeś o TD jest prawdą tyle że nie całkiem tak jak napisałeś - zwiększanie ilości wtryskiwanego paliwa poprzez układ CIŚNIENIA panującego w kolektorze dolotowym jest jak najbardzie stosowane ale częściej wykożystuje się do tego celu PODCIŚNIENIE panujące w układzie dolotowym przed turbiną. I jeszcze jedno od kiedy to w silnikach typu D, TD, TDI,TDS,.... JTD jest servo hamulcowe zasilane przewodem idącym z kolektora ssącego widziaęłś taki silnik masz na to jakiś dowód ?? link czy tytuł bublikacji, z tego co ja się orientuję to w silnikach diesla ( i niektórych TB) do wytwarzania podciśnienie do zasialnia ukałdu hamulcowego ( orasz innych układów podciśnienieowych) stosowana jest jak już napisałem tzw vaku pompa a jako przykład mozna podać na silnik JTD produkcji stosowany nim w AR Vacu pompa napędzana jest od wałka rozrządu ( najczęściej spotykane rozwiązanie) od niej odchodzi gruby przewód do trójnika a z tamtąd gruby6m przewodem do hamulców i cienkim do sterowania np siłownikiem zmiennej geometrii łopat turbiny.

[/b]