Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: [166] Twardniejace sprzegło -pompa?

smuz
    Gość

Domyślnie [166] Twardniejace sprzegło -pompa?

Mam taki dziwny troche objaw zauwazylem to niedawno a chodzi o to ze po nagrzaniu auta 90C pedał sprzegła chodzi ciezej niz przy zimnym silniku -sprzeglo wymienialem wiec to nie jego wina

Zastanawiam sie czy przyczyna może byc płyn-byc moze nalezy go juz wymienic na nowy bo ten po osiagnieciu wyzszej temperatury nie spelnia juz wlasciwosci???

Co myslicie?

Jesli wymienic to gdzie jest odpowietrznik ukladu -mniemam ze przy wysprzegliku gdzies czy tak?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

To wina stwardniałych uszczelek w pompie - wymiana płynu pomoże doraźnie.
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

smuz, a jak Ci z miską wtedy poszło?
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

smuz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ozzy
    smuz, a jak Ci z miską wtedy poszło?
    haahaaha a milo ze pytasz ,ot dluzsza historia i bardziej kosztowna

Finalnie wycieki ktore zauwazylem po odkreceniu plyty okazaly sie wystepowac w 2 miejscach jeden pod podstawa filtra oleju drugi pod simeringiem na wale od strony skrzyni i misce od strony skrzyni.

Cała operacja zaczeła sie demontazem silnika !!!! bo bylo to szybsze i dokladniejsze rozwiazanie jednak kosztowniejsze troszke :mrgreen: .po drodze skoro skrzynia byla juz na "widelcu" poszedl nowy komplet sprzegła i uszczelniacze.Najgorsze jest to ze w tym motorze jedno pociaga za soba drugie np.zeby odkrecic podstawe filtra trzeba wymatowac polos podstawe polosi wyjac filtr i pozniej podstawe ale ta jest odziwo jeszcze z boku przykrecona od strony paskow....(tzn jest to element ktory przeszkadza w jej zdjeciu) zeby wyjac miske trzeba wypiac poduszki i podniesc silnik do gory 20-30 cm a zeby wyjac skrzynie.........wiec szybszym i pewniejszym bylo wyjecie wszsytkiego na sankach ....

ale za to teraz jest super.......

Mieszka w
    Opole
    Auto

Domyślnie

No to współczuję (kosztów oczywiście), mój mechanior jak coś grzebał mówił dokładnie to samo,
    te V6 są zrobione dla kierowcy, a nie dla mechanika. Co oznacza "trochę"
    więcej roboty nawet przy tak banalnych czynnościach jak wymiana świec.

No ale ja już się tym nie martwię, teraz kto inny dba o moją bellę.
    Dlatego patrzę z lekką tęsknotą co tam u Twojej belli słychać,
    bo moja była identyczna.
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

smuz
    Gość

Domyślnie

I to właśnie mnie lekko niepokoi przy każdym najmniejszym objawie niedomagania-kalkulator przed oczami ale cóż poradzić????

Nie zapeszając myśle że teraz bede jeżdził już spokojnie bez obaw o niunie i portfel

Pozdrawiam serdecznie i gratuluje kolejnego auta -jedyny słuszny wybór po alfie- honda!!!!
    Wiem bo jeżdże accordem.

Mieszka w
    Opole
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał smuz
    (...) jedyny słuszny wybór po alfie- honda!!!!
    Wiem bo jeżdże accordem.
    :>>> to nie tak, ja najpierw miałem tego Civic'a. Kupiłem go w 2005, potem dokupiłem 166, sprzedałem 166, a Honda cały czas była. Muszę przyznać że jeździ się Hondą zupełnie inaczej.

Po sprzedaży AR postanowiłęm doprowadzić Hondę do stanu IDEALNEGO. Pamiętam rozmowę z mechanikiem:
    A: To ile to wyjdzie w sumie?
    M: 300zł
    A: Nie, ale serio pytam, ile w sumie za doprowadzenie auta do stanu IDEALNEGO
    M: Mówię przecież, 300zł
    A: No a nowe świece, wahacze, przepływomierz, sonda lambda, przepustnica, silniczek krokowy, płyny? Robocizna chyba 300zł.
    M:Wie Pan, świece, nowe porządne NGK: 4szt. 55zł, przepływomierza ten silnik nie ma, sonda jest ok, przepustnica czysta, płyny wymienimy, jakieś drobiazgi, nic więcej do roboty nie ma.
    A: To może jeszcze reflektory bym wymienił? Bo już stare i szare są?
    M: No można, lepiej w nocy będzie widać, 250zł sztuka za nówkę.
    A: To może... rdza mi wyszła na boczku, ryski na masce i zderzaku, polakierujecie?
    M: No... można, ale to już będzie drożej, bo lakier perła.

W sumie, jak jeszcze coś wymyśliłem żeby zrobili wyszło 2600zł (lakierowanie 1600zł, bo jakąś fajną komorę mają). Połowę auta pomalowałem, mechanicznie auto jest idealne.
    Wiem, że kolejne 2 lata NIC nie trzeba robić. A wiem to ponieważ mam tą Hondę już 3ci rok i to moja pierwsza naprawa, wcześniej tylko olej i benzyna przez 3 lata. Pewnie z Accordem masz podobnie.

Ale przyjemności z jazdy Hondą jest proporcjonalnie mniej do kosztów utrzymania AR 166 :cry:

smuz
    Gość

Domyślnie

Hehehe tak to fakt te koszty ale co zrobić.

Honda jesli jest zadbana jezdzi bezbłednie swoja mam od nowosci a to juz uhuhhhh albo i dłuzej i jedyne co zrobiłem to tarcze i amory z tyłu przez okres w ktorym kilka aut musialoby spoczywac w hucie..

do tego ciekawa linia i dobre mocne silniki ...honda jest ok ale jezdzi sie wiem ''inaczej''ale ciekawie