Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 135

Temat: GT 1,9 JTD 150KM - Tracę moc

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

jesli jest zgodne z prawda to co pisze kolega Zender, to egr powinien sprawdzic na samym poczatku, bylo o tym wspominne, zatkany kat?? oczywiscie mozna sprawdzic, włóz 2 nakretji pomiedzy szpilki przed katem i sie przejedz, mialem tak kiedys w Doblo JTD, kat dosłownie zakwitł, ma wiosne.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar ZENDER
    Mieszka w
    laski
    Auto
    SAAB 9-3 AERO CABRIO , ALFA 75 TS Recaro

Domyślnie

pisalem wczesniej ze zrobilem to na samym poczatku i dolozylem zaslepke orginalna z 4 dziurkami , bardzo roznicy po czyszczeniu i zalepieniu nie mam , cewka sprawna , zawor zamyka i puszcza .

Mieszka w
    slask
    Auto

Domyślnie

to dla sprawdzenia, zaslep go calkowicie, pojawi sie marchewa, ale jesli to wina egr auto powinno jechac poprawnie.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał ZENDER Zobacz post
    pisalem wczesniej ze zrobilem to na samym poczatku i dolozylem zaslepke orginalna z 4 dziurkami , bardzo roznicy po czyszczeniu i zalepieniu nie mam , cewka sprawna , zawor zamyka i puszcza .
    Masz go całkowicie zaślepić. Blaszką bez dziur.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Mieszka w
    laski
    Auto

Domyślnie

zrobie to w weekend , a mozna zaslepic tam od dolu ? tam gdzie taka jajowata uszczelka od rurki wlotowej do egr ?

Mieszka w
    slask
    Auto

Domyślnie

zaslep go tam gdzie Ci wygodnie, byle całkowicie.

Mieszka w
    laski
    Auto

Domyślnie

jutro rano go zaslepie bo dzis deszcz padal , przejade zobacze jaka bedzie roznica . A jak go wyciac calkowicie z programu ? komputerem serwisowym da rade ? czy trzeba cos kabinowac z softem ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar milek_22
    Mieszka w
    Witkowice/ k. Oświęcim
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16v 140KM 2002r

Domyślnie

kolego zender, przyznaje się bez bicia, że nie przeczytałem całego wątku ale, Robiłeś logi ?? Przydały by się dane z przepływki, doładowania i może jeszcze ciśnienia paliwa... to ta zanim zaczniesz cos rozbierać Odnośnie kierownic, to mnie też się wydawało że nie wymagają czyszczenia i zainteresowania do momętu kiedy nie odkręciłem gruszki z uchwytu. Po odkręceniu dwuch nakrętek złapałem za gruszke i ruszałem kierownicami bez ingerencji sprężyny która jest w gruszce. Okazało się że kierownice lekkkkkkoooo się przycinają. Do samego końca nie wierzyłem że tak delikatne "haczenie" się kierownic moze sprawić jakiekolwiek problemy a tu popatrz

Najlepiej było by wogule odpiąć sztangę od turbiny i sprawdzić czy kierownice chodzą bez jakiegokolwiek oporu, ale założenie pierścienia bez demontażu turbiny może być problematyczne...
    Ostatnio edytowane przez milek_22 ; 11-01-2012 o 00:34

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał milek_22 Zobacz post
    kolego zender, przyznaje się bez bicia, że nie przeczytałem całego wątku ale, Robiłeś logi ?? Przydały by się dane z przepływki, doładowania i może jeszcze ciśnienia paliwa... to ta zanim zaczniesz cos rozbierać Odnośnie kierownic, to mnie też się wydawało że nie wymagają czyszczenia i zainteresowania do momętu kiedy nie odkręciłem gruszki z uchwytu. Po odkręceniu dwuch nakrętek złapałem za gruszke i ruszałem kierownicami bez ingerencji sprężyny która jest w gruszce. Okazało się że kierownice lekkkkkkoooo się przycinają. Do samego końca nie wierzyłem że tak delikatne "haczenie" się kierownic moze sprawić jakiekolwiek problemy a tu popatrz
    Nie mieszaj mu na razie
    Niech sprawdzi EGR i katalizator. To prosta i niskokosztowa diagnostyka. Jeżeli się okaże, że EGR jest ok i katalizator nie jest zapchany - to wtedy obowiązkowe rozbieranie turbiny i czyszczenie kierownic. Ale to już będzie kosztowało - wiec na razie trzeba wyeliminować w prosty i tani sposób dwie pozostałe rzeczy, które mogą mieć wpływ na rozwijaną moc.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Mieszka w
    laski
    Auto

Domyślnie

Tak jak pisalem wyzej . pierwsze co bylo zrobione w tym aucie to czyszczenie turbo , byla wyjeta turbina sprawdzona pod wzgledem szczelonosci i wydajnosci , wszsytko z nia bylo ok .
    Dzis zaslepilem calkowicie egr w trzej miejscach , pierwsze to tradycyjna blaszka na 4 dziury ,drugie to rurka wlotowa do egr ( ta mala rurka pod egr na 2 srubki m8 ) zaslepilem calkowicie i trzecia to rurka przy kolektorze wydechowym obok turbo co idzie pozniej nad skrzynia i trafia do egr . Roznica jest spora moc jest od 2200 obr , moge juz normalnie przy 100km/h wrzucic 6 bieg i przyspieszac , tak jakby spalanie spadlo w miescie , i co ciekawe nie swieci sie zadna marchewa . Powalcze z nia jeszcze troche zeby odzyskac 100% mocy ale mam juz dosc tego auta jestem bardzo rozczarowany tym silnikiem , mam sluzbowego turana i jezdze nim 3 lata i nigdy sie nic nie dzialo a ma nalatane juz 220 tys km a alfa 120 , mialem 156fl diesel 8v 115km i tam zupelnie nic sie nie dzialo a tutaj same zasadzki .