Strona 22 z 27 PierwszyPierwszy ... 12131415161718192021222324252627 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 269

Temat: Jak się Wam sprawuje Giulietta?

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał _tomek_ Zobacz post
    btw. u mnie przebieg dochodzi do 10kkm:
    -zwieszanie skrzypi
    -klapa tylna zbiera wodę
    wroce do tego tematu poniewaz kiedys wylało mi sie z tylnej klapy chyba z kilka litrów wody (po odkreceniu gumowego odbojnika), nie mam pojecia skad sie tam wzieła bo teraz obserwuje i nic sie nie pojawia. Udalo sie znalezc jakas tego przyczyne? Ktos jeszcze zauwazyl cos takiego?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    DOA / EP
    Auto
    156 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Chyba wrażenia słuchowe, bo nie efektywne czasy rozpędzania. Zasada jest prosta jeśli chcemy efektywnie przyspieszać to silnik powinien utrzymywać obroty pomiędzy obrotami maksymalnego momentu obrotowego, a obrotami mocy maksymalnej - po to producenci podaja te dane charakterystyczne. A zakres świadczący o elastyczności silnika to stosunek tych dwóch prędkości (tzw. rozpiętość użytecznych prędkości obrotowych), a nie ich róznica.
    W zasadzie tak, ale z kronikarskiego obowiazku wspomne, ze nalezaloby jeszcze uwzglednic przelozenia skrzyni biegow.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ciastek C
    Mieszka w
    Mazowsze :)
    Auto
    Escorcik ;)

Domyślnie

Cytat Napisał tx555 Zobacz post
    wroce do tego tematu poniewaz kiedys wylało mi sie z tylnej klapy chyba z kilka litrów wody (po odkreceniu gumowego odbojnika), nie mam pojecia skad sie tam wzieła bo teraz obserwuje i nic sie nie pojawia. Udalo sie znalezc jakas tego przyczyne? Ktos jeszcze zauwazyl cos takiego?
    ja póki co raz zauwazyłem to po myjce, było trochę wody w tym wgłębieniu przy ryglu do klapy bagaznika.
    Podejrzewam, że problem jest taki sam jak w Bravo czyli nieszczelne mocowanie wycieraczki tylnej i tamtędy się leje. poobserwuję i jak coś t ojade do ASO na uszczelnienie.
    1+1 = 69 czyli Wyższa Matematyka Stosowana

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał Ciastek C Zobacz post
    ja póki co raz zauwazyłem to po myjce, było trochę wody w tym wgłębieniu przy ryglu do klapy bagaznika.
    Podejrzewam, że problem jest taki sam jak w Bravo czyli nieszczelne mocowanie wycieraczki tylnej i tamtędy się leje. poobserwuję i jak coś t ojade do ASO na uszczelnienie.
    jest jeszcze jedna sprawa ktora wydaje mi sie dosc dziwna, w spodzie klapy sa 3 małe podłuzne otworki zaslepione (przynajmniej u mnie) gumkami. Gdyby ich nie było woda odpływała by w razie czego zaraz z klapy nie gromadzac się w niej. Jest to o tyle dziwne ze u kolegi w identycznej julce sprawdziłem i tych gumowych koreczków wogole fabrycznie tam nie było. Zastanawiam sie zatem czy one powinny byc czy nie powinny? Jak jest u Was?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Te gumki powinny miec otwory jak nie mają to je sobie wytnij - pewnie niedoróbka formy. U mnie sa "przelotowe"
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Te gumki powinny miec otwory jak nie mają to je sobie wytnij - pewnie niedoróbka formy. U mnie sa "przelotowe"
    no to chyba w tym problem, u mnie nie na w nich otworów bo gdyby były to woda by sie nie gromadziła i pewnie wogole bym nie zauwazył ze cos przepływało przez klape Ale zeby wszystkie 3?? To chyba cala seria takich nie dziurawych gumek musiała byc
    Skoro juz o tym mowimy to w progach tez jest sporo takich gumowych zaslepek tylko duzo wiekszych (40mm długosci) i zadna z nich nie ma otworów na wylot, powinny czy nie powinny miec?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ciastek C
    Mieszka w
    Mazowsze :)
    Auto
    Escorcik ;)

Domyślnie

Jak jest u Was?
    u mnie nie ma srodkowej gumki a na krawędziach właśnie sa zamontowane.

---------- Post added at 14:25 ---------- Previous post was at 14:22 ----------

no to chyba w tym problem, u mnie nie na w nich otworów bo gdyby były to woda by sie nie gromadziła i pewnie wogole bym nie zauwazył ze cos przepływało przez klape
    ale ja i tak bym zrewidował tą uszczelkę wycieraczki bądź ewentualnie uszczelki przy lampach w klapie , bo bo co ma Ci się lać woda do klapy?
    1+1 = 69 czyli Wyższa Matematyka Stosowana

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał Ciastek C Zobacz post
    ale ja i tak bym zrewidował tą uszczelkę wycieraczki bądź ewentualnie uszczelki przy lampach w klapie , bo bo co ma Ci się lać woda do klapy?
    prawdopodobnie u mnie wlewało sie podczas mycia na cisnieniowej myjce samoobsługowej- gdzies tam mogło wtłoczyc wode w jakąś szczeline, przy normalnej jezdzie w sniegowo- deszczowej aurze po 2-3 tyg nie stwierdziłem zeby gdzies sie tam nadal woda zbierała

---------- Post added at 20:37 ---------- Previous post was at 14:37 ----------

Rozmawialem dzis z tej sprawie z gosciem z serwisu i ponoć to ze woda sie dostaje do srodka tylnej klapy jest rzeczą normalną i wystepuje też w innych samochodach , po to są te otwory na spodzie zeby woda zeszła tak samo jak i w drzwiach bocznych rownież w tym samym celu sa otwory odpływowe. Nie wiem czy do konca mozna w to wierzyc dlatego dobrze by było zeby ktos jeszcze zapytal w swoim lokalnym aso o ten problem i zobaczymy czy potwierdzą to samo. Moje watpliwosci budzą:
    - mozliwosc podlania elektryki silniczka wycieraczek
    - brak konserwacji wewnatrz klapy (przeciez to tylko goła malowana blacha pokryta cienka warstwa farby wiec moze zaczac korodowac po czasie )
    - mozliwosc dostania sie wody do lamp od wewnatrz bo przeciez nie sa hermetyczne.
    U mnie jak sie okazalo po zdemontowaniu tych 3 małych gumek tylko jedna z nich miała z boku dwa małe otworki (widoczne dopiero po ich wyciagnieciu z klapy).
    Kto ma podobny problem z zalewaniem klapy powinien w pierwszej kolejnosci udroznić sobie te gumki
    Ostatnio edytowane przez tx555 ; 10-01-2012 o 21:42

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Gumową uszczelkę osadzenia tylnej wycieraczki warto popsikać silikonem do uszczelek -zrobi się bardziej miękka i problem z dostawaniem się wody zniknie. Zrób sobie w gumkach duże otwory
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Świeżak Avatar AlfaWhiz
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 164 Q4

Domyślnie

to ze woda sie dostaje do srodka tylnej klapy jest rzeczą normalną i wystepuje też w innych samochodach , po to są te otwory na spodzie zeby woda zeszła tak samo jak i w drzwiach bocznych
    Jest to o tyle normalne, że w drzwiach bocznych musi być odprowadzenie wody chociażby z szyb, opuszczanych do wnętrza drzwi.

Blacha w środku jest zabezpieczona antykorozyjnie (np. galwanicznie), nie musi być lakierowana.