1+1 = 69czyli Wyższa Matematyka Stosowana
jest jeszcze jedna sprawa ktora wydaje mi sie dosc dziwna, w spodzie klapy sa 3 małe podłuzne otworki zaslepione (przynajmniej u mnie) gumkami. Gdyby ich nie było woda odpływała by w razie czego zaraz z klapy nie gromadzac się w niej. Jest to o tyle dziwne ze u kolegi w identycznej julce sprawdziłem i tych gumowych koreczków wogole fabrycznie tam nie było. Zastanawiam sie zatem czy one powinny byc czy nie powinny? Jak jest u Was?
Te gumki powinny miec otwory jak nie mają to je sobie wytnij - pewnie niedoróbka formy. U mnie sa "przelotowe"
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
no to chyba w tym problem, u mnie nie na w nich otworów bo gdyby były to woda by sie nie gromadziła i pewnie wogole bym nie zauwazył ze cos przepływało przez klapeAle zeby wszystkie 3?? To chyba cala seria takich nie dziurawych gumek musiała byc
Skoro juz o tym mowimy to w progach tez jest sporo takich gumowych zaslepek tylko duzo wiekszych (40mm długosci) i zadna z nich nie ma otworów na wylot, powinny czy nie powinny miec?
u mnie nie ma srodkowej gumki a na krawędziach właśnie sa zamontowane.
---------- Post added at 14:25 ---------- Previous post was at 14:22 ----------
ale ja i tak bym zrewidował tą uszczelkę wycieraczki bądź ewentualnie uszczelki przy lampach w klapie , bo bo co ma Ci się lać woda do klapy?
1+1 = 69czyli Wyższa Matematyka Stosowana
prawdopodobnie u mnie wlewało sie podczas mycia na cisnieniowej myjce samoobsługowej- gdzies tam mogło wtłoczyc wode w jakąś szczeline, przy normalnej jezdzie w sniegowo- deszczowej aurze po 2-3 tyg nie stwierdziłem zeby gdzies sie tam nadal woda zbierała
---------- Post added at 20:37 ---------- Previous post was at 14:37 ----------
Rozmawialem dzis z tej sprawie z gosciem z serwisu i ponoć to ze woda sie dostaje do srodka tylnej klapy jest rzeczą normalną i wystepuje też w innych samochodach , po to są te otwory na spodzie zeby woda zeszła tak samo jak i w drzwiach bocznych rownież w tym samym celu sa otwory odpływowe. Nie wiem czy do konca mozna w to wierzyc dlatego dobrze by było zeby ktos jeszcze zapytal w swoim lokalnym aso o ten problem i zobaczymy czy potwierdzą to samo. Moje watpliwosci budzą:
- mozliwosc podlania elektryki silniczka wycieraczek
- brak konserwacji wewnatrz klapy (przeciez to tylko goła malowana blacha pokryta cienka warstwa farby wiec moze zaczac korodowac po czasie )
- mozliwosc dostania sie wody do lamp od wewnatrz bo przeciez nie sa hermetyczne.
U mnie jak sie okazalo po zdemontowaniu tych 3 małych gumek tylko jedna z nich miała z boku dwa małe otworki (widoczne dopiero po ich wyciagnieciu z klapy).
Kto ma podobny problem z zalewaniem klapy powinien w pierwszej kolejnosci udroznić sobie te gumki
Ostatnio edytowane przez tx555 ; 10-01-2012 o 21:42
Gumową uszczelkę osadzenia tylnej wycieraczki warto popsikać silikonem do uszczelek -zrobi się bardziej miękka i problem z dostawaniem się wody zniknie. Zrób sobie w gumkach duże otwory
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Jest to o tyle normalne, że w drzwiach bocznych musi być odprowadzenie wody chociażby z szyb, opuszczanych do wnętrza drzwi.to ze woda sie dostaje do srodka tylnej klapy jest rzeczą normalną i wystepuje też w innych samochodach , po to są te otwory na spodzie zeby woda zeszła tak samo jak i w drzwiach bocznych
Blacha w środku jest zabezpieczona antykorozyjnie (np. galwanicznie), nie musi być lakierowana.