nie ma czegoś takiego jak krótkie amortyzatory. Krótsze mogą być tylko sprężyny. Amortyzatory mogą mieć ewentualnie mniejszy lub większy zakres pracy.
nie ma czegoś takiego jak krótkie amortyzatory. Krótsze mogą być tylko sprężyny. Amortyzatory mogą mieć ewentualnie mniejszy lub większy zakres pracy.
Ostatnio edytowane przez drift-r ; 14-01-2012 o 13:07
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
amortyzatory ( kolumny McPhersona ) nie obniżają i nie utwardzają samochodu.Jeśli masz zamontowane krótsze amortyzatory to same sprężyny wiele nie dadzą.
to to mi chodzi "miszczu"
Moja żonka pomyka 147 1.9 JTDM 8V i nie narzeka na twardość zawieszenia. Latem 17" , w tej chwili 15" na zimowych papciach. Da się normalnie jeździć. Widocznie masz wsadzone twarde sprężyny które powodują, że auto zachowuje się jak taczka.
Kup normalne seryjne sprężyny. Są tez dostępne nowe zamienniki w rozsądnej cenie.
Możesz tez kupić kompletne kolumny ze sprężynami w używce – rozbierane z zachodu nie powinny być wybite.
Ostatnio edytowane przez drift-r ; 14-01-2012 o 13:22
same sprężyny załatwią sprawę.Jeśli masz zamontowane krótsze amortyzatory to same sprężyny wiele nie dadzą.
Jeśli zamontowane są amortyzatory o krótszym zakresie pracy to po montażu normalnych sprężyn szybko padną bądź nie będą efektywne, bo w wyższym zakresie nie będą prawidłowo pracować.
No to jeśli dla Ciebie jest to zadowalający efekt to spoko.
można to naprawić tanio i byle jak albo drogo i porządnie.
Najlepiej jak autor wątku ściągnie koło umyje kolumnę i sprężynę. Wtedy będziemy mogli ocenić jaka jest kolumna. I czy trzeba je zmieniać wraz z sprężynami czy tylko sprężyny.
Gdybyś był zainteresowany, to mam na sprzedaż 2 kompletne kolumny przód i 2 tylne lecz bez górnych poduszek.