Rozrzad na 100% jest ok. Był wymieniany ok. 2000km temu wiec przeskoczyc nie powinien. Przewody wychodzace z kolektora raczej tez. Musze zajrzec jeszcze w odme bo tego nie rudzałem.
Rozrzad na 100% jest ok. Był wymieniany ok. 2000km temu wiec przeskoczyc nie powinien. Przewody wychodzace z kolektora raczej tez. Musze zajrzec jeszcze w odme bo tego nie rudzałem.
a 0.4bar to -0.4bar bezedura! jeżeli w programie diagnostycznym wartość jest na poziomie 0.6bar to wg Twojego "0" = -0.35bar a jeżeli 0.4bar to w wg Twojego "0" = -0.55bar odpowiedz sobie sam... (przy założeniu 0.95=ciśnienie atmosferyczne)
Troszeczkę kolego zamieszałeś, programy skalibrowane są na liczby + i to o czym piszesz czyli Twoje zero to ciśnienie atmosferyczne jakie mierzy czujnik MAP przy zgaszonym silniku. (~0.95 zmienne) wszystko poniżej jest podciśnieniem a wszystko powyżej nadciśnieniem. I nie wprowadzaj nikogo w błąd że wartość w programie diagnostycznym 0.6 jest większa od 0.4. Bo jeżeli ciśnienie jest zbliżone do atmosferycznego czyli 0.45 w górę kolega ma nieszczelności rozrząd itp... a nie "za mocne ssanie" jak wynika z Twojego opisu. A jeżeli w programie uzyskasz 0 (co jest niemożliwe) to znaczy że masz próżnie wręcz idealną. A jeżeli nie wierzysz to zrób mały test na zapalonym silniku doprowadź do nieszczelności w układzie dolotowym ściągnij przewód odmy lub coś podobnego i obserwuj odczyt MAP! Odpowiem wartość w programie będzie rosła....
Krótko i na temat @dzodzo szukaj nieszczelności lub przestawionych faz, a nie żadnych przytkań!
A kto wymieniał rozrząd i z jakim oprzyrządowaniem (blokady!)?
Ostatnio edytowane przez Winiar00 ; 14-01-2012 o 01:58
ale żaden sterownik nie sprawdza jakie jest ciśnienie atmosferyczne, tylko jakie jest obciążenie i +/- zero jest przyjęta jakas wartość dla ciśnienia atmosferycznego, a każde wskazanie jest wartością względną temu założonemu, żeby móc sprawdzić podciśnienie
jeśli podciśnienie rośnie, to masz zamkniętą przepustnicę
chyba mi nie powiesz, że przy otwartej masz lepsze wakum na serwo hamulców
verdebiancorosso
10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts
Kolego czy potrafisz czytać ze zrozumieniem?! Uwierz mi na słowo że kolega ma nieszczelność, niesprawny MAP lub jak pisze Grześ przestawiony rozrząd (wtedy silnik mniej jest wstanie zassać powietrza przez otwarcie zaworu w złym momencie i stąd owe 0.6bar) i nie brnij w swoje....!!!! A co najważniejsze nie wprowadzaj innych w błąd!
Teraz mam kilka pytań do Ciebie:
-dlaczego przy zgaszonym silniku wartość map wynosi około 0.95?!
-dlaczego przy wduszeniu hamulca wartość MAP rośnie?!
-dlaczego po wywołaniu nieszczelności w kolektorze przez ściągniecie przewodu odmy wartość MAP rośnie?!
Ostatnio edytowane przez Winiar00 ; 14-01-2012 o 23:02
1. na zgaszonym podaje większą wartość dla uruchomienia silnika - wartałoby to sprawdzić na dużej wysokości, np. w górach, czy pokaże tyle samo czy inaczej
dla przykładu spytam Ciebie dlaczego u mnie na zgaszonym silniku, po włączeniu zapłonu czujniki temp. płynu chłodzącego i powietrza zasysanego pokazują -37*C, a kiedy silnik już odpali, to pokazują wartości rzeczywiste?
wartość map na zgaszonym masz 0,95, a po odpaleniu ile?
2. zamykasz dopływ 'lewego' powietrza przez serwo - tamtędy silnik zaciąga jakby nie patrząc powietrze poza filtrem powietrza i w niektórych autach serwo ma także filtr powietrza, a nawet instalacja podciśnieniowa do sterowania osprzętu miewa takowe
3. silnik wchodzi na obroty, a map sensor jest podpięty do kolektora, a nieszczelność wywołujesz przed przepustnicą, bo tam jest podłączona odma i wskazanie przepływki świruje
verdebiancorosso
a mam jeszcze pytanie. Ostatnio padła mi przepływka i zapaliła mi sie na desce "marchewka". Kupiłem nowy przepływomiesz wymieniłem i zgasła. Nic wiecej nie robiłem. Kumpel z pracy mi powiedzial ze musze jeszcze jakąs mape ustawic. Jest cos w tym prawdy?
Powiem tak... Nie miałem nigdy ztycznosci z tym silnikiem dlatego pytam.. Dzieki bardzo za wskazówki!![]()
Kolego - lepiej trzymaj język za zasłoną zębow swoich, bo nie wiesz o czym mówisz. A jak nie wiesz - to dla Ciebie lepiej, żebyś się dokształcił.
dzodzo, co do gazu to pali za dużo, wskazanie MAP na poziomie 0,6 świadczy o nieszczelności za przepustnicą. Łapać powietrze może na źle założonych wkrętach do kolektora, na uszczelkach skapciałych, na źle założonych wężach do kolektora słowem - wszędzie tam, gdzie jest coś za przepustnicą.
Cewki wymień koniecznie, tak nie można jeździć.
Prawidłowy MAP to jak mówię koledzy ~0.45, ale u Ciebie też ciężko diagnozować po zachowaniu slnika, bo jak masz przebicia (jeśli rzeczwiście masz) to będzie i tak kuleć. Co do rozrządu - tylko ustawienie na oryginalnych blokadach daje Ci pewność, że silnik będzie dobrze zrobiony. U mnie sytuacja przedstawiona przez GrzesiekK - wałek 2mm nie w tą stronę i kuleje.
Wiem, ze w Szwecji ceny potrafią powalić na kolana, ale powoli doprwadzaj do dobrego stanu. Zacznij od dolotu, potem zapłon i będziemy dalej dłubać. Co do przepływomierza - podłączenie do komputera i usunięcie błędu może być koniecznie.