Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Coś strzela

wojti
    Gość

Domyślnie Coś strzela

Coś ostatnio moja alfa jest kapryśna, jak nie pasek to zawieszka ale jeżdżę nią dużo i często po mieście. Z racji tego że zarabiam nią na życie chce mieć wszystko ok.
    Do rzeczy po zgaszeniu silnika, coś jakby strzela, lub jak by powietrze zostało wypuszczane z dużym ciśnieniem. Dzieję się to zawsze po wyłączeniu zapłonu. I co to jest?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

To nie ikarus żeby powietrze wypuszczał Może to być np. napinacz paska od alternatora, może to być koło pasowe dwumasowe, może to być amortyzator silnika lub któraś z poduszek silnika. Tylko przy gaszeniu pojawia się ten dźwięk czy jeszcze w jakimś innym przypadku?

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

W 105 KM SŁYCHAĆ CZASEM ZAWÓR URUCHAMIAJĄCY egr TAKI BĄCZEK PRZY PODSZYBIU, ewentualnie nie masz problemów z zapowietrzaniem układu cłodzenia

wojti
    Gość

Domyślnie

Tylko przy gaszeniu. Gaszę silnik i strzela. Dzieję się to dosłownie jak silnik przestaje pracować. W tamtym tygodniu miałem wymieniany napinacz i mechanik stwierdził że oprócz napinacza wszystko ok, ale mówił że poduszki silnika trzeba wymienić w nie dalekim czasie.

---------- Post added at 09:07 ---------- Previous post was at 09:04 ----------

Cytat Napisał bonzaj Zobacz post
    W 105 KM SŁYCHAĆ CZASEM ZAWÓR URUCHAMIAJĄCY egr TAKI BĄCZEK PRZY PODSZYBIU, ewentualnie nie masz problemów z zapowietrzaniem układu cłodzenia
    Ja mam 115 KM Termostat był wymieniany i trzyma świetnie temperaturę, grzeję też bardzo dobrze.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Jedynym elementem w 115 km który wydaje podobny dźwięk jest to zawór VGT od turbiny. On jest na podciśnienie. Jeśli mówił o poduszkach to może być to przyczyną, jak gasisz silnik to jest dosyć spora wibracja. Ale zobacz jeszcze ten czujnik, jest on na pasie przednim, dochodzą do niego dwa wężyki i kostka. Jeden wężyk idzie do sztangi od turbo, a drugi do silnika. A z jakich okolic ten dźwięk się wydobywa?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał wojti Zobacz post
    ...Do rzeczy po zgaszeniu silnika, coś jakby strzela, lub jak by powietrze zostało wypuszczane z dużym ciśnieniem. Dzieję się to zawsze po wyłączeniu zapłonu. I co to jest?
    to jak najbardziej normalne. Odpuszcza zaworek elktromagnetyczny sterujący zmienną geometrią turbiny - powinno to występować po ok 30s od wyłaczenia zapłonu, jesli wcześniej to znaczy że wężyki podciśnieniowe masz nieszczelne i trzeba je wymienić
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

wojti
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    to jak najbardziej normalne. Odpuszcza zaworek elktromagnetyczny sterujący zmienną geometrią turbiny - powinno to występować po ok 30s od wyłaczenia zapłonu, jesli wcześniej to znaczy że wężyki podciśnieniowe masz nieszczelne i trzeba je wymienić
    Właśnie to sprawdzam dzieje się to około 5 sekund od wyłączenia silnika, w okolicach lewej strony (od kierowcy), idę do kanału i sprawdzę to dokładnie jak Tata będzie mi gasił silnik

Ps. a możecie mi to pokazać gdzie to jest na rysunkach z ePer

---------- Post added at 10:08 ---------- Previous post was at 09:51 ----------

---------- Post added at 10:11 ---------- Previous post was at 10:08 ----------

Już wiem gdzie się to dzieję to jakiś zaworek koło termostatu.Zapalam silnik zasysa go, gaszę puszcza go i w tedy wydaje ten dźwięk

wojti
    Gość

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0064.jpg
Wyświetleń:	96
Rozmiar:	51.3 KB
ID:	44997Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0062.jpg
Wyświetleń:	95
Rozmiar:	57.0 KB
ID:	44998Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0063.jpg
Wyświetleń:	96
Rozmiar:	50.2 KB
ID:	44999

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Słaba jakość zdjęć, ale po mojemu jest to "klapka gasząca"? Nie wiem jak to się fachowo nazywa. U mnie wydaje ona takie ciche kliknięcie słyszalne jedynie po otwarciu maski, ale nie strzela. Możesz zdjąć rurę dolotową do kolektora i zobaczyć jak to w środku wygląda. Przeczyścić, przemyć, przesmarować. Zachowanie jej jest jak najbardziej normalne.

wojti
    Gość

Domyślnie

Ten zawór właśnie tą klapką steruje. Dzięki zdejmę rurę i opatrzę co i jak.