co do falowania obrotów jak napisał kolega wcześniej , nic takiego nie mam alfa odpala w największe mrozy z pierwszego obroty równiutkie nic nie faluje i kompletnie nic nie dymi , a co przepływomierza to można go wyczyścić zamiast wymieniać ?
Może trzeba dziure w podłodze zrobić żeby można było deptaća tak poważnie to ja też nie słyszłem o żadnej regulacji.
Ale też tak miałem na początku,jak kupiłem swoją alfe potem jak zacząłem wymieniać to i owo i zobaczyłem ile mnie to wynosi to stwierdziłem żeby tylko wymieniać konkretne rzeczy a nie bawić się w jakieś pierdoły
---------- Post added at 19:27 ---------- Previous post was at 19:24 ----------
miMożesz wyczyścić a jak masz zbędną kasę to wymienić . Po prostu wyjmujesz i czyścisz tylko niech ci nie przyjdzie do głowy szorować tam czymś bo wtedy to naprawde będziesz musiał wymienić![]()
do do kosztów wymiany , szukałem długo alfy troche ich obejrzałem za spora kase jak dla mnie tą kupiłem za normalną kase i jestem zadowolony bo jest super ale oczywiście ze świadomością że musze te 2-2,5tys w nią włożyć żeby była laleczka , jak narazie to z mechanicznych kupiłem wahacze , musze jeszcze jechać żeby zobaczyli czy poduszka pod silnikiem nie jest wyrwana i jutro sprawdzę ten przepływomierz dla świętego spokoju
A po co chcesz sprawdzać przepływomierz skoro silnik pracuje ok ? jaki sens jest otwierania ? to nie jest obowiązkowe. lepiej wymień olej w silniku i filtr powietrza a nie otwieraj przepływomierz.
A co do mojej alfy to ja czekałem na nią 6 lat , jak kupiłem też wszystko było pięknie , jeżdziła przez jakis czas dobrze a potem tuleje wahaczy zaczeły piszczeć więc do wymiany ,termostat trzymał a potem nie trzymał. tarcze teraz mam do wymiany. ale i tak uwielbiam ten samochód
czyli jak obroty są idealne to nie musze go ruszac ? ja wymieniałem jeszcze na początku klocki, radio z tv i alarm założyłem co do pasji do alfy nie rozumiałem co wy w nich widzicie dopóki jej nie kupiłemteraz kocham to auto , za 3-4 lata jak będę zmieniał ją to chyba na ar 159, a co do temp cieczy to czytałem że powinna wynosić 90 stopni a u mnie optymalna to 85-87 stopni czy to dobrze ?
jak masz obroty idealne to chyba nie musisz,ale posowałoby olej i filtry wymienić też. oprócz klocków![]()
Rozumiem że radio z TV po to żeby w czasie jazdy oglądać TV![]()
co do temperatury cieczy kolego to ja na stacie miałem nie więcej jak 60 na rozgrzanym silniku a ty masz od razu 87 to już jesteś w lepszej sytuacji niż jawięc nie jest źle.
Ale poczytaj troche o tym samochodzie o usterkach , na co zwracać uwagę i jak naparawiać jakieś proste rzeczy bo z tego co piszesz to widzę że jak zajedziesz do mechanika to trochę kasy z ciebie wyciągnie
nie kolego ja sobię robie dużo rzeczy sam , renaulta 19,golfa 3 robiłem sam praktycznie to i tu będę robił sam oczywiście nie wszystko bo mechanikiem nie jestem ale to i tamto się potrafipasek,pompa itd był tu zmieniany 10 tys km temu czy nawet mnie no na pasku normalnie sa jeszcze białe napisy firmowe
co do filtrów (oleju,paliw,pow i kabinowego ) to będę wymieniał za 3-4tys km bo był wymieniany 5 tys temu , co do temp cieczy to optymalna tak jak jeżdżę po mieście to 85-87 stopni jak już wspomniałem
a i zapomniałem musiał sobie powymieniać po zakupie alfy żaróweczki od wskaźnika paliwa i od 2 pokręteł nawiewu , a co do radia to ma ono tuner tv i dokupiłem taką małą antenke i normalnie ładnie kanały odszukuje a takto to filmy nieraz po oglądam bo ma ten plus że odpala divixy i ma wejście na sd i an penadriva ,całkiem fajne radyjko a nie aż tak strasznie drogie
![]()
Dobrze że mi przypomniałeś bo ja też musze te żarówki od nawiewów powymieniać a nie wiem kompletnie jak to się demonutje ale to na wiosne bo teraz za zimno jest.
z tym moim radiem to też będe musiał pomyśleć bo mam jakiegoś starego kaseciaka. ale wszystko z czasem
Jak masz wystko sprawne to teraz zostaje ci tylko lać ropę za 6 zł i ognia![]()
dokładnie , no i jeszcze musze te poduszki pod silnikiem zobaczyć , a co do radia http://allegro.pl/radio-dalco-cd7511...075799872.html to było jak kupiłem alfe , a żeby wymienić żaróweczki to trzeba troszkę czasu poświęcić a najgorsze że trzeba je lutować