Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Temat: Alfa 156 vs. toledo/octavia

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    może alfa 156

Domyślnie Alfa 156 vs. toledo/octavia

Przymierzam się do zakupu auta. Pod uwagę brałem: Octavię toledo II i Alfę 156. Generalnie to alfa podoba mi się najbardziej i jest najtańsza z całej trójki, więc to na nią padł wybór. Niestety moje doświadczenie z włoskimi samochodami skończyło się na fiacie 126p w 1996 roku. Od tamtej pory jeździłem peugeotami partner/406, smartem, citroenem XM, Audi A4, focusem 2, itp.
    Generalnie to szukam samochodu na trasy (dojazdy do pracy ok 50 - 100km dziennie). Auto musi być bezawaryjne. (nie może się zatrzymać w drodze, ale może popsuć się np wycieraczka;-))

Z racji tego, że strasznie podoba mi się poliftowa alfa 156 przymierzam się do jej kupna. Jednak nie daje mi spokoju sprawa trwałości tego auta. Sporo czytam o tym samochodzie i wiem, że muszę szukać diesla. Niestety wiem jednak, że zawieszenie jest słabiutkie. Jakiś czas temu miałem audi A4 z 2000r. Tam również zawieszenie należy do słabych stron samochodu. Jednak jak ma się sprawa zawieszenia porównując oba te samochody?
    Zakładam, że jeśli kupię taką alfę to będę nią jeździć parę lat. Dopuszczam więc myśl o wymianie sprzegła, rozrządu i zawieszenia. Jakie moga być orientacyjne ceny ww. napraw. Co jeszcze może popsuć się w takim aucie.
    Może ktoś porównać Alfę do Toledo II i Octavii?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matezoma
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

Porównywać alfę do octavii to jakby pytać czy lepiej puknąć bellucci czy merkelową. I proszę wybaczyć mojego dziesiejszego rage'a, ale po raz kolejny czytam post typu "chcę kupić alfę bo tania", "szukam alfy z 2005 do 10000tyś zł". Alfy to nie szroty i za darmo nie rozdają i kupuje się je bo są ładne i dają frajdę z jazdy. Zawieszenie nie jest tanie, ale w porównaniu do a4 jednak jest dobrze. Jak kupisz SW to pewnie własnie wycieraczka Ci padnie.

Misiek213
    Gość

Domyślnie

A ja powiem w ten sposób... jeśli zastanawiasz się nad zakupem toleda, a alfę chcesz kupić bo jest tańsza... to kup sobie Toledo Tyle na ten temat.

Mam porównanie Octavi ale z 99roku... To porównanie jej nawet z Moją poprzednią Marea wypada cienko. Siedzenia nie wygodne, trakcja... taka sobie.
    Do 166tki to nawet tego niemieckiego złomu nie porównuję

Toledo 2... fajny samochód, ale nigdy Alfą nie będzie

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Nie wiem skąd wybrałeś te modele do porównania, bo mają ze sobą bardzo mało wspólnego Chcesz szybko, pewnie i komfortowo połykać kilometry - kup Alfę, chcesz jeździć z pktu A do pktu B, mieć tanie części, praktyczny samochód i uznanie sąsiadów - kup Octavię. Alfy psują się tak, jak każdy inny samochód, ja osobiście uważam, że zadbane nie psują się niemal wcale. Ja swoją zrobiłem w samej trasie przez ostatnie 1,5 roku 35tyś km, do tego jeszcze 10tyś km po mieście. Nigdy mnie nie zawiodła, nawet wycieraczka mi się nie zepsuła Ale wszystkie wymiany eksploatacyjne przeprowadzam na markowych częściach i zawsze na czas. A wg opinii znawców z internetu już dawno powinienem mieć problemy z wariatorem, nagarem w głowicy i oczekiwać tylko aż przekręci mi się panewka. Jak się dba tak się ma. Wiadomo, zawieszenie w Alfie jest droższe i mniej trwałe niż w Octavii, ale tego nie można tak bezpośrednio, moim zdaniem, porównywać. Układ kierowniczy i zawieszenie 156 w porównaniu do Octavii to ogromna różnica, jeden oferuje rewelacyjne prowadzenie i trakcje, drugi niskie koszty napraw. Raz miałem okazję się przejechać Octavią 40km po dosyć krętej drodze (Olsztyn-Szczytno, jak ktoś jeździ tamtędy to wie o co chodzi) i osobiście jednak podziękuje geniuszowi VAG. Jechałem tym dużo wolniej i bardziej asekuracyjnie niż normalnie jeżdżę Alfą, bo strach było szybciej, mimo że doskonale znam tą drogę. Ani to się nie prowadzi pewnie, ani nie hamuje w podbramkowej sytuacji, trzeba naprawdę mocno cisnąć hamulec w podłogę, żeby to jakoś hamowało. Zupełnie inne auto niż włoszka. To samochód raczej do spokojnego, wygodnego podróżowania, komfort, a raczej wybieranie dziur lepsze niż w Alfie. Ale wyposażenie również pozostawia wiele do życzenia w Skodzie, większość to mega golasy. Po tej rundzie po raz kolejny się upewniłem, że z wyborem auta pod swoje wymagania trafiłem idealnie. Ty też musisz dobrać to pod siebie. Silniki JTD są równie dobre albo i nawet lepsze niż TDI. Jak kupisz zadbaną Alfę to nie pożałujesz, śmiem nawet twierdzić, że pokochasz jazdę tym samochodem jak większość z nas, forumowiczów. Choć i tak chyba w eksploatacji zadbana Alfa będzie droższa od zadbanej Skody. Jest po prostu lepiej wyposażona, ma dużo bardziej zaawansowane zawieszenie, lepsze hamulce,itp. Takie zalety muszą być trochę droższe niż stare, proste jak cep rozwiązania. Zależy na czym Ci bardziej zależy - tu musisz już sam sobie na to odpowiedzieć.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Bierz toledo i nie zawracaj głowy, ew skodovke tdi

mar_1981
    Gość

Domyślnie

Najlepiej przejedź się wszystkimi samochodami i zobacz co Ci najbardziej pasuje. Każdy samochod ma swoje wady i zalety.

Jak to jeden z kolegów forum powiedział: "Moja Alfa pochłania fortunę na ubezpieczenie. serwis i paliwo. Ale kiedy ją prowadzę, czuję się, jakbym miał milion dolarów i uśmiech na mej twarzy trwa cały dzień! Mówi się, że Alfę kupujesz sercem, nie głową."

Ja się cieszę że jak przyjeżdżam na parking przy bloku, to stoi jedna Alfa pomiędzy VW'ami i rzuca się w oczy.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    może alfa 156

Domyślnie

Cytat Napisał Misiek213 Zobacz post
    A ja powiem w ten sposób... jeśli zastanawiasz się nad zakupem toleda, a alfę chcesz kupić bo jest tańsza... to kup sobie Toledo Tyle na ten temat.
    1: Za auto chcę dać ok 20 tyś zł. + opłaty ew. naprawy. Porównując Octavię i Toledo rocznikowo i wyposażeniowo Alfa wychodzi najkorzystniej. Stąd moje pytanie ;-)

Przykładowo za 20 tyś mogę kupić w dieslu:
    - alfa romeo 156 rok 2004
    - skoda octavia rok 2002
    - seat toledo II rok 2003

Rocznikowo alfa wychodzi najlepiej ale trzeba dodać, że za ta cenę z tego rocznika alfę można dostać ze skórą.

2: Przyjmijmy, ze chcemy kupić auto ze skórą (czyli prawie pełna opcja) z roku 2003.

- alfa romeo 156- cena: 16500zł
    - skoda octavia- cena: 20200zł
    - seat toledo- cena: 20500zł
    Ceny wyliczone jako średnie z allegro dla samochodów z roku 2003 i 2004 ze skórą i diesla 1.9.

Tutaj po raz kolejny wygrywa Alfa.

3: Ubezpieczenie w PZU: OC+AC 60% zniżki

- alfa romeo 156 -1590 zł
    - skoda octavia - 2012 zł
    - seat toledo - 1780 zł
    Po raz kolejny wygrywa alfa.

Reasumując: Szukam samochodu w miarę niezawodnego i młodego. Robiąc zestawienie tego co mam i za ile moge kupić wybór pada na alfę. Jeśli chodzi o naprawy dla mnie jest rzeczą oczywistą, że kupując auto trzeba przeznaczyć na wstępie ok 2000 zł na ewentualne naprawy takie jak rozrząd, zawieszenie lub sprzęgło. Prawdopodobnie ceny części pomiędzy alfą/seatem/skodą mogą się różnić o jakieś 20%. Cena robocizny jednak jest taka sama. Generalnie rzecz biorąc wychodzi na to, że alfa nie jest jakoś specjalnie droższa od konkurencji. Jedynie zawieszenie, ale ono z tego co tu czytam jest lepsze od tego co mamy w A4, więc tragedii nie będzie.

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Proponuję zgłosić się z tym problemem do "Zakupu kontrolowanego" Przynajmniej popatrzeć na co będzie w TV

Użytkownik Maniak resoraków Avatar siapek
    Mieszka w
    W-wa Centralna
    Auto
    147 JTD 16V TI

Domyślnie

znajomy ma Toledo z nieśmiertelnym TDI i wcale nie jest to taki super samochód. Psuje się jak każdy a części są droższe jak to Alfy. nie wiem jak zawieszeniowo bo jeszcze nic nie robił ale łatwo sprawdzić na internecie

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    może alfa 156

Domyślnie

Każde auto się prędzej czy później zepsuje. Oby się to nie działo za szybko i oby nie niszczyło połowy samochodu ;-) Alfa mi się podoba, a do tego jest najmłodsza i najtańsza w przedziale cenowym jakim dysponuję.

Odnośnie napraw, to kiedyś miałem citroena XM. Silnikowo auto było super, ale w zawieszeniu hydraulicznym co chwilę coś wysiadało. Efekt tego był taki, że co 2-3 tygodnie pojawiał się nowy przeciek w zawieszeniu. Dodatkowo ciężko było znaleźć kompetentnego mechanika, który by umiał sobie poradzić z tym zawieszeniem. Może się to wydawać niemożliwe, ale tak było. ;-) Alfa nie ma takiego zawieszenia, więc takich usterek na pewno nie będzie ;-)