Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Temat: czujnik temp zew. wariuje - nie działa nawiew

Użytkownik Alfa i Omega Avatar FacesOfDeath
    Mieszka w
    podlaskie
    Auto
    AR 156 1.6 T.SPARK 1998 r

Domyślnie temparatura zewnetrzna

Cytat Napisał decumanus Zobacz post
    padniety byl "jeż" co ciekawe wadliwe odczyt temp zew rowniez byly spowodowane jego awaria - a wlasciwie to on nie padl tylko usmazyla sie wtyczka - sa dwie - ta z grubszymi kablami - szwagier twierdz ze ten element grzeje powietrze... choc nie wiem po co... po przetestowaniu odpowiednika z innej alfy, podpiąłem z powrotem swoja i dziala jak nowe. Oczywiscie zamowilem u rodzinnego dostawcy uzywke, bo cos w srodku lata, to przegrzanie (czesc wtyczki sie roztopila i zostala w srodku)i moglo byc spowodowane slabym kontaktem i cos moglo iskrzyc, albo co... W każdym bądź razie objawy:#wariujacy odczyt temp zew - co 1-3 sec sie zmienial o kilka stopni;#nie dzialajacy wiatrak nawiewu#"niespokojny" silniczek kierunku nawiewu (to chyba on bo sluch ciezko znalezc ale klapka obiegu zamknietego jest bardziej z prawej)mineły jak reką odjął.
    Wlasnie mam podobne objawy jak kolega pisal, nawet termistor wymienilem i nic. Co to za "jeż"???? Mozliwe ze mam taka sama usterke.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Serock/Bydgoszcz
    Auto
    156 2,4 JTD CF2, 159 1,9JTDm

Domyślnie

Odgrzewam temat.

Mam podobne objawy tzn. brak nawiewu na każdym biegu oraz na auto, nie załącza klima, wskazania czujnika temperatury zewnętrznej na zegarach to zakres od 2 do - 3 stopni. Do tej pory podejrzewałem, że to czujnik temperatury zewnętrznej poprzez błędne wskazania blokuje działanie nawiewu i klimy, jednak wychodzi na to, że winę ponosi rezystor. W związku z tym mam kilka pytań:
    -Czy odłączenie rezystora spowoduje, że będę miał na stałe 4 bieg nawiewu?
    -Czy po wymianie rezystora wskazania czujnika temperatury zewnętrznej wrócą do normy?
    -Czy uszkodzony czujnik temperatury zewnętrznej może całkowicie zablokować klimę i nawiew? Generalnie zakres temperatur, które podaje przy sprawnym układzie blokuje działanie klimy poniżej 3,5 stopnia.
    - Czy odłączenie czujnika temperatury zewnętrznej pozwoli na używanie nawiewu?
    Ostatnio edytowane przez jaruh ; 11-09-2012 o 13:39