Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Pytanie o kontrolki / czujniki oraz o moduł domykania szyb

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kobielczak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie Pytanie o kontrolki / czujniki oraz o moduł domykania szyb

Troche poszperałem ostatnio bez celu na allegro, oglądajac rozne rzeczy do Gtv'ki.

Mam takie pytania:
    Czy jest jakis czujnik odpowiedzialny za poziom plynu do spryskiwaczy? Widzialem na paru zdjeciach jakies przewody, ktore wchodza do zbiorniczka.
    Czy jest jakis czujnik, ktory informuje nas o malej ilosci plynu chlodniczego?

Druga kwestia to: czy ktoś zamontowal u siebie modul domykania szyb?
    Jak wiadomo, w wielu Gtv'kach szyby "haczą" o uszczelki i świszczy powietrze.
    Czy ktoś zamontował u siebie taki moduł, który by w momencie otwarcia drzwi opuszczal lekko szyby i domykal po zamknieciu?
    Jesli tak - to jak sie to sprawdza oraz gdzie mozna dostac taki "pasujacy" do fabrycznego alarmu.

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

w naszej wersji nie ma nic z wymienionych przez Ciebie rzeczy
    możesz pokazać zdjęcia zbiornika spryskiwaczy z tymi przewodami? eper pokazuje nawet dwie pompki, ale innego spryskiwacza jak szyby czołowej nie ma, a jest mowa w katalogu o spryskach reflektorów
    może ktoś ma taką kontrolkę/kontrolki i może się wypowiedzieć

domykanie jest oparte na mikrostykach w każdych drzwiach i trzeba by porównać instalację starszej i nowszej Gtv, czy da się to dołożyć, faktycznie w drzwiach kierowcy masz jeden pin w przelotce wolny, od strony pasażera jest ich więcej, nie wiem jak to wygląda w wersji po liftingu (całkowita ilość pinów)
    fabrycznie chyba nie działa to z alarmem, tylko z samymi zamkami
    jak masz zamkniętą szybę (czujnik w pozycji 1), to przy otwarciu opuści ok 5mm (czujnik w pozycji 2) i po zamknięciu domknie (poz. 1)
    jak jest szyba opuszczona więcej niż 5mm, to czujnik nie zadziała i szyba się nie ruszy, ale chyba przy zamknięciu się podniesie, jeśli szyba będzie tylko te ca. 5mm opuszczona (pozycja 2), bo nie wiem ile trzeba niżej, żeby czujnik był w trzeciej pozycji mówiącej o całkowicie otwartej szybie i braku reakcji na otwarcie/zamknięcie
    coś takiego zrozumiałem czytając serwisówkę i rozdział o regulacji tych czujników, jednak nie zagłębiałem się w schematy, nawet nie wiem czy je mam

wg eper mechanizm podnoszenia szyby ma inny numer przy braku czujnika i przy jego obecności i dodatkowo taki czujnik
    trzeba porównać dwa auta i schematy (niestety schematów do roczników 97 i 98-> nie posiadam) i sprawdzić, czy da się dołożyć

mnie szyby nie świszczą jakoś przeraźliwie, auto ma 16 lat i wypadałoby uszczelki powymieniać i wyregulować do tego szyby
    regulowałem już w drzwiach kierowcy i przestało hałasować, a jedynie coś tam poszumi w szczelinach i nie haczy nic przy zamykaniu
    Ostatnio edytowane przez kudlaty_bytom ; 28-01-2012 o 14:44

verdebiancorosso

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

http://img04.allegroimg.pl/photos/or.../10/2039141042 - na dole zbiorniczka. Może się mylę, dlatego zadałem to pytanie.

Co do tego modułu opuszczania i podnoszenia szyb.
    Na allegro widzialem tylko takie moduły które po wlaczeniu alarmu domykaja szyby, a nie je obnizaja..

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

nie ma żadnego czujnika, te przewody tylko przechodzą pod zbiornikiem
    patrzyłem w katalogu części i żaden zbiornik w Gtv tego nie posiada
    domykanie szyb może być funkcją alarmu, ale jak jej nie masz, to można takie urządzenie dać, co poda sygnał do zamknięcia szyb, da się to założyć

verdebiancorosso

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

No wlasnie kudłaty.. mi chodzi, ze w momencie otwarcia alarmu - szyby opuszczaja sie dajmy na to o 5-10mm. Pozniej juz mozna recznie je "od srodka" domknac".

A przy zamykaniu alarmu - szyby sie "domkna".

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

hmm, to nie wiem czy coś takiego jest
    w Gtv jest to fabrycznie zrobione i jak pisałem, nie ma to związku z alarmem (chyba), a z otwarciem fizycznym drzwi - sygnał z krańcówki
    po co opuszczać obie szyby z alarmu (wyłączenie alarmu), kiedy np wsiada jedna osoba? potem tylko robotę sobie dokładasz, żeby je zamknąć
    jak będziesz wysiadał, to Ci się nie opuszczą, bo nie otwierasz z pilota (wyłączenie alarmu) i musisz szybę ręcznie opuścić i znów dokładasz sobie czynność

domykanie w alarmie/centralnym ma za zadanie przy zaryglowaniu sprawdzić i ewentualnie domknąć pozostawione otwarte szyby, nie wiem czy jest moduł, który by zadziałał jak fabryczne odsunięcie i dosunięcie szyby przy otwieraniu i brał sygnał z krańcówki zamka - to by było najlepsze rozwiązanie, żeby przy otwieraniu np podał sygnał 1s na odsunięcie i np 1,5s - 2s na dosunięcie dla otwieranych tylko drzwi

verdebiancorosso

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

Kudlaty_Bytom - o tym nie pomyslalem.
    Fakt - czujka w drzwiach otwarcie/zamkniecie jest chyba najlepszym rozwiazaniem.

Jesli czujka dostanie sygnal ze drzwi sie otworzyly, to automatycznie szyba sie opusci, po zamknieciu drzwi i po otrzymaniu sygnalu ze drzwi sa zamkniete - okna sie domkna. Te rozwiazanie jest najlepsze. Pytanie tylko: skad wziasc taki modul ktory to ogarnie?

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

nie wiem skąd, na alledrogo nie znalazłem nic, są tylko standardowe domykacze pozostawionych otwartych okien
    w sumie można by to zrobić samemu znając się odrobinę na elektronice
    otwarte drzwi włączają oświetlenie i kontrolkę na zestawie, ale światło potem gaśnie, więc trzeba sprawdzić, czy sygnał z krańcówki to jest po prostu napięcie, czy tylko krótki sygnał zanikający zaraz potem
    jest napięcie, to przez sekundę (+) na opuszczenie szyby, brak napięcia, ponad sekundę na zamknięcie i dociągnięcie - proste jak d**czenie sygnał musiałby być dłuższy od krótkiego kliknięcia klawiszem w opcji auto dla drzwi kierowcy, bo z pasażerem to będzie luz
    dwa takie dinksy zrobić i każde drzwi osobno sterować, jest się czym pobawić tylko jak słyszę elektronika/elektryka, to bronię się rękoma i nogoma, jak mawia mój kolega, by nic nie ruszać
    nie znam się za bardzo, dla mnie istnieje tylko sterowanie napięciem, więcej już nie ogarniam, hehe

przeczytałem jeszcze raz serwisówkę i mikrostyki w zamkach zwierają do masy zapalając odpowiednie kontrolki w zestawie (ikona samochodu) i ten sygnał trafia do elektroniki zliczającej czas włączenia żarówek oświetlenia wnętrza, więc sygnał do odsuwania/dosuwania prosto z zamków można brać i wygląda na to, że jest to normalne napięcie 12V, plus po kluczyku i otwarcie drzwi zapali diodę w zestawie
    bez zapłonu w drzwiach nie ma napięcia, to urządzenie/a sterowania szybami trzeba umieścić w samochodzie, nie w drzwiach i wpiąć się w zasilanie do silników szyb i przewody do kontrolek otwarcia drzwi, jest co robić i każdy obwód zabezpieczyć trzeba diodami prostowniczymi, by się nie zamykały inne obwody i nie działało coś innego przy okazji
    ryglowanie centralnego zamka/alarm byłoby zupełnie poza tą funkcją
    Ostatnio edytowane przez kudlaty_bytom ; 28-01-2012 o 16:09

verdebiancorosso

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

Kudlaty - mam pomysl.. kupie kable, jakies zlaczki.. kupie tez flaszke.
    Przyjade do ciebie, bede ci podawał wszystkie elementy, zajme sie tez nalewaniem kieliszków, a ty w tym czasie zajmiesz sie montowaniem w naszych Gtv'kach takiego systemu

A tak na powaznie - tez nie znalazlem na allegro takiego modułu.
    Wyslalem zapytanie do 3 hurtowni - zobaczymy co odpisza.

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

hahaha, ja niepijący jestem serio
    zamiast kieliszków, możesz polewać litry benzyny do baku
    a na poważnie, to przeczytaj co napisałem, pooglądaj schematy i przemyśl sprawę, bo mnie nie będzie teraz przez parę godzin, a jutro cały dzień, więc w poniedziałek będę mógł o tym pomyśleć
    czy eksperymentować? na Twoim aucie mogę, jak zadziała, to do mojego założę
    udanego weekendu życzę

verdebiancorosso