Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Temat: 1.9 JTDm 8v 120 km prawidłowe obroty biegu jałowego.

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Raczej wtryski mają na to wpływ a nie wartość napięcia.

Użytkownik Romeo Avatar DamianS
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Lancia Thesis Centenario, Lancia Phedra Platino

Domyślnie

Tak sobie jeszcze myślę , ze warto by było zacząc od sprawdzenia obrotów na ECU. Zdarzało się, ze obrotomierz nie wskazywał idealnie faktycznych obrotów. Spotkałem się z odchyłkami 100-150 obr. między wskazaniami ECU i obrotomierza na desce.

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

jeszcze trochę się pobawiłem i doszedłem do wniosku że kiedy załączam sprężarkę klimatyzacji na postoju wskazówka obrotomierza ani drgnie a na dodatek nie słychać reakcji silnika na włączenie lub wyłączenie sprężarki ? kilka dni temu wymieniłem olej filtry (oprócz filtra paliwa) i pasek wielorowkowy który właśnie napędza osprzęt (poprzedni piszczał na zimnym silniku, teraz cisza...) klima na pewno jest nabita bo nabijałem ją pół roku temu a niewiele z niej korzystałem.

aha dodam jeszcze że ostatnio przy włączonym silniku wyciągnąłem wtyczkę od EGRa i zapaliło się check engine ale po wpięciu i kilku odpaleniach zgasło i nie pojechałem na skasowanie błędu.

Coś mi się wydaje że ten aku mam słaby... i alternator ma dużo pracy i dlatego te obroty, zresztą niedawno się rozładował i go lądowałem przez dzień i noc bo auto tydzień stało nieodpalane i się rozładował... robię codziennie bardzo krótkie odcinki po których nie zawsze zdąży złapać nawet odpowiednią temperaturę.
    Ostatnio edytowane przez chrisdelarosa ; 28-01-2012 o 18:49

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Przy tej temperaturze na zewnątrz nie załączysz sprężarki klimatyzacji. Ma zabezpieczenie.

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

a widzisz mądra rzecz

Poczytałem trochę na innych forach i ponoć przy ujemnych temperaturach sterownik sam podnosi obroty... nawet po osiągnięciu 90 stopni w układzie chłodniczym silnika... zobaczymy jak będzie cieplej (kilka stopni na +) czy coś się zmieni... jak nie to trzeba będzie coś zadziać w tym kierunku...

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Mimo wszystko powinieneś mieć obroty w granicach 800 góra 900 na minute na rozgrzanym silniku.

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

więcej jak 900 nie ma na pewno... myślę że na rozgrzanym 850 jest choć na zimnym jest tylko minimalnie więcej a wcześniej mi się właśnie wydawało że po rozgrzaniu silnika wskazówka równo na 750 była jak cieplej na dworzu było

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Podłącz pod kompa i będziesz wiedział faktycznie ile ma obrotów. Wskazówka na obrotomierzu nie musi być miarodajna...

Przed chwilą przeglądałem logi 159 jtd 16v z 2007 i tam trzymała równo 800 na jałowym

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

ja tez mam tak ze jak jest zimno to po odpaleniu mam obroty ok.900-1000 ale po 5-10 minutach(bo tyle czekma az rusze) juz jest tak jak ma byc.Falowanie obrotow tez u mnie wystepuje ale doslownie takie minimalne wiec tym sie nie przejmuje.

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

u mnie jest inaczej... choć też zawsze po nocy czekam minimum 5 minut zanim ruszę ale od chwili odpalenia samochodu i po nagrzaniu wskazówka obrotomierza właściwie nie zmienia swojego położenia... jeżeli zmienia to dosłownie w granicach 50 obrotów. Czyli jak odpalę zimny to jest w granicy 875 obrotów czyli pomiędzy kreskami 1000 a 750 obrotów a jak się zagrzeje to może o troszeczkę spada ale nieodczuwalnie. a na pewno nie na tyle żeby wskazówka obrotomierza była przy samej kresce która oznacza 750 obrotów...

Zamówiłem kabelek na alllegro to sobie w przyszłym tygodniu sprawdzę jak to wygląda bo może faktycznie obrotomierz przekłamuje...