Witam,
Ostatnio nabyłem kabel na allegro i podłaczyłem alfe pod komputer. Soft Fiat ecuscan 3.3. Niestesty jest jeden problem. Jak włącze coś w parametrach, to pokaże wartość i rozłączą (jedynym wyjściem jest ponowne włączenie programu).
Wszystko robione było według manual-a. W wolnym czasie spróbuje starszy soft.
Przestudiowałem cały wątek "Motor control system failure". Jednakże tam często są watki rozpoczynane i nie kończone.
Poniżej zamieszczam moje błędy i przykładowe parametry, które zdążyłem złapać prtscn.
Błąd P07074- w przeciągu 3 dni się nie pojawił ponownie.
Pierwsza sprawa:
P0110- błąd temperatury czujnika w przepływce, P0101- błędne parametry podaje przepływka. Błąd ten wywaliło po kilkudniowej agresywnej jeździe (by odetkać zatkane kierownice turbiny). Ciekaw jestem czy nie zabiłem przepływkę;p. Kierownice zostały przeczyszczone autko wróciło do mnie z prawidłową mocą. Spalanie 7-8l ropy mieszane. Taka ciekawostka kierownice miałem czyszczone miesiac temu. Nawet nie wiedziałem, że później leciutko wolniejsze autko się stało, bo po zresetowaniu błędów jeszcze większa moc wróciła (porównywalna po odebraniu autka od mechanika po czyszczeniu kierownic turbiny). Oczywiśce kontrolka wywala po jakimś czasie.
Jakbym miał nabyć przepływke to według epera to jest 46811122 czyli BOSCH 0280218120 (380zł brutto po małym rabacie w intercars). Muszę się upewnić u mechanika czy to to.
Druga sprawa:
Od samego początku kiedy nabyłem auto nie działał mi tempomat. Błąd P0504. Czujnik pedału sprzęgła wymieniony na nowy (bolec odciagniety i wyregulowany, dodatkowo w alfaowner.com przeczytałem by superglue przykleic 2 monety 2 pences, by zmiejszyć odległość bolca). Po zresetowaniu błędu tempomat działa idealnie przez 4 min. Następnie sam bez przyczyny znika. Dodam, że sprawdzałem w fiatecuscan wszystkie przyciski tempomatu i pokazuja prawidłowe dane. "Clutch pedal switch" pokazuje prawidlowe dane czyli off i on. "brake pedal switch" nie reaguje i ciagle jest off, ale za to w "Brake light switch" jest Ok.
Piszę do Was, bo być może ktoś już miał podobną sprawę. Oczywiście szukałem podobnego wątku, ale często sprawy nie były oficjalnie kończone. Autko na pewno trafi do mechanika.
![]()