Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: MiTo - kilka pytań...

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar mantis30
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo MiTo

Domyślnie MiTo - kilka pytań...

Na samym początku, korzystając z okazji, życzę Wam wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku! Niech będzie łaskawy dla naszych marzeń i portfeli oraz przyniesie nowe udane modele Alfa Romeo!

A teraz do rzeczy: MiTo istnieje na rynku już od 2008 roku i nawet w naszym kraju sprzedaje się chyba w całkiem przyzwoitych ilościach - statystyki na forum na pewno nie oddają rzeczywistego stanu Jestem ciekaw ile osób z forum posiada najsłabsze wersje benzynowe (70 i 78KM), ujawnicie się?
    Druga sprawa - wiadomo, że nowe auta bazują w znakomitej części na elektronice a ta znów na oprogramowaniu. A to ostatnie jak zawsze jest w fazie beta Cieka jestem czy znacie jakieś proste metody sprawdzenia wersji oprogramowania ECU czy BodyCompa oraz porównanie ich z aktualnymi najnowszymi wydanymi przez producenta? Nie przypominam sobie żadnej akcji serwisowej, czy będąc z Waszymi Bellami w ASO spotkaliście się z aktualizacją oprogramowania przez serwis?

Miss Alfaholicy 2011 Romeo Avatar Lutraki
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Mito Distinctive 1.4 MPI MultiAir 16v 105 KM

Domyślnie

No i odpowiedzi nie ma, a pewnie aktualizację miały miejsce.

Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo MiTo

Domyślnie

Cóż, nie jestem zdziwiony tym, że pytanie zostało zignorowane (a nie wierzę, że nie ma na forum osoby, która by znała odpowiedź). Zawsze największą aktywność widać w tematach "widziany/widziana" gdzie można się wykazać lub tam, gdzie można ubić trochę piany (wojenki n/t wyższości diesla nad benzyną albo automatu nad manualem, itp.). A gdy trzeba pomyśleć i poszperać przed udzieleniem odpowiedzi to już motywacji brak...

Użytkownik Rowerzysta Avatar misiu_k
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    MiTo 1.4 TB 120KM

Domyślnie

1. Z moich obserwcji wynika że na 20 Mito jest
    1 - 1.6 JTDm
    1 - 1.3 JTDm
    4 - 1.4 105KM MultiAir
    1 - 1.4 155KM
    6 - 1.4 120KM
    7 - 1.4 78KM
    Nie spotkałem jeszcze wersji 1.4 70KM i 1.4 135KM MultiAir
    Oczywiście są to tylko moje obserwcje z mojego rynku, a jak jest na prawdę to wie tylko AR Polska

2. Jeżeli chodzi o MiTo to za dużo nowych wersji softu się nie pojawiło, a jak już to tylko do niektórych wesji silnikowych. Nowy soft wgrywam zawsze podczas przeglądów (oczywiście jeśli jest dostępny) ale w innych serwisach raczej jest to nie praktykowane.
    Ostatnio edytowane przez misiu_k ; 29-01-2012 o 20:08

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Geordie
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał mantis30 Zobacz post
    Cóż, nie jestem zdziwiony tym, że pytanie zostało zignorowane (a nie wierzę, że nie ma na forum osoby, która by znała odpowiedź). Zawsze największą aktywność widać w tematach "widziany/widziana" gdzie można się wykazać lub tam, gdzie można ubić trochę piany (wojenki n/t wyższości diesla nad benzyną albo automatu nad manualem, itp.). A gdy trzeba pomyśleć i poszperać przed udzieleniem odpowiedzi to już motywacji brak...
    Co do wersji MiTo 70 i 78 KM to sądzę, że nie ma ich zbyt wiele. Popularniejsze są 1,4 105 KM.
    Natomiast jeśli chodzi o aktualizację oprogramowania, to możesz także skontaktować się z ASO, czy coś takiego się pojawiło. W niezależnych serwisach nie proponowałbym tego robić. Ale to moje zdanie.

Ps. co to ignorowania posta to chyba przesadziłeś. Średnio na każdy temat jest 30 odpowiedzi (biorę pod uwagę tylko tematykę MiTo/Giulietta). Po prostu w tym przypadku nikt się nie wypowiedział

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

U mnie przez okres gwarancji nie było żadnej akcji związanej z aktualizacją softu.
    Na samym początku produkcji w pierwszych egzemplarzach w 2008 roku zmieniano soft wspomagania i parę hardware'owych rzeczy typu twardość sprężyn itp. Wersje softów można odczytać FESem alfaobd itp ale te cyfry guzik mówią.
    Co do silników wersje 78 KM są dwie i jest między nimi spora różnica - to 1,4/8 i 1,4/16 V. Drugi z nich jak już wielokrotnie pisałem to fiatowski silnik 95 KM montowany min do punto i mito na innych rynkach. Wolnossak z wariatorem fazy, kolektorem o zmiennej długości, ma ograniczoną moc powyżej 5 tys obr, poniżej 5 tys dynamika taka jak w wersji oryginalnej. Z tego co tu pisano przywrócenie oryginalnej mocy nawet z jakimś bonusem to 1300 pln (chipowanie). Ośmiozaworówka z koleii to wersja 77 km po upgradzie na78 po to żeby nie znający tematu mieli wrażenie że auto jest dalej z tym samym silnikiem w korzystnej cenie. Cena się niewiele zmieniła od kilku lat a bebechy jak widać owszem. Były też wersje 120 km i 155 km doładowane bez multiaira (dla niektórych to zaleta). Są też wersje bez DNA, radia, klimy (na początku tak ubogich wersji nie było). Co jeszcze odnośnie elektroniki chciałbyś wiedzieć?
    Ostatnio edytowane przez metan ; 29-01-2012 o 22:27

Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo MiTo

Domyślnie

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

Metan: jak zwykle sporo konkretów Jak mi coś przyjdzie do głowy - walę do Ciebie na PW!

Geordie: nie wiem czy przesadziłem, ale faktem jest ze minął miesiąc od czasu mojego postu i dopiero teraz jakieś reakcje... A to, że średnio 30 postów w wątkach jest niestety niczego nie dowodzi, odejmij te nie na temat i średnią szlag trafi

Misiu_k: gdzie konkretnie zaobserwowałeś takie statystyki MiTo? Pytam, bo zdziwiony jestem tak wysoką ilością najsłabszego modelu, byłem przekonany że więcej będzie modeli 105, 120, 135 i 155KM. To, że diesli mało akurat mnie nie zaskoczyło.

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał mantis30 Zobacz post
    zdziwiony jestem tak wysoką ilością najsłabszego modelu,
    Cena to słowo klucz. Na początku sprzedaży w PL były trzy wersje 78 km po 49900(progression), 155TB km po ok 68000 i diesel 120 KM po ok 72000. Spory rozjazd jak za to samo auto z różnymi silnikami. Ponoc marża na podstawowy 1,4 była mniejsza jako "entry level" mający zachęcić przyszłych alfisti. Dopiero potem stopniowo pojawiały się kolejne wersje 120 TB po 59900 i multijet 1,3 tez po 59900 a następnie MA i te zabytkowe 8V.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 30-01-2012 o 00:13

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotr_c
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Stelvio & Stelvio

Domyślnie

Cześć,

pytanie z innej beczki (nie chcę zakładać nowego tematu): ani w instrukcji ani na forum nie znalazłem co oznacza komunikat "shift" na wyświetlaczu?
    Ostatnio edytowane przez piotr_c ; 12-03-2012 o 18:16
    było: MiTo - jeździ nią młoda Alfisti
    AR 166 - takich już teraz nie robią...
    AR 146 1.6 bokser - najlepsza alfa jaką jeździłem

Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo MiTo

Domyślnie

To tzw. Gear Shift Indicator - wskaźnik informujący o tym kiedy wrzucić wyższy bieg lub zredukować. Zdaje się, że pomaga w ecodrivingu