Kolega chyba bogatszy, bo widzę, że ma MiTo QVja tylko staram się zrobić mojej Mitce
a do tych Twoich 170 rumaków chcę swoją podkręcić
, oczywiście pod warunkiem, że problemy techniczne z tym autem mnie skutecznie nie zniechęcą...
---------- Post added at 23:01 ---------- Previous post was at 22:53 ----------
Widzę, że kolega ma te same problemy z korozją i nie tylko, które ja przerabiałam...
Wiesz, u mnie i przy normalnej, grzecznej jeździe idzie około 10l/100. Nie mówię o trybie D, który naprawdę daje frajdęwidzę, że masz 105 rumaków, to niby nic dziwnego, że moja smoczyca potrzebuje więcej wypić
![]()
Ostatnio edytowane przez Jola ; 29-01-2012 o 23:15
a no własnie, miało być oszczędnie a nie jest, małe pierdziawki a duzo palą, i po co to ogłaszać rewolucyjne "oszczędne" rozwiązania jakim to multiar miało być?
wydaje sie ze z takich małych silniczkow spalanie 3-4/100 w spokojnej i 5-7/100 podczas wariacji powinno byc normą a tu nie jest!
nissan reklamuje micre z nowym silniczkiem + kompresor, ktos wie co to ile to pali, jak to jezdzi ?
Oto kilka raportów spalania tej rewolucyjnej Micry, i jak z wszystkimi rewolucjami w motoryzacji to i tym razem szału raczej nie ma:
http://www.spritmonitor.de/en/overvi...98&powerunit=2
W ruchu typowo miejskim też pewnie przynajmniej te 8 litrów wciągnie.
A jak ta Micra jeździ? Chyba też bez szału, przynajmniej wg tego co można tu przeczytać:
http://www.auto-swiat.pl/1-nissan-mi...-z-kompresorem
Prawda jest taka, że nawet mało autko z niewielkim silnikiem w mieście te 8 litrów benzynki wciągnie. A jeszcze jak np. takie MiTo, zachęca do ostrzejszej jazdy, to spalanie nie może być niskie - cudów nie ma. A te rekordowe minimalne wyniki spalania to tylko w katalogach producentów można zobaczyć...
Alfa Brera 1.75 TBi 200 KM, 2009 styczeń 2010 - październik 2012![]()
Alfa GT Distinctive 1.9 JTD 150 KM, 2005 sierpień 2014 - ...![]()
Alfa GT Quadrifoglio Verde 1.9 JTD 170 KM, 2008 październik 2016 - ...![]()
Ostatnio czytałem o nowym Mercedesie E klasie z 3-litrowym benzyniakiem, wolnossącym, powyżej 200 kucy i spalanie z testu było poniżej 9 (sic!) litrów. Nie chcę mi się w to wierzyć, ew. w cyklu pozamiejskim.
A multiairy żrą trochę jaki się je kręci, ja zawsze mam spalanie ok 8-9 l w mieszanym cyklu, ale dominuje udział jazdy na dłuższych trasach.
Ja tankuję 95, na 98 nawet nie spoglądam... I tak cena 95 przysparza o zawał.