Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 101

Temat: Wybór kolejnego auta spośród dłuuugiej liisty

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał kfz Zobacz post
    kolego, zalezy jakie masz podejscie do auta. jesli nie zamierzasz z nim spedzic najblizszych kilku lat, to odpusc sobie lagune, c5 itd.
    Pewnie, że zależy od podejścia do auta. Ale... bez urazy... to co napisałeś to brzmi trochę jak "nie kupuj Alfy, bo to włoski złom". Napisz konkrety. Miałem trochę francuskich samochodów i nie rozumiem Twojego stwierdzenia.
    Nie zamierzam nikogo specjalnie przekonywać do Citroena, to trochę auta w innym stylu niż wspomniane tutaj Alfa czy Honda, autor wątku raczej nie weźmie go pod uwagę. Ale po prostu ciekawi mnie co kryje się pod tym co napisałeś.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 31-01-2012 o 09:42

kfz
    Gość

Domyślnie

Chodzilo mi o spadek wartosci.

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

C6 bym nie pogardził.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Chodzilo mi o spadek wartosci.
    Ze spadkiem wartości aut francuskich jest tak jak ze spadkiem wartości Alfy. Alfy i Citroeny generalnie są tańsze od konkurencji w zakupie (spore stałe rabaty), tracą na wartości odrobinkę więcej niż marki japońskie/niemieckie w pierwszych latach (o kilka procent). Sumarycznie, wśród aut za 30-40 tys. okazuje się, że Alfa i Citroen będą 2-3 lata młodsze od konkurencji. Kupując dziś C5 z 2008 roku i A4 z 2005 roku w uproszczeniu płacimy tyle samo i można się spodziewać, że za dwa-trzy lata te auta będą również miały podobną wartość(bo będziemy porównywali 9 letnie Audi z 6 letnim Citroenem). Tak przynajmniej jest z moim doświadczeniem francuskich aut - kupiłem Xsarę w tym samym czasie co mój znajomy nieco starszego Golfa IV za porównywalne pieniądze i dziś oba auta również mają porównywalną wartość.

Faktem jest, że sprzedać Citroena jest dość trudno (w przeciwieństwie np. do Renault Clio, które schodzą szybciej niż Golfy) i trzeba być cierpliwym, ale dotyczy to chyba głównie "brzydkich" citroenów (dla większości C5 "wieloryb" czy Xsara 2 do najładniejszych nie należą). Ale już C2, C3, C4, Cfünf podobają się ludziom i są chętnie kupowane - takie mam wrażenie.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 31-01-2012 o 11:35

Kamilek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał krisvanmoto Zobacz post
    Widzę, że silnik Diesla w Twoim mondziaku dał Ci popalic. Ja z pośród tej czwórki wybrał bym i tak Alfę. Ponieważ mi się najbardziej podoba, a jak ma coś się zepsuć to nie ma reguły to wszystko używane więc kupujesz tak jakby kota w worku. Życzę Ci trafnego wyboru...
    i tu się mylisz kupię diesla ale musi byc z takim silnikiem jak u mnie (TDDI) , nawet palcem nie dotykałem tam nic, zero napraw, to jedyny silnik który bym akceptował jako diesla, elastyczny, bezawaryjny, najmniej klopotliwy a osiągi nawet zadawalajce

---------- Post added at 11:57 ---------- Previous post was at 11:50 ----------

kolego, zalezy jakie masz podejscie do auta. jesli nie zamierzasz z nim spedzic najblizszych kilku lat, to odpusc sobie lagune, c5 itd.

jesli zalezy Ci na wnetrzu, to daj sobie spokoj z japoncami, ktore wewnatrz wygladaja, jak europejskie auta sprzed 20 lat.

dlugi ten temat, nie czytalem calosci i cos mi moglo umknac.
    dziwne masz podejście do francuzów, a nie sądze by odbiegały one jakościowo np od alfy
    by podeprzeć mohe przekonanie napisze iz ojciec ma 10 letnie reno thalie i jak dotychczas nie miał ani jednej ciężkiej naprawy, jedynce co to chyba alternator musiał zmienić i przetarł się kabel od bagaznika.... znasz podobny przypadek by auto było tak niezawodne ? ja nie, a laguna jest na prawde sliczna i jak czytam to wnioskuje ze jest na prawdę udanym modelem, nie to co wczesniejsze wersje
    japonce np honda z zewnatrz dorownuje mi do alfy, super tyl ma i przod, z kolei alfe moge porownac z tylu do seata cordoby, jest niemal indetyczna i zrozum ze nie warto byc slepo zapatrzonym tylko w jedna marke i pisac ze reszta to "be"

kfz
    Gość

Domyślnie

Gdzie napisalem, ze francuskie auta odbiegaja jakosciowo od Alfy?

Kamilek
    Gość

Domyślnie

cytuje:
    "olego, zalezy jakie masz podejscie do auta. jesli nie zamierzasz z nim spedzic najblizszych kilku lat, to odpusc sobie lagune, c5 itd."
    troche trudno zrozumiec o co ci chodzi ale wnioskuje ze dobrze nie wypowiadasz sie o francuzach

kfz
    Gość

Domyślnie

przeczytaj post #92.

Kamilek
    Gość

Domyślnie

to już wszystko jasne, nie zobaczyłem tego
    co do auta, jesli nie bedzie sie psuc zamierzam pojezdzic z 5 lat na pewno

Kamilek
    Gość

Domyślnie

i zostało 7 aut, dla ciekawości powiem że analizując raporty dekra wyszło iż alfa najgorzej wypada pod względem awaryjności, pozniej bmw, ford, merc, a honda i audi egzekwo ; laguny III nie było