Strona 5 z 21 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 201

Temat: Zamarznięte paliwo, czy jakaś większa awaria??

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Klejek
    Mieszka w
    Białobrzegi/Mińsk Mazowiecki
    Auto
    alfa romeo 159 1,9 JTDM 16V

Domyślnie

no garaż to cieplutki,ale z drugiej strony trochę na tym dworze postała(4 dni)...kurde chciałbym aby odpaliła koło 15, to normalnie do domu bym nią zjechał i wygrzewał już u siebie, tylko czy to wystarczy...

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał Jarek72 Zobacz post
    Zgadza się, podobno -30 ma być. Dzisiaj rano -22,5....AR odpaliła bez problemu. Dużo "dobrego" paliwa w zbiorniku, środek do diesli i jest na razie okay.
    No to git

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Ygrek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Jarek72 Zobacz post
    Dzisiaj przerobiłem ten problem. Rano -17...AR odpaliła, pochodziła kilka sekund, ja na gaz.....ona zdechła....ja ponowna próba odpalenia , a ona mi fochy strzela.Mało tego....pojawił się komunikat o zapchanym DPF, a w baku na dodatek limited cruise range....Wymiana samochodu....Alfa do garażu z załączoną farelką na kilka godzin.....jak wróciłem Bella odpaliła bez problemu, ale check engine się zapalił, który zniknął po trzykrotnym zapaleniu i zgaszeniu. Pojechałem na stację, dolałem STP do diesli i zatankowałem V-Power. AR ponownie na zewnątrz, temp -16....zobaczę jak będzie jutro rano...
    Ja dzisiaj też przerobiłem temat -20st. Wyjechałem spod domu coby mlodego do szkoly zawiezc, a tu po 1km zero mocy i stoimy... Odpalilem i po chwili to samo i tak 3-4 razy. Wyskoczył CheckEngine i komunikat "nie wystarczajace cisnienie oleju" Odpalilem znowu, poziom oleju na wyswietlaczu OK, Check sie swieci ale mlodego do szkoly dowiozłem.
    Wrocilem do domu, auto zony off a Alfetke do garazu. Sprawdzilem olej = OK, postała godzinke zanim wyruszylem do pracy. Check swieci sie nadal, ale poza tym wszystko OK.
    Co to do cholery jest, paliwo, ch$#%^& olej w silniku czy może jeszcze cosik innego ?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Alfa 159 1.9 jtdm 150 KM

Domyślnie

Ja takie same objawy, ale bez check engine miałem przy pierwszych mocniejszych mrozach jakos na poczatku grudnia. Auto po odpaleniu rano w ogole nie chcialo isc. Po południu to samo. Podpiąłem kompa i okazało się, że DPF zapchany. Przegoniłem na trasie i pomogło.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Klejek
    Mieszka w
    Białobrzegi/Mińsk Mazowiecki
    Auto
    alfa romeo 159 1,9 JTDM 16V

Domyślnie

alfa ożyła kilka godzin w ciepełku zrobiło swoje

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

Ja jeszcze kolegów z doświadczeniem chciałbym się przy okazji wątku w którym jest co nieco u dodatkach do paliwa... Czy warto używać takich dodatków do czyszczenia układu paliwowego jak np STP czy to czasem nie spowoduje że wtryski zamiast wydłużyć swoją żywotność tylko ją skrócą ? Common Rail to delikatny układ więc sam już nie wiem jak to jest z tymi dodatkami...

Użytkownik Rowerzysta Avatar lobov
    Mieszka w
    okolice Rzeszowa
    Auto
    była: 156, 159 Jest: Giulietta 1,4 170 Sport i jakieś Audi ;)

Domyślnie

Jak od kilku lat tankuję na BP, nie leję żadnych dodatków poza "czyścicielami" raz na kilka tyś. km. i nigdy problemów z wynalazkiem Rudolfa Diesla nie maiłem

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Jarek72
    Mieszka w
    Podkarpacie
    Auto
    Alfa 159 SW 2.4 Q4 210KM+wirus

Domyślnie

Powitać. Tak więc następna mroźna noc za nami. Poranek -24, Bella odpaliła bez problemowo, tylko buczenie, wycie ,czy jak to nazwać, przy odpalaniu coraz głośniejsze ( tak przez 2-3 sekundy). Wydaje mi się ,że to turbina się budzi, zgadza się? Odnośnie środków do diesli , to pierwszy raz zalałem coś takiego do baku właśnie STP. Opinie na temat tego produktu są różne, jednak wynika ,że lepiej zalać STP niż w ogóle nic nie dolewać. Nie mniej jednak następnym razem wybór padnie na inny dodatek, i zaleję Liqui Molly, ponoć bardzo dobry środek.

Użytkownik Embrion Avatar zemsta
    Auto
    159 JTDm 2008

Domyślnie

to ja w temacie
    wczoraj rano po 5 dniach nieodpalania odpaliłem auto pod domem rano, włączyłem nawiewy i poszedłem do domu.
    jak wróciłem po 15 minutach - auto nie działało, nawiewy jeszcze nieco
    rozrusznik słabo kręcił więc podpiąłem pod kable, zaczął kręcić świetnie - ale nie było szans zapalić.
    zostawiłem i pojechałem do pracy innym.
    po pracy dolałem skyyda, znowu podpiąłem pod kable do innego auta, suszarką do włosów ogrzałem filtr paliwa (3 minuty)
    zapalił...
    ale nie kręcił się powyżej 2000 obrotów - nawet po rozgrzaniu do normalnej temperatury.
    po 15 minutach wyłączyłem, poczekałem 3 sekundy, zapaliłem i działał normalnie, pełne obroty.

dzisiaj rano zapalił sam od pierwszego przycisku rozrusznika.

jaki z tego morał:
    chyba nie lubi jak się ją zostawia samą na kilka dni

Użytkownik Rowerzysta Avatar Bllondas
    Mieszka w
    Nierada
    Auto
    ALFA ROMEO 159 2007R 1.9 JTDM 16V 174KM Bez dpf i egr po programie

Domyślnie

Kup sobie DEPRESOTOR do ON wlej jak na instrukcji i po problemie z paliwem . Najlepiej z Shella