Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: obrócona panewka 1.8 ts

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

Tu znalazłem takie słupki :http://www.tuncar.eu/it/20-alfa-romeo-156.html, moze uda mi sie znaleźć zegary

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Na chociażby allegro tez trafilem co nieco ale i tak wyjdzie kilka stowek wszystko razem 3 zegary,slupek i adapter
    lepszego pomyslu nie mam

Mieszka w
    Świdnik
    Auto

Domyślnie

No fajny zegar kosztuje około 130 zł x 3 + słupek + adapter to lekko 600 zł
    Tu przykład zegara: http://allegro.pl/wskaznik-voltomier...038674071.html

---------- Post added at 20:48 ---------- Previous post was at 20:29 ----------

No fajny zegar kosztuje około 130 zł x 3 + słupek + adapter to lekko 600 zł
    Tu przykład zegara: http://allegro.pl/wskaznik-voltomier...038674071.html

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Jak znajde cos fajnego to sie podziele ale 600zl stanowczo odpada.Sprobuje od jakiegos innego auta cos spasowac z uzywanych czesci.
    W zasadzie obok filtra oleju mamy wymiennik ciepla gdzie olej jest chlodzony plynem chlodniczym czyli czysto teoretycznie wskaznik temp plynu odpowiada po czesci za temp.oleju ale to nie to samo...
    Cisnienie to taka podstawa a reszta juz bardziej dla efektu wizualnego.Czas mnie nie goni i pewnie cos fajnego znajde

Użytkownik Znawca Avatar salatin
    Mieszka w
    ALBA
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 Q2 2003,Giulia 2.9 V6 Bi Turbo.155 2.0 16V 97.

Domyślnie

Cytat Napisał radzik Zobacz post
    tłumacze sobie ze przycierała sie podczas jazdy jechałem do pracy troche dostała po obrotach, zatrzymałem sie pracowała na wolnych z 2 minuty i zaczeła stukac, zapaliła sie kontrolka od oleju i zgasiłem. Po rozebraniu okazało sie ze prztarta na 1 cylindrze a reszta korb lata na boki wał do szlifu jeszcze go nie wyjałem ale nie chce z ciagac głowicy szlif plus panewki 350 zł wiadomo olej filtr uszczelka miski w taki sposób zamkne naprawe w ok 500 zł + kratka piwa moja alfa ma tylko 140 tys przebiegu, pewnego przebiegu serwisowana w fiacie od nowosci, głowica cicha nie kopciła nie ma co ruszac reszty auta zobaczymy co z tego wyjdzie
    od naciskania na gaz nie padaja panewki moze warto by sprawdzic pompe oleju jakie daje cisnienie zwlaszcza ze nie masz wskaznika i tak naprawde nie wiesz co sie dzieje gdy auto chodzi na wysokich obrotach a to wazne przy tym silniku ,remont ktory chcesz zrobic bez sciagania glowicy to lepiej sie nie zabieraj bo nic z tego nie bedzie
    Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
    166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.

155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4,Byla
    164 3.0 V6 12v- Byla
    155 1.7 TS- Byla
    159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
    Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
    https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums

radzik
    Gość

Domyślnie

jednak uprę się przy swoim silnik wyjęty jutro wyciągam wał i korbę oczywisie bez zdejmowania głowy, odkryłem jednak cos co nie daje mi spokoju po zdjęciu pokrywy silnika okazało sie ze cewka na 2 cylindrze była odłaczona i luzno latał pojedynczy przewód który wychodzi z wiązki na wysokosci cewki pierwszego cylindra ktos pomoze z jakiego powodu ktos odpia cewke i do czego jest ten przewód?

Mieszka w
    Świdnik
    Auto

Domyślnie

Zrób zdjecie i wrzuć ty będzie wiadomo od czego ten kabelek.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał radzik Zobacz post
    jednak uprę się przy swoim silnik wyjęty jutro wyciągam wał i korbę oczywisie bez zdejmowania głowy, odkryłem jednak cos co nie daje mi spokoju po zdjęciu pokrywy silnika okazało sie ze cewka na 2 cylindrze była odłaczona i luzno latał pojedynczy przewód który wychodzi z wiązki na wysokosci cewki pierwszego cylindra ktos pomoze z jakiego powodu ktos odpia cewke i do czego jest ten przewód?
    Zapowiada się na rzeźbę...
    Jeżeli chcesz mieć z tego Twin Sparka pociechę, a nie jeździć z duszą na ramieniu, to rozbierz cały silnik. Blok (jeśli gładzie cylindrowe są ładne) razem z wałem do OSIOWANIA i do szlifu. Bez tego może się okazać, że zrobisz szlif wału, wymienisz panewki, po czym silnik zmieli panewkę po parunastu minutach pracy. I wtedy będziesz miał najprawdopodobniej wał do wyrzucenia. Głowica do sprawdzenia szczelności, planowanie i montaż. Obowiązkowo nowy pasek rozrządu.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

radzik
    Gość

Domyślnie

kolego ja pisze o uszkodzonej panewce, a Ty mi piszesz ze mam w dobrej głowicy szukac dziury..... jesli ktos wam kiedys powie ze w T.S tłok wychodzi dołem to znaczy ze zmysla, nie wychodzi jutro zrobie foto...

maxwell20
    Gość

Domyślnie

kolego, nie wiem czy wiesz ale alfa nie lubi pół środków takich jakich Ty chcesz wykonać przy naprawie po obróconych panewkach. Miałem taką samą nie przyjemność jak Ty, obrócone panewki, w takim przypadku należy wyciągnąć całe tłoki, zrobić szlify, następnie wymienić pierścienie, nową uszczelkę pod głowice etc... a przede wszystkim wymienić pompę oleju bo zapewne jest zapchana odrobinami metalu i przy okazji dobrze wypłukać i wydmuchać chłodnicę oleju. Po takim zabiegu będziesz się cieszył alfą... pozdrawiam