Ja dzisiaj odpalałem przy -17 i przez to buczenie myślałem, że mi rozrusznik nie odbił
Dobrze, że piszecie, że to standardowy objaw.
Moja lala stoi w garażu więc nic specjalnego nie leje do paliwa, staram sie jeżdzić tylko na dobrym paliwie
sluchajcie jak ktos garażuje pod chmurka to ja bym nie liczyl na cud ze a moze dolali czegos na stacji beznynowej i odpali. Niby paliwa powinny wytrzymac do minus 20 ale czy ktos to sprawdza co oni tam odlewaja i czy cos leja w ogole? Moze byc loteria.
A tak wogole to sprawdzcie lepiej profilaktycznie temp krzepniecia plynu chlodniczego warto tez to ogarnac jak mrozy maja byc minus 20 i wieksze.
Ogrzewany garaz mozna miec wiekszy luz, jesli garaz nie jest ogrzewany a na zewnatrz minus 20 to w garazu bedzie ok minus 10 i tez moze byc srednio z odpaleniem. Wystarczy juz niewielka temp ujemna zeby w ropie skrystalizowaly sie czastki parafiny zapychajace filtr paliwa.
Mrozy to niezly test dla podzespolow auta i calego ukl wtryskowo paliwowego.
Dodanie dodatku spowoduje ze rozruch bedzie mniej bolesny, ale ma to sens zanim nastana mrozy i potem do kazdego tankowania. W poprzedniej alfie cwicyzlem STP z antyzelem, w tej zakupilem narazie wspomniany sydd do diesla i strzykawke z rurka - bede dolewal jak temp ujemne i bez wzgledu czy garaz czy trafi sie akurat chumrka, czy zatankuje V power diesel czy zwykly diesel - zawsze przeciez sie zdarzy jakiś postoj na miescie krotszy czy dluzszy.
Mialem nieciakawe doswiadczenia w zeszlym aucie zima w zakopcu przy minus 15 przezylem niezla meczarnie zeby odpalic, paliwo tankowalem tylko markowe i klops, po tej akcji dolalem dodatku do nast tankowania - jak mroz troche zelzal, potem przy kolejnym mrozie -14 zero problemow.
Tak wiec naprawde nie ma co oszczedzac na tym zeby potem spac spokojnie a nie zastanawiac sie czy rano odpale.
Moja obecnajak narazie ok wczoraj i przedwczoraj od pierwszego strzalu, dzis troche dluzej trzeba bylo potrzymac i pompa pobuczala podobnie jak u reszty. Bak w 3/4 zalany troche na wyrost vpower diesel + wspomniane 40ml dodatku sydd.
Ostatnio edytowane przez szewi ; 01-02-2012 o 14:08
Szewi... SKYDD a nie sydd![]()
o kurcze to co ja wlałem ?![]()
Szewi dobrze mówi, koszt niewielki, a spokój bezcenny![]()
Pozdrawiam serdecznie
nie no syff przepraszam bardzoleje drogocennego vpowera (zeby miec lepsze samopoczucie) i niech juz bedzie ze SKydd
![]()
no u mnie tez buczy przez jakies 3-4 sekundy(na mrozach tak mam codziennie).Nie wiedzialem co to.Dobrze wiedziec bo juz jestem spokojniejszy.Dzis zalalem Verve pod korek ale mialem niecale pol baku zwyklego diesla orlenowskiego.Dolalem 200 ml dodatku.Moze bedzie dobrze.Po pracy przejechalem sie z 10 km i nie gasilem silnika przez jakies 30-40 min.Zatrzymalem sie jeszcze na pare fotek i zeszlo![]()