tyle ze Ty masz 2.4 a te silniki z tego co czytalem pala nieco lepiej niz 1.9.Nic sprobuje jutro tak jak mowisz
tyle ze Ty masz 2.4 a te silniki z tego co czytalem pala nieco lepiej niz 1.9.Nic sprobuje jutro tak jak mowisz
A ja nie bede podgrzewal dwukrotnie tylko policze do 15,coprawda mam alfe w garazu ale temp i tak wyniosla dzis rano -10,(blaszany)
zobacze jutro,![]()
Jesli chcecie to sprawdzic bez rozbierania przekaźnika to proponuje żeby ktoś wam pomógł.Jedna osoba wsiada do samochodu włącza zapłon a druga przystawia ucho do sterownika świec(czarne pudełko na scianie grodziowej obok filtra paliwa).Moment w którym sterownik załącza świece jest słyszalny tak samo jak moment w którym przestaje podgrzewać świece.
---------- Post added 03-02-2012 at 00:08 ---------- Previous post was 02-02-2012 at 23:47 ----------
A to że 2,4 pali lepiej niż1,9 to może i prawda bo u mnie przy dwóch obrotach wału cykli pracy jest 5 a u Ciebie 4.Jednak to tylko teoria.Mróz,sprawność akumulatora,jakość paliwa,jakość oleju robi swoje.Najlepsze rozwiązanie to ciepły garaż albo zabieranie akumulatora do domu.Znajomy dwa dni temu zostawił u mnie Jaguara v8 benzyna i na nastepny dzień jak go zabierał to od strzała nie odpalił pomimo że benzyniak i gaków ma 8.
No ja mam -26 na termometrze.. aku zwinąłem do domu.. nie po to go wczoraj w nocy doładowywałem impulsówką, żeby mi teraz mróz go zjadał.....mam zamiar rano odpalić paździocha
![]()
pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9
-10,5 policzone do 15 (sam sie zdziwilem) zapalila od strzala,chwilka buczenia i ok,ale z zewnatrz prawdziwy traktor
![]()
Cieszę sie że mogłem pomóc.
kto wie gdyby stala pod chmurka,ale w tych 15 sekundach moze cos bycdzieki
Jest,-i to na bank-pisałem już jak możesz sobie to sprawdzić na słuch.Przerabiałem niedawno temat świec bo pojawiał mi sie komunikat o błednym grzaniu świec lub coś podobnego pomimo że świece miałem dobre.
---------- Post added at 11:39 ---------- Previous post was at 11:37 ----------
a to że chodzi przez chwilkę jak traktor to normalne bo niestety nie ma takiego silnika ,tymbardziej diesla. któremu by niskie temperatury nie przeszkadzały w odpaleniu.
ja dzis koledzy kaplica.Z rana mialem -24 o godz.7:30 w nocy ponad -30*.Krecic krecil ale ni hu hu zeby zaskoczyl.Przyjechali z pracy z prostownikiem i podpielismy rozruchowy i ni chu...Zostawilem auto,wzialem aku do domu na prostownik,zalozylem stary podladowany zeby jakos auto otworzyc i zamknac(bo jakbym sie dostal do srodka bez aku jak maske bym zamknal??).Teraz po pracy poszedlem sprobowac na tym starym zakrecic bo z rana jak go zalozylem krecil lepiej niz nowy i co??Kaplica-zaczela sie swiecic kontrolka zaplonu i niezapietych pasow i pod maska takie cichutkie piszczenie z okolic podszybia(filtra paliwa i tego czarnego chyba przekaznika od swiec po prawej stronie filtra paliwa).Dzialalo tylko otwieranie z pilota,zamykanie juz nie,a wiec odpialem kleme - i podpialem spowrotem.Zamknalem auto i wrocilem do domu.Mysle ze gdzies mi zamarzlo paliwo bo chyba innej opcji nie ma.Tylko pytanie gdzie??Czy napewno filtr paliwa czy moze gdzies na przewodach/pompa w baku itp??Krecic krecil ale tak jakby nie dostawal paliwa.Na dodatek zdejmujac pokrywe silnika zlamalem ja bo gumki przymarzly do mocowan:-/.Jak pech to pech.Moze doradzicie koledzy co w takiej sytuacji powinienem zrobic??Najlepiej do cieplego garazu ale go nie mam chyba ze zaciagne go na firme i wstawie na magazyn+jakas farelka nadmuch??Wymiana filtra paliwa/sciagniecie samego filtra i rozgrzanie go w domu(nie wiem czy tak sie da??).W peugeocie 307 mialem latwiej i taniej bo mozna bylo wymienic sam wklad filtra za 50 zl.Czekam na dobre rady.Pozdrawiam
A np.cos takiego jak autostart??Tylko gdzie nim psiknac bo nie bardzo czaje??W peugeocie foltr paliwa mialem nzewnatrz od gory wiec problemu nie bylo.Pytanie czy w ogole mozna i czy jest sens uzywac takich specyfikow??Jak paliwo zamarzniete to zaskoczy silnik i zaraz zgasnie
Ostatnio edytowane przez Czarny_28 ; 03-02-2012 o 16:50
Hm...najlepszym rozwiązaniem byłby ciepły garaż bo wtedy paliwo odmarzło by w filtrze,w przewodach i w baku ale jesli nie posiadasz takiego to proponuje ustawić jakąś dmuchawę,skierować nadmuch na głowice i poczekać 0,5-1 godz.i odpalić,-na pewno odpali,ale zanim wsiadziesz i sie gdzieś wybierzesz proponuje żeby chwile pochodziła bo paliwo może być zamarzniete gdzieś dalej i silnik zgasnie.
---------- Post added at 17:36 ---------- Previous post was at 17:33 ----------
A co do samostartu to najlepiej zdjąć pokrywę filtra powietrza,wyjąć filtr i tam go ,,wpsikac,,.Jednak co do tej metody to radzę uważać bo znam przypadek rozerwania kolektora ssącego a sam.osobowym.