Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Uszkodzony sterownik silnika Brera 2.4 gdzie naprawic ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iNTELL
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159 SW 1,9JTDm, 156 SW 1,9JTD, Spider 3.0 V6, Audi A8 3,7 V8

Domyślnie

Chłopaki, to, że immo jest w Body Computerze (Cuoreventi - BSI jest w Citroenach i Peugeotach, a nie w alfie) nie znaczy, ze możecie sobie wachlować sterownikami i auto będzie śmigać. Wcześniej (Code1, Code2) immo było w zewnętrznej puszce, w 159/brerze immo jest w Body Computerze, lecz dalej synchronizacja między ECU a immo musi być zgrana. Podmiana sterownika i wykonane osiowanie proxy na nic się nie zda i auto nie odpali. Najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie zakup ECU sprawnego, wprowadzenie go w stan Virgin, wgranie odpowiedniej mapy silnika oraz finalnie jego konfiguracja (kodowanie wtrysków itp.)
    iCAtronic - Elektronika samochodowa.
    Odczytywanie Mastercode z Navi Connect+, bezpieczna aktualizacja oprogramowania oraz naprawa nawigacji po nieudanej aktualizacji.
    http://www.icatronic.pl

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar CARENZO
    Mieszka w
    SBE
    Auto
    88147

Domyślnie

Cytat Napisał iNTELL Zobacz post
    Chłopaki, to, że immo jest w Body Computerze (Cuoreventi - BSI jest w Citroenach i Peugeotach, a nie w alfie) nie znaczy, ze możecie sobie wachlować sterownikami i auto będzie śmigać. Wcześniej (Code1, Code2) immo było w zewnętrznej puszce, w 159/brerze immo jest w Body Computerze, lecz dalej synchronizacja między ECU a immo musi być zgrana. Podmiana sterownika i wykonane osiowanie proxy na nic się nie zda i auto nie odpali. Najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie zakup ECU sprawnego, wprowadzenie go w stan Virgin, wgranie odpowiedniej mapy silnika oraz finalnie jego konfiguracja (kodowanie wtrysków itp.)
    Jeśli znasz się troszkę na tym temacie to zerknij na stronę wcześniej i napisz mi czy będę mógł kupić sterownik z takimi numerami jak podałem, mając swój sterownik z innymi numerami.

---------- Post added at 20:23 ---------- Previous post was at 14:23 ----------

Cytat Napisał stanleyma Zobacz post
    Kiedys wymieniałem sterownik bo po dzwonie mi pękł.Nie chciałem kupować w ciemno tylko dałem link na allegro facetowi który sie kompami zajmował.On go kupił za własne pieniądze,coś tam z nim zrobił,przyjechał do mnie,założył i silnik odpalił.Potem jeszcze rozkodował czy zakodował wtryski i wszystko działa.Problem z tym że on jest spod Krakowa ale jakbyś chciał to dzwoń do niego 788 884 444-Grzesiek.Pewnie sie tym osobiście nie zajmie ze względu na odległość,ale na pewno cos doradzi.
    Ile Cię skasował za ten interes ?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    159 2,4

Domyślnie

zapłacił za sterownik na allegro 800 zł bo tyle kosztował,a po założeniu u mnie do samochodu i odpaleniu zażądał 1000zł.

Mieszka w
    SBE
    Auto
    88147

Domyślnie

zapłacił za sterownik na allegro 800 zł bo tyle kosztował,a po założeniu u mnie do samochodu i odpaleniu zażądał 1000zł.
    Nie ukrywam, ale bardzo dużo Cię to wyszło...

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    159 2,4

Domyślnie

Tysiąc zł za sterownik i dopasowanie go do mojego samochodu to duzo?Ja sam sterownik widziałem ze tysiąc dwieście.

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

No ale skoro jest duże prawdopodobieństwo, że Twój komp tylko obudowe ma uszkodzoną, to chłopak Ci oferował uszkodzony komp z dobrą obudową.. przerzuć zawartość i będziesz wiedział czy Twój faktycznie jest sprawny.. może to być zdecydowanie najtańsze rozwiązanie, bez jakiegokolwiek progtamowania itp.. a może uda Ci się nawet ugadać z kolegą, że oddeasz obudowę jeśli nie zadziała.. Myślę, że warto spróbować..
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Mieszka w
    SBE
    Auto
    88147

Domyślnie

Tysiąc zł za sterownik i dopasowanie go do mojego samochodu to duzo?Ja sam sterownik widziałem ze tysiąc dwieście.
    Wcześniejszą odpowiedź zrozumiałem tak, że wyszło Cię to 800zł+1000zł. 1000zł za wszystko to całkiem względnie.

---------- Post added at 21:15 ---------- Previous post was at 21:07 ----------

Cytat Napisał Mariusz AutoDS Zobacz post
    No ale skoro jest duże prawdopodobieństwo, że Twój komp tylko obudowe ma uszkodzoną, to chłopak Ci oferował uszkodzony komp z dobrą obudową.. przerzuć zawartość i będziesz wiedział czy Twój faktycznie jest sprawny.. może to być zdecydowanie najtańsze rozwiązanie, bez jakiegokolwiek progtamowania itp.. a może uda Ci się nawet ugadać z kolegą, że oddeasz obudowę jeśli nie zadziała.. Myślę, że warto spróbować..
    tak kolego to bardzo dobry pomysł, tylko wiesz w czym jest największy problem? Te duże czarne wtyczki wychodzące z komputera są zlutowane z płytą i z obudową więc wtyczki są na stałe zlane z obudową i trzeba rozlutować płytę i przełożyć tylko płytę, a żeby to rozlutować potrzeba fachowca ze sprzętem. Fachowiec jest- za przelutowanie bierze 400zł i nie daje gwarancji, że to działać będzie. Już wszystkie opcje przemyślałem i nie ma rozsądnej za dobrą kasę. Za 1400zł mogę mieć od ręki gotowy sterownik, ale nie interesuje mnie taka suma. Mam opcję kupić sterownik taki jak podawałem powyżej i z przeprogramowaniem wyjdzie mnie niecałe 800zł, ale nie mam gwarancji czy da się go zaprogramować do mojego auta bo nikt mi jeszcze nie udzielił tu na forum info na ten temat.

Użytkownik Świeżak Avatar duomox
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 SW 2.4 automat

Domyślnie

Niestety spotkał mnie podobny problem i też muszę wymienić komputer silnika. Już znalazłem jeden jak sądzę pasujący egzemplarz na allegro, ale poza nim chyba też wypadałoby mi wymienić jedną z wtyczek wiązek wchodzących do komputera. Wtyczka ma pęknięte to zabezpieczenie przed odpięciem i w dodatku uszczelka we wtyczce jest całkowicie luźna i zmaltretowana. Moje pytanie, czy ktoś wie, gdzie można kupić taką wtyczkę?