SG0240 chyba nie ma sensu robić rozrządu bez wymiany wariatora?)
SG0240 chyba nie ma sensu robić rozrządu bez wymiany wariatora?)
Pompe wody też wymien przy okazji rozrządu
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Wymień też uszczelniacz na wale korbowym przy okazji. Akurat jest to groszowa sprawa, a jak nie był wymieniany to może puścic w każdej chwili, a wtedy bez ponownego zdejmowania paska się nie obejdzie.
spokojnie, nie rzucaj takich haseł bo akurat przy zdejmowaniu tego kółka trzeba zachowac szczególną ostroznosc i lepiej go nie tykać jak nic nie cieknie.. tam jest bardzo duzy moment i trzeba miec klucz dynamometryczny do duzych momentow gdzie nie kazdy warsztat jest w jego posiadaniu.. oczywiscie bardzo wazne jest zastosowanie nowej sruby do przykrecenia tego kólka zebatego..Napisał tomkap
Witam,
Więc ja pod koniec marca kupiłem autko Ar 156 2.0 TS i odrazu dałem do majstra do wymiany poszło:
pasek rozrządu + napinacze
napęd wałka wyrównoważającego
pompa wody
wariator
4x wahacze przód (trzeszczały już)
olej(po 1000 km wymiana ponowna, niech sie przepłucze, nie wiem co gość lał wcześniej)
wszystkie mozliwe filtry
termostat
+ cała robocizna za to
Wszystko wyniosło mnie u dobrego majstra (nie ASO) ok 4 tys. zł
Wiem kasa powazna juz ale teraz mam autko wyszykowane i ze spokojem jade nie martwiąc sie czy cos sie nie rozleci![]()
Kupując AR wiedziałem ze trzeba będzie włozyc coś....dlatego kupiłem młodszego o 2 latka i wyszykowałem zamiast kupic 2000 rok i nie miec na remoncik, bo są rzeczy które poprostu TRZEBA zrobic w tych autach jak po raz pierwszy na nie wsiadasz...tym bardziej jak nie wiesz do końca czy ten ktos pilnował wszystkiego.
Pozdrawiam
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
Spokojnie... kolega chyba za mało miał do czynienia z mechaniką w praktyce. Koło pasowe wcale nie jest mocno przykręcone i jest na wpuście. Ponadto śruby nie trzeba nowej jeśli gwint jest dobry. Każdy mechanik sobie z tym poradzi.Uszczelnacz warto wymienic bo kosztuje grosze a jest to kilkanaście minut pracy. Może to oszczędzić wydatków w przyszłości. Mi akurat puścił kilka tygodni po wymianie rozrządu i od nowa musiałem pasek zdejmować.Napisał Alfista
Mozecie napisac gdzie we Wroclawiu jest naprawde dobry serwis w ktorym bede mial pewnosc ze wymienia mi fachowo rozrzad???
Ile taka przyjemnosc moze kosztowac?
Pozdrawiam!
Na ul. Partynickiej jest taki warsztat, tel. 071/795-77-37 - uważam że są dobrzy, specjalizują się w alfach i fiatach.
nie ma dobrych warsztatów, każdy ma swoje wpadki.
akurat ten warsztat dał mi rolke plastikowa zamiast metalowej, przeciągnął poza max. na napinaczu oraz przestawił rozrząd na wałku ssącym o jeden ząbek.
przypadek, zły dzień a może nowy pracownik w pracy.
raczej nie , za duzo tych wpadek.
ja polecam warsztat na Karkonoskiej 7, tel. (071) 33-999-68, maja tylko jedną wadę nie montują poliuretanów.
- jeszcze jest warsztat na ulicy Paprotnej 8 tel. 602 -303-321
- oraz warsztat na ulicy Gnieznienskiej tel. 0 601 775-325
- nie miałem okazji przetestować specjalistów z tych dwóch ostatnich lokalizacji.
proponuje przy naprawach czasem zajrzec do instrukcji..Napisał tomkap
wiec jak podejdzie do tego mechanik co mysli ze jest taki mały moment jak na przykład w tdi przy tym kole to na bank masz po paru miechach zerwany klin i kolizje w silniku..
ponowne uzycie tej sruby prowadzi do zerwania jej plastyczności i moze pęknąć.. tak samo jak niewłaściwy moment jej dokręcenia..