Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy 12345678910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 137

Temat: Alfę 147 chcę ! :)

Użytkownik Romeo
    Auto
    147 1.6 TS

Domyślnie

1.6 / 1.9
    przeplywka +/+
    turbo -/+
    pompa WC -/+
    pompa NC +/+
    egr -/+
    wtryskiwacze+/+(czasem regenrowac trzeba)
    IC -/+
    wariat -+/-
    czyjnik na listwie -/+
    czyjnik na pompie -/+
    wszytko widac jak na dloni mniej sie ma co sp... w benzynie
    spalnie lpg lepsze niz ropy bo 9.3 miasto 5.6 trasa
    w dieslu mmy duzo robot jak cos walnie

N...SALTO
    Gość

Domyślnie

LPG jest bardziej oszczedne to nie ulega watpliwosci , benzyna w porownaniu do diesla juz nie koniecznie w tych samych warunkach i dynamice jazdy.
    Ja swoja alfe kupilem bo przez dwa lata jedzilem LPG zrobilem blisko 80tys km , oszczedzilem na takim przebiegu kupujac auto z LPG okolo 10tys zl wiec 2,3 alfy w ten sposob pokrylem dlatego nigdy nie powiem ze LPG to zlo ale teraz jak widac mam JTD , dlaczego nie znowu LPG bo chcialem auto z dobrym moemntem obrotowym i przyzwoitymi osiagami i przyzwoitym salaniem. Silniki 1,6 PB w 147 czyli 105 km nie jedzie a 120km udaje ze jedzie , pala wiecej niz JTD a JTD daje lepsza dynamike , kolejny plus ze chcialem auto w ktorym jak mi bedzie brakowac mocy to kosztem 1000-2000 wzmocnie auto o 20-30% a nie jak w przypadku benzyny jak bym w tej kasie dodal nisko obrotowe 10km to byloby dobrze. To mna kierowalo przy zakupie i jescze to ze 2.0 z LPG nie bylo zadnej sztuki w tym czasie 1,6 byly ale bylo ich bardzo malo i nie bylo w czym wybierac zreszta chcialem cos dynamicznego a 1,6 dynamiczne nie jest i nie ma potencjalu na to zeby w racjonalnych kosztach dodac mu tej dynamiki.

Oczywiscie komus innemu moze zalerzec na czym innym ja tylko pisze co mna kierowalo.

Użytkownik Ogier Avatar DonARello
    Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    147 JTD 8v Rosso

Domyślnie

A więc w zasadzie czy to będzie LPG 120km, czy diesel 150km, to już mi obojętne. Nie taki diabeł straszny jak tak się Was czyta
    N...SALTO, ja też na LPG trochę przejeździłem i tez złego słowa o gazie nie powiem, tylko ja mam 60-konny silnik 1.3 zagazowany, więc wyobraź sobie jak to jedzie Teraz po prostu chcę poczuć różnicę i nie zjeżdżać do prawej krawędzi jezdni przy 120km/h (v max.), żeby kogoś przepuścić z tyłu - to ja chcę być teraz agresorem Z racji tego właśnie jeśli bym się zdecydował na LPG, to tylko 150km lub JTD 115km i wyżej może powinienem...? Jedyne co znalazłem mocnego w gazie to: http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-147-distinctive-i2085050655.html
    Już mnie nieco głowa boli od przeglądania ofert...ale walczę twardo Tak raczej będzie codziennie, dopóki nie znajdę swojej Belli, a wcale mnie to nie zniechęca Tyle odpowiedzi w jeden dzień, że jestem w szoku. Dobrze trafiłem widzę...Mam nadzieję, że też będziecie mieli moc, żeby znosić moje częste pytania, a póki co dzięki za rady i wyrozumiałość

Użytkownik Romeo
    Auto
    147 1.6 TS

Domyślnie

agresywne to gta

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał DonARello Zobacz post
    ...oraz dwie świece zapłonowe na cylinder Twin Spark, które są bardzo drogie. Generalnie zanim się znalazłem na Forum Alfoholików, to wiedzę o AR czerpałem głównie z serwisu AutoCentrum.pl i tam wersje 120 i 150 konne polecali dla osób z grubszym portfelem - czy tak jest faktycznie czy to lekka przesada ? Nie chodzi nawet o spalanie, bo bym wtedy wziął w LPG i najlepiej 150 jak już, tylko o naprawy...
    W TVN Turbo twierdzą, że "Jeśli chcesz mieć Alfę, to musi cię być stać na dwie Alfy". I dobrze, niech tak sobie twierdzą. Ja wiem swoje i cenowo jestem w siódmym niebie po przygodach ze skandynawskim Volvo . Kupiłem JTD mimo urazu do diesli, tym razem po przygodach z niepsującym się niemieckim "parkinsonem" A6 TDI. Uczulenie na diesle już dawno mi minęło, a w moim domu niedawno zagościła druga 147 JTD 16V
    Więc niech sobie mówią co chcą...

Jeszcze dodam, że przez niefachowość mechanika miałem nieprzyjemność przeskoku paska rozrządu. Okazało się, że w przeciwieństwie do silników benzynowych JTD jest tak skonstruowany, że uszkodzeniu ulegają jedynie dźwigienki popychaczy zaworów. Zamiast remontu kapitalnego konieczna była tylko wymiana w górnej części rozrządu. Naprawiłem sobie to sam w garażu.
    ---------- Post added at 09:44 ---------- Previous post was at 09:40 ----------

Cytat Napisał TOMAJ Zobacz post
    Ja mam 147 1,9jtd i w cyklu mieszanym pali mi 5,8-6,0 teraz w te mrozy 6,3 !!!!!
    Potwierdzam. To pierwsze moje auto, które mieści się w danych fabrycznych odnośnie spalania.
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 06-02-2012 o 09:49
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Romeo
    Auto
    147 1.6 TS

Domyślnie

czyli masz dwie ? tak jak w tvn mowili ?

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał szajbus0 Zobacz post
    czyli masz dwie ? tak jak w tvn mowili ?

No.... tak ale nie w tym kontekście
    Syn, były wróg diesli, gdy sprzedał swojego bolida i pojeździł moim zmienił zdanie. Zmienił zdanie mimo, że sam pracuje przy instalacjach LPG i wcześniej szukał coś z PB.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Użytkownik Romeo
    Auto
    147 1.6 TS

Domyślnie

diesel oszczedny jest tylk ona autostradzie gdzie gaz i benzyna wpier... kosmiczne ilosci przy predkosciach 170-200 to diesel ma minimalen spalanie to jest jedyy plus

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał szajbus0 Zobacz post
    diesel oszczedny jest tylk ona autostradzie gdzie gaz i benzyna wpier... kosmiczne ilosci przy predkosciach 170-200 to diesel ma minimalen spalanie to jest jedyy plus
    W mieście pali jak smok ?
    A cała reszta to same minusy ?

Użytkownik Romeo
    Auto
    147 1.6 TS

Domyślnie

w miescie pali tyle samo co benzyna przewaznie ( pomija TS bo to jakas porazka ) spalanie jest porównywalne w miescie a kszty utrzymania wieksze no i ropa drozsza a lpg taniutkie