Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Temat: Chcę naprawić wadliwą Alfę

bussard
    Gość

Domyślnie Chcę naprawić wadliwą Alfę

Witajcie Kupiłem Alfę 159, 1.9 z 2007 roku od handlarza ok. 2 tygodnie temu i dałem się wrobić, a teraz próbuję wyjść z problemów. Byłem w Warszawie w warsztacie Alfy, Lancii, Lamborghini przed zakupem, aby upewnić się, że auto jest w porządku. Powiedziano mi, że są błędy czujnika ciśnienia różnicowego i nie ma łączności z centralką poduszek powietrznych, ale że to jest do ogarnięcia. Samochód jeździł normalnie (szybko i dojechałem bez problemów z Warszawy do Krakowa. Niestety kilka dni później stracił moc i ledwie się kula. W Polinarze powiedziano mi, że do wymiany jest dość sporo i że mam duży problem. Otóż instalacja przednia na podszybiu, instalacja pod deską, centralka airbag i przewody paliwowe, poza tym auto gdzieś przecieka. To tak na dzień dobry. Części ponad 10 tys pln, robocizna 4. Przyznam, że nie liczyłem się z takim wydatkiem, gdyż oprócz tego jest robota blacharska + mechaniczna za ok 3. Podobno w tej instalacji jest poważnie namotane - nieoryginalne części, dosztukowane kable, jakiś czujnik niepodłączony, bo jest niekompatybilny element, ogólnie jest źle. Do kogo się udać w Krakowie i okolicach, żeby ogarnąć tę elektrykę i opisane wyżej problemy w niesalonowej cenie? Poza tym jest czarny dym z rury wydechowej przy przyspieszaniu. Czy te instalacje da się kupić z rynku wtórnego przez jakiś warsztat? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Ja szczerze powiedziwszu oddałbym auto sprzedającemu,ale z drugiej strony kota w worku nie kupowałeś.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Ta cena jaka ci powiedzieli to jest cena "na oko" nie wykluczone ze wyjdzie coś więcej jak się to rozbierze.
    Wiązki raczej szukał bym na rynku wtórnym z jakiegoś rozbitka.
    Jeśli nie znajdziesz warsztatu u siebie zapytaj u Maćka odemnie z miasta www.alfa-lancia.com.pl może się podejmie.
    Jeśli chodzi o zwrot auta sprzedajacemu raczej nie ma na co liczyć. Minęło 10 dni od podpisania umowy... a teraz jak chcial byś dochodzić sprawy w sądzie to może się okazać ze auto będzie dowodem rzeczowym i nie będziesz mógł nim jeździć.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

bussard
    Gość

Domyślnie Zwrot

No niestety myślę, że po sprawie z tym zwrotem. Handlarz mówi, że może ode mnie odkupić, ale na raty, które spłacałby 2 lata. Wiem, że mógłbym oddać auto i zobaczyć tylko pierwszą ratę a potem kontakt by ustał, więc wolę się skoncentrować na naprawie. Nie mam ani kontaktów ani czasu żeby jeździć po złomowiskach w poszukiwaniu takiej wiązki. Czy jacyś pośrednicy się tym zajmują? Albo jeśli oddam ją do warsztatu to można oczekiwać od mechanika, żeby (odpłatnie) sam znalazł odpowiednie części?

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał bussard Zobacz post
    No niestety myślę, że po sprawie z tym zwrotem. Handlarz mówi, że może ode mnie odkupić, ale na raty, które spłacałby 2 lata. Wiem, że mógłbym oddać auto i zobaczyć tylko pierwszą ratę a potem kontakt by ustał, więc wolę się skoncentrować na naprawie. Nie mam ani kontaktów ani czasu żeby jeździć po złomowiskach w poszukiwaniu takiej wiązki. Czy jacyś pośrednicy się tym zajmują? Albo jeśli oddam ją do warsztatu to można oczekiwać od mechanika, żeby (odpłatnie) sam znalazł odpowiednie części?
    Z mechanikiem wszystko jest do dogadania, jazda po zlomowiskach nic nie da, trzeba szukać w sieci egzemplarzy przeznaczonych do rozbiórki np. allegro.

Swoją drogą trochę późno zarejestrowałes się na forum... w złej kolejności, powinieneś to zrobić przed zakupem auta, może uniknol bys tej sytuacji...

Ps. daj na forum jakiś namiar na tego handlarza żeby wiedzieć i gościa omijać z daleka...
    Wziol by auto i sprzedał po tygodniu a raty płacił 2 lata, odstrzelic to mało.
    Ostatnio edytowane przez QBA ; 21-01-2011 o 13:01
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

bussard
    Gość

Domyślnie handlarz

Oto strona magika http://ntcrs.pl/ a fachowy warsztat, w którym przez godzinę nie znaleźli tego, co w polinarze w 10 minut, to http://arkuszowa2a.pl/index_main.php . Drodzy forumowicze, jakbym wiedział, że się przewrócę, to bym sobie usiadł. Chciałem kupić samochód, który zawsze chciałem mieć, znalazłem, pojechałem do warsztatu na sprawdzenie, powiedzieli, że szału może nie ma, ale za odpowiednią cenę można wziąć. Wziąłem, przyjechałem i okazało się po paru dniach, że klops. Nie ma co rozważać przyczyn, historii, alternatywnych możliwości z przeszłości ani udowadniać nowemu forumowiczowi jego nieroztropność, bo sam jest już najbardziej zdołowany ze wszystkich zainteresowanych. Trzeba ten badziew teraz po prostu naprawić

bussard
    Gość

Domyślnie warsztat

Po przejrzeniu postów, informacji na necie itd. mam zamiar udać się albo na ulicę Bajeczną do p. Bąkowskiego w Krakowie (przez telefon b. sympatyczny i inteligenty człowiek) albo do p.Żyły http://www.alfaserwis.com.pl/ Który z dwóch zakładów byście wybrali?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rifle
    Mieszka w
    na wsi
    Auto
    147

Domyślnie

Cytat Napisał bussard Zobacz post
    a fachowy warsztat, w którym przez godzinę nie znaleźli tego, co w polinarze w 10 minut, to http://arkuszowa2a.pl/index_main.php
    o tym serwisie jest dużo informacji na forum, szkoda że wcześniej tu nie zajrzałeś

Użytkownik Rowerzysta Avatar porterneon
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Stelvio Veloce

Domyślnie

Jezeli masz problemy z elektryka lub elektronika to warsztat Zyly nie jest najlepszym rozwiazaniem. Zyla ma ugadanego jakiegos czlowieka ktoremu zleca takie zadania (inny warsztat). Wiec placisz tutaj za usluge i posrednictwo.

bussard
    Gość

Domyślnie A może sprzedać?

Dzięki za info, jadę zatem na Bajeczną. A jeśli zdecydowałbym się jednak sprzedać czarnulę, to gdzie na forum alfaholików najlepiej zamieścić takie ogłoszenie? Nie jestem też pewien, czy działają wiadomości prywatne na tym forum. Dostałem dziś zapytanie właśnie o ewentualną odsprzedaż auta, ale gdy wysłałem odpowiedź, nie pojawiła się ona w elementach wysłanych, czy tak ma być? Bo nie wiem w końcu, czy doszła. Dla ewentualnych zainteresowanych od razu mówię, że oprócz wymienionych wad, ma też swoje zalety - czarny metalik, czarna skóra, wnętrze w super stanie, pierwsza rejestracja styczeń 2008, 108 tys przebiegu, mapa silnika zmieniona z 150 na 180 koni, felgi 17, ksenony. A przez tę chwilę, w której jeździła, to jeździła naprawdę wspaniale Nie chciałbym naruszyć żadnego z przepisów forum, więc jeśli jest jakaś procedura zamieszczania tego typu ogłoszeń, dajcie proszę znać. Rzecz w tym, że kupiłem 159tke na granicy swojego budżetu na auto i jeżeli tej nieprzewidzianej naprawy nie da się zrobić taniej niż powiedzieli w ASO, to poważnie ten budżet przekroczę, może forumowicze mają inne możliwości i uznają taką ofertę za ciekawą.