Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: [156] Zaprogramowanie kluczyka

Użytkownik Świeżak Avatar Kilu89
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW TI 2.0 JTDm 170KM

Domyślnie [156] Zaprogramowanie kluczyka

Hejo. Z racji ze mom tylko jedyn kluczyk czerwony to postanowilch dorobic jeszcze jeden. Pytolech w kilku miejscach i spiewali ok 300zł za kluczyk. Znalazlem za 300zł kaplet oryginalnych 2 kluczyków czerwonych wraz z karta kodowa i wszystkimi wkladkami wiec postanowilem to kupic. Pytanie tylko jedno jak mom zaprogramowac te 2 kluczyki do immo? Dam rade to samemu zrobic czy lepiej oddac to komus?

promil69
    Gość

Domyślnie

Podłącze sie do tematu:

Mianowicie sprawa jest taka, że po rozładowaniu akumulatora (wiadomo mrozy do -20) otwieranie z kluczyka drzwi i klapy nie działa.... prawdopodobnie rozkodował się kluczyk. Posiadam kartę z kodem jednak w żaden sposób nie mogę go użyć gdyż wszędzie gdzie czytam potrzebna jest dioda na kluczyku której w moim modelu raczej nie ma... Kluczyk oryginalny. alfa 156 2003r kombi

Może jakiś sensowny pomysł na to....?? zamiast jak wszędzie mi radzili wymiana centralki... :/

Użytkownik Rowerzysta Avatar Rafik39
    Mieszka w
    ie
    Auto
    AR 156 rok 2001 1,6

Domyślnie

Nie wiem jak w AR ale w Stilo miałem serwisowy i 1 niebieski kluczyk drugi kupiłem na szrocie,sam programowałem kluczyki przy pomocy karty kodowej i programu FES, 3 min pracy

promil69
    Gość

Domyślnie

hmm.. - czyli nie ma wersji zakodowania kluczyka bez użycia kompa..? Jakiś magiczny trick albo cuś..? To może podsuniecie mi kogoś z wlkp (konkretnie Leszno i okolice) kto mi to zrobi, serwis odpada bo w styczniu zamknęli u nas serwis alfy...

gajner
    Gość

Domyślnie

Witam. Udało mi się kiedyś wrówić do otwierania z kluczuka po wyjęciu baterii z pilota .

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maciek84
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    156 2.5 V6 SW Full FL

Domyślnie

Cytat Napisał promil69 Zobacz post
    hmm.. - czyli nie ma wersji zakodowania kluczyka bez użycia kompa..? Jakiś magiczny trick albo cuś..? To może podsuniecie mi kogoś z wlkp (konkretnie Leszno i okolice) kto mi to zrobi, serwis odpada bo w styczniu zamknęli u nas serwis alfy...
    ASO Fiata zamknęli?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Rafik39
    Mieszka w
    ie
    Auto
    AR 156 rok 2001 1,6

Domyślnie

Popytaj na forum kogoś z twoich okolic kto ma np. FES-a ale w pełnej wersji i ogarniesz problem lub tylko serwis,niestety bo kody do immo są w kompie

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Cytat Napisał promil69 Zobacz post
    czyli nie ma wersji zakodowania kluczyka bez użycia kompa..? Jakiś magiczny trick albo cuś..?
    Wyjęcie puszki immo, wyciągnięcie z niej wsadu, odszukanie adresu kluczy, dopisanie klucza i ponowne wrzucenie wsadu. A potem do samochodu.
    Sam rozstrzygnij co łatwiejsze...

promil69
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał gajner Zobacz post
    Witam. Udało mi się kiedyś wrówić do otwierania z kluczuka po wyjęciu baterii z pilota .
    Baterie założyłem dla pewności nową :]

Cytat Napisał Maciek84 Zobacz post
    ASO Fiata zamknęli?
    Nie zawracałbym Wam głowy tematem wertowanym po raz enty na forum, gdyby dalej funkcjonował serwis

Mimo wszystko dzięki za odzew i chyba przejadę się z tym do poznania jak nie znajdę nikogo w okolicy.

Cytat Napisał cuoreventi Zobacz post
    Wyjęcie puszki immo, wyciągnięcie z niej wsadu, odszukanie adresu kluczy, dopisanie klucza i ponowne wrzucenie wsadu. A potem do samochodu.
    Sam rozstrzygnij co łatwiejsze...
    hmm... ciekawe to jest, ale chyba bez odpowiedniego sprzętu nie jestem w stanie zrobic tego

Coraz bardziej zastanawiam się nad poprawnym działaniem kluczyka (przy zakładaniu aku. spadł mi na beton) i być możne właśnie tu leży przyczyna. Kluczyk rozebrałem, ścieżki wszystkie sprawdzone, niby wszystko ok, ale nadal nie wiem czy kluczyk wysyła sygnał (scyzoryk, brak diody, 2 przyciski - drzwi, bagażnik), na płytce niby jest dioda (chyba, że się mylę (zapożyczone z forum foto http://c.wrzuta.pl/wi809/f6248029002076324f313424/alfa Bo nie mam innego pomysłu jak sprawdzić czy kluczyk jest sprawny.

No i problem rozwiązany. Znalazłem elekromechanika który zrobił mi to praktyczie na poczekaniu.
    Ostatnio edytowane przez promil69 ; 10-02-2012 o 11:56

Użytkownik Świeżak Avatar Kilu89
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW TI 2.0 JTDm 170KM

Domyślnie

Koledzy. Nie umia se poradzic z zakodowaniem kluczyka. Mom karty kodowe, kabel KKL i ELM 327 wraz ze 3 adapterami jak i pelna wersje AlfaOBD ale nie umia sie polaczyc z funkcja Code w programie. A z funkcja Engine ABS Clima lacze sie bezproblemu. Moze ktos mi jest w stanie pomoc i wyjasnic jak to zrobic.