Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Uszczelka pod głowicą nie wytrzymała 500km?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1,9jtd

Domyślnie

Ja kiedys miałem podobny przypadek w swoim starym aucie zrobiony remont kasa władowana i po jakims 1000km okazało sie że barany niesprawdzili głowicy była minimalnie pęknieta przy zaworze i tyłek zimny auto wruciło na warsztat tyle tylko że niebyła to wina mechanika a szlifierza który głowice splanował ale sprawdzić to juz mu sie niechciało

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 1.9JTDm 150KM

Domyślnie

Uszczelka przy remoncie była pewnie wymieniana więc czy to możliwe żeby tak szybko puściła?
    Pewnie była wymieniana czy na pewno? Opisałeś że oddałeś z uszkodzonym paskiem rozrządu a nie z uszczelką pod głowicą, więc możliwe że mechanicy skupili się tylko na tym, nie zastanawiając się zbyt dogłębnie... tak bywa.
    Fakt że wcześniej był olej Valvoline Maxlife 10w40 a teraz Mobil1 5W50 no ale taki wlali po remoncie więc jest. Ogólnie to silnik nie ma kiedy się dogrzać bo pokonuję odcinki 5km dwa razy dziennie.
    Ani któtkie przebiegi ani typ oleju nie ma tu nic do rzeczy.
    Z tego co opisałeś to na 99% uszczelka. Czy to wina mechaników czy nie, hm kwestia dyskusyjna. Może być ale nie musi.
    Nie znam tego silnika więc nie wiem czy rozrząd jest kolizyjny czy nie, ale zerwanie paska nie ma wpływu na uszkodzenie uszczelki pod głowicą. To dwie odrębne rzeczy.
    Dopóki oczywiście nie zdejmujemy przy naprawie głowicy. Wtedy może się okazać że uszczelka która która normalnie ma przepracowane tysiące godzin w wysokiej temperaturze, normalnie pracowałaby następne tysiące godzin ale przy zdejmowaniu jednak sparciała, popękała. Na oko wygląda dobrze więc wydawało się że można ją założyć. Dobrze by było ją przy tej okazji wymienić ale klient ciśnie... chce auto na jutro a tej uszczelki nie ma na stanie... Niech będzie stara, jest raczej dobra, więc będzie dobrze.
    No i po 500km awaria...

Wcale to jednak nie znaczy że to się u Ciebie zdarzyło, równie dobrze mogło tak nie być. To tylko hipoteza

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Z tym że klient ciśnie to było wprost przeciwnie. Rozrząd jest kolizyjny co niestety generuje spore koszty w przypadku pęknięcia paska. Naprawa kosztowała w okolicach 4tys bo wymieniane było jeszcze trochę rzeczy przy okazji tj panewki, uszczelniacze więc silnik był mocno rozebrany i uszczelka pod głowicą była wymieniana na nową - gdyby nie to byłbym zdziwiony. Natomiast pytanie o planowanie pojawi się przy mojej wizycie w warsztacie.

Masaq
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał barjew Zobacz post
    kolego przy wymianie uszczelki pod głowicą planowałeś ją, bo to podstawa przy wymianie uszczelki???
    To nie jest obowiązek. Tak w polsce się przyjęło. Nie podważam twojej wiedzy ale nie rób ludziom wody z mózgu jak nie wiesz.

Osobiście raz tylko planowałem w A3, a w tym czasie wymieniłem z 5/7 bez planowania i do dzisiaj silniki pracują nienagannie.

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

I jaki werdykt u mechanika?

A kawa pod korkiem to normalny efekt niedogrzania silnika na krótkich miejskich odcinkach w zimie/jesieni.. Przejedziesz raz na tydzień przynajmniej 50km i samo zniknie, nie trzeba nic ścierać..
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał Masaq Zobacz post
    Osobiście raz tylko planowałem w A3, a w tym czasie wymieniłem z 5/7 bez planowania i do dzisiaj silniki pracują nienagannie.
    Nie ma czym się chwalić.
    Jak bawiłem sie z silnikami od motocykli to pare razy się nie chciało planować - no i robota x2
    Swoją drogą to ta uszczelka w tym A3 to chyba za szybko padała jak wymieniłeś tyle uszczelek.

Co do rozgrzania - na uczelnie mam 8 km i po 4-5km mam juz 90* - i nie mam problemu z masłem ani płynem.
    Ja bym sie nie zastanawiał - masz kompletny remont wiec pewnie i gwarancje - po takim przebiegu oddać niech partacze poprawiają.,
    To za duże pieniądze żeby mogli sobie pozwolić na takie uchybienie - no chyba ze szli po kosztach pod stolem
    Inna kwestia - ze moze faktycznie jak byla planowana to szlifierz zawalil sprawe - czasem sa takie wżery że nie idzie jej splanować poprawnie.
    Może właśnie zapomniał wspomnieć o takiej przypadlości.
    147 powodów do zadowolenia

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

Werdykt będzie jutro bo dziś śpieszyłem się na uczelnię i tylko zostawiłem auto a mieli od rana problemy w zakładzie i przez to opóźnienie.

Masaq
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    Nie ma czym się chwalić.
    Jak bawiłem sie z silnikami od motocykli to pare razy się nie chciało planować - no i robota x2
    Swoją drogą to ta uszczelka w tym A3 to chyba za szybko padała jak wymieniłeś tyle uszczelek.
    A gdzie jest napisane, że te 5/7 razy to było w A3 ?
    Masz napisane że "do dzisiaj SILNIKI pracują nienagannie."
    Być może w motorze trzeba zawsze z uwagi na charakterystykę budowy lub naprężenia, nie wiem i nie neguję tego, ale w samochodzie nie robi się tego za każdym razem.

Zależy co jest przyczyną wymiany uszczelki, nie zawsze wymiana jest powiązana ze splanowaniem głowicy.

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

Udało się zidentyfikować powód ubytku płynu chłodniczego - nieszczelności na wężach. Natomiast mimo tego, że auto było wczoraj i dziś dokładnie oglądane to nie znaleziono przyczyny ubytku oleju. Brak jest śladów by się gdzieś wydostawał, tak samo jak brak jest śladów tego by był spalany. Ja mam zagwozdkę i mechanicy też. Teraz jazda z dokładną kontrolą poziomu oleju by wychwycić czy i kiedy będzie go ubywało.