Sprawdź numer jaki jest na ECU, żeby mógł wysterować wariata powinien mieć taki numer jak podałem wyżej. 1.7 ma natomiast 0 261 203 846.
Sprawdź numer jaki jest na ECU, żeby mógł wysterować wariata powinien mieć taki numer jak podałem wyżej. 1.7 ma natomiast 0 261 203 846.
Przy jakich obrotach wariator dokonuje zmiany faz rozrządu w 2.0 ts 8v? Czy podczas przyspieszania można to odczuć?
Można, czuć że auto wyraźnie lepiej ciągnie, ja mam wrażenie że u mnie to 2 i 4krpm kiedy czuć zmiany.
u mnie czuć tylko od 4 tys ale to tak mocno w stosunku do niższych obrotów. Gdzieś wyczytałem że to objaw kończącego się wariatora. Czy to prawda??
Ze 164 trudno się wyleczyć
Nie wiem, na temat uszkodzonego wariata w 8V ciężko coś znaleźć bo są trwałe a nawet jeśli ktoś ma uszkodzony to nawet o tym nie wie bo nie daje żadnych objawów. Dopiero na hamowni można po przebiegu wykryć czy na 100% jest walnięty.
Ja tymczasem zakupiłem zawór sterowania wariatem, całą podstawę kolektora oraz - dla poprawy wyglądu - aluminiowy kolektor dolotowy.
Będzie się działo![]()
Ciekawe czy masz wyjście (przewody) z ECU na solenoida.
Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992
I wszystkie są czerwone
U mnie 3 zapięta i tak od 3 tys zaczyna się dziać. O 2 już nie wspomnę bo zaraz mnie odcinka łapie. Ale od 2 tys do 3 tys to mnie słabsze auta robią dlatego zastanawiałem się czy ten wariator w ogóle jest potrzebny skoro silnik ma taką charakterystykę, że moment jest wysoko, a miedzy 2 a 3 tys nic się nie dzieje.
mnie tam mojego tsa mało kto wyprzedza a wariator, fajnie że jest. Ten silnik lubi obroty i najlepiej się czuje powyżej 3-3,5tys. Jeżdżąc poniżej jest trochę mulasty no i dla tego silnika nie jest to też dobre.
Ze 164 trudno się wyleczyć