Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Sporo problemów po zakupie Alfy 156

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    3miasto
    Auto
    156 2.4 JTD

Domyślnie Sporo problemów po zakupie Alfy 156

Od miesiąca jestem posiadaczem alfy 156 z motorem 2.4 jtd autko jest z roku 2002, a więc wersja 150km. Nie będe rozpisywał sie na temat awaryjności tego modelu i jego póki co jak dla mnie "dziwnych" usterek, a narazie skupię się na jednej poważnej. Mianowicie auto zakupiłem z myślą, że zaniedługo dostanie czipa na 170-180km, a więc zupełnie profilaktycznie wymieniłem sprzęgło(dwumas bez luzów) oraz dałem do regeneracji turbinę i tutaj zaczęły sie problemy po zlożeniu wszystkiego auto nie jedzie tzn dostaje kopa dopiero od 3,5 tyś obr(z tyłu zostawia czarną chmurę po dostaniu tego "kopa"), przy wymianie były sprawdzane węże co niektóre zostały wymienione, tak samo jak filtry powietrza, oleju z olejem, czyszczony był intercooler i wszystkie przewody od turbiny. Pytanie czy możliwe, że majster od regeneracji coś spiepszył ? Autko przed remontem ładnie się zbierało od 1500obr, a teraz taki muł na 5 biegu przy 100 prawie wcale nie przyspiesza, znajomy co ma 80km jedzie tak samo :/ Czy możlwe, że tak nagle padła przeplywka ? Najlepsze jest to, że chwilowo nie mogę jeździć autem bo padła...manetka od włączenia świateł.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Rodeush
    Mieszka w
    Legionowo
    Auto
    AR 156SW 1.9 JTD SPORT

Domyślnie

Cóż, nie bez powodu mysle piszą że Turbiny to trzeba do sprawdzonych fachowców oddawać...
    Jest to precyzyjne i skomplikowane urządzenie.
    No i skoro przed wizyta było dobrze a po jest zle to odp nasuwa się sama.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

No ja tez stawiam na "fachowy warsztat" . Najlepiej podepnij pod kompa , może jakies inne problemy wyskoczyły , albo ktos czegos zapomniał podłączyc . Zapytaj kolegów z okolic jak niemasz kabla i programu , pewnie ktoś ci pomoże . I powodzenia . Ps. turbina to nie problematyczna część Alf - każdy "stary" diesel na tę przypadłość choruje .

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    3miasto
    Auto
    156 2.4 JTD

Domyślnie

auto było sprawdzane na kompie i żadnych błędów poza egrem, ale on już był wcześniej i myśle, że zaślepienie nic nie da, myślałem, że delikatnej regeneracji nei da sie spiepszyć, ale jak widać jednak licze jeszcze na to, że to przeplywka bo ponoć zdarza się ze po czyszczeniu przewodów dolotu potrafi zakończyć swój żywot, ale ile w tym prawdy to nie wiem.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Rado
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa 156 1.8 16V

Domyślnie

Tak jak stwierdził Kolega wyżej przed regeneracją wszystko było wporządku a po już nie więc odp jest prosta to pseudo fachowiec coś przekombinował,bo jak mogło coś uszkodzić się w aucie,którego nie używałeś ?
    Radomski Klub Alfa Romeo
    www.Alfa.Radom.pl

Użytkownik Rowerzysta Avatar Bercik
    Mieszka w
    Silesia
    Auto
    Alfa 147 1.6 105PS Distinctive "Grigio Platino"

Domyślnie

Jak coś jest sprawne to lepiej nie ruszać taka rada na przyszłość.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał Bercik Zobacz post
    Jak coś jest sprawne to lepiej nie ruszać taka rada na przyszłość.
    Bercik dokładnie . Co do turbo to każde się troche poci . Sciągnij dolot w kilkumiesięcznym aucie to zobaczysz ,że "cos" tam zawsze będzie . Jak nie gwiżdże jak czajnik to nie ruszać ( moja prywatna opinia )

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    3miasto
    Auto
    156 2.4 JTD

Domyślnie

no nie do końca tak było, że była sprawna poprostu auto jeździło było spore pocenie olej z rury aż sie wylał i luz na wirniku odczuwalny, prawdopodobnie jest coś źle wyregulowane ze zmienną geometrią wie ktoś gdzie w okolicy 3miasta znają sie na regulacji sztangi od turbiny ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar slider2002
    Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9JTD 110KM

Domyślnie

oddaj tm co robili ta turbine i niech sie oni martwia. ma działac i juz.

---------- Post added at 18:38 ---------- Previous post was at 18:37 ----------

oddaj tym co robili ta turbine i niech sie oni martwia. ma działac i juz.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzesko
    Auto
    Alfa Romeo 159 Ti JTD Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

dokładnie ja mam fakture z regeneracji z numerami ze to akurat ta nie wiem kto regenerował bo belle zakupiłem kilka dni temu ale gwarancję dali a mnie dał poprzedni własciciel
    'Nie uważaj się za fana motoryzacji póki nie kupisz Alfy,póki nie doświadczysz huśtawki bólu,rozczarowania i agonii po krótkiej chwili gdy wszystko jeszcze działało i byłeś na dobrej drodze'
    Jeremy Clarkson