Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Montaż Navi w Alfie bez navi

Sławek
    Gość

Domyślnie Navi

Dziękuję Panu/koledze za podpowiedź.
    Dla wielu osób z Wrocławia a dla mnie szczególnie Bartek i Jacek z Brawoserwis są specjalistami najwyższej próby od aut z koncernu Fiata. Znamy się dobrze i często rozmawiamy na temat sposobów działania elementów w Alfach.
    Wnioski są bardzo zbieżne z tym co Pan/kolega napisała.
    Bartek twierdził, że komunikat NO GPS ANTENA należy rozumieć jako brak sygnały.
    Brak sygnału tłumaczył brakiem mapy . …Jak ma pokazać gdzie jesteś skoro nie ma mapy .
    Nie do końca mnie ta odp. zadowala. Nie będę się rozpisywał nad zasadą działania GPS jednak wydaje mi się że to problem instalacją. Natomiast dla czego pokazuje pozycje Zurych, wytłumaczył dokładnie w ten sam sposób co Pan/ Kolega
    Jeśli chodzi o długość i szerokości w opcji info - fakt pokazuje ale błędnie sprawdzałem
    z palmtopem inne cyferki. No cóż wszystko zaczęło się od próby ustawienia zegara. Poradziłem sobie odłączyłem napęd Cd- Rom, aktywowałem funkcję RDS czas się naprawił. A navi ... to już inna historia chyba bez heppy endu dla nas. Postaram się jednak sprawdzić kable antenowe, przy odłączeniu czytnika wszystko wydało mi się ok. wtyczki dobre nic nie uszkodzone…poszukam schematu i pomyślę co dalej.
    Przy okazji jeśli zegar jest nastawiony w opcjach na RDS po wyłączeniu radia staje ….
    Aktywuje się po włączeniu radia , po małej chwili .

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Sławek Zobacz post
    Bartek twierdził, że komunikat NO GPS ANTENA należy rozumieć jako brak sygnały.
    Brak sygnału tłumaczył brakiem mapy . …Jak ma pokazać gdzie jesteś skoro nie ma mapy .
    Z Pan/Kolega daj spokój, może być na "Ty"

GPS-a nie interesuje mapa.
    Mapa jest sprawą wtórną.
    GPS ma wyznaczyć pozycję w stopniach.
    A co pokazuje dana mapa pod daną pozycją to następna "para kaloszy".

Wracając do problemy to spróbowałbym najpierw twardego resetu ICS.
    Coś mi podpowiada, że zrób to bez płyty w czytniku.
    Można to zrobić bezpiecznikiem w skrzynce nad nogami kierowcy.(nie koniecznie klemą)
    Nie pamietam który ale jest to opisany w instrukcji.
    Oczywiście trzeba mieć kody do nawigacji i ICS.
    Może z powodu wypięcia czytnika z jakiegoś powodu nie widzi całego modułu GPS, jak to sie czasami zdarza nawigacją na PDA po wgraniu nowego softu.
    Coś mi się wydaje, że podobny przypadek ma inny użytkownik 166 z mojej okolicy.
    Też po wypięciu czytnika zaczeło mu sie coś krzaczyć.
    Nie znam szczegółów bo narazie poprosił o wypalenie nowej płytki.
    Jak będę się z nim widział to podpytam.
    Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak Avatar maziarek1
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 24v 2000r. Alfa Romeo 147 1,9 JTDm 2005r.

Domyślnie

wracajac do mojego tematu wszystko zainstalowane podlaczene zagadalo slicznie program sie zaladowal tylko teraz pragnie kodu... macie pomysl jak go wygenerowac ewentualnie skad wziac???

renegade05
    Gość

Domyślnie Aso -tylko ci pomoze

Cytat Napisał maziarek1 Zobacz post
    wracajac do mojego tematu wszystko zainstalowane podlaczene zagadalo slicznie program sie zaladowal tylko teraz pragnie kodu... macie pomysl jak go wygenerowac ewentualnie skad wziac???
    witam .musisz sie zglosic do aso 220 pln i wciagu tygodnia masz.aha wbrew powszechnej opini ktora tutaj panuje aso sprawdza numer z czytnika navi a nie ics jak pisza co niektorzy,nie wspomne juz o kwestiach ze nie ma kodu do navi,takowe tez tu wyczytalem.powodzenia.mowa o alfie po fl 2004-

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał renegade05 Zobacz post
    witam .musisz sie zglosic do aso 220 pln i wciagu tygodnia masz.aha wbrew powszechnej opini ktora tutaj panuje aso sprawdza numer z czytnika navi a nie ics jak pisza co niektorzy,nie wspomne juz o kwestiach ze nie ma kodu do navi,takowe tez tu wyczytalem.powodzenia.mowa o alfie po fl 2004-
    Pomijając fakt, że to wykopaliska, to ICS i czytnik nawigacji posiadają zarówno swój unikalny numer seryjny, jak i 4 cyfrowy kod. Kupując w salonie nową 166 ze czytnikiem navi dostajesz oddzielną kartę kodową do ICSa i oddzielną do navi. Oprócz tego dwie karty kodowe z kodem elektrycznym (do awaryjnego odpalenia poprzez wstukanie pedałami) oraz mechanicznym pomocnym przy dorabianiu klucza.

Zdarza się, że ICS nie woła o kod navi, mimo, że ona jest podłączona (gdy taki zestaw, w tej parze wyjechał z fabryki).
    Tak, jakby opcja wstukania kodu navi była wyłączona.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar QQlek
    Mieszka w
    Pustków/Dębica/Kraków
    Auto
    była Alfa Romeo 166 2.4 JTD CF3 ... jest Vectra B

Domyślnie

Cytat Napisał ENZO Zobacz post
    I jeszcze po podpięciu navi może pokazać Ci komunikat " CD is up side down " chociaż płyta będzie włożona prawidłowo , jest to dość częsty problem .
    No właśnie ja mam taki problem, co konkretnie może oznaczać ten komunikat? Uszkodzoną płytę z mapą czy coś poważniejszego?
    Pozdro...

predator
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał QQlek Zobacz post
    No właśnie ja mam taki problem, co konkretnie może oznaczać ten komunikat? Uszkodzoną płytę z mapą czy coś poważniejszego?
    Pozdro...
    ''Płyta do góry nogami " w tłumaczeniu na PL miałem tak samo nawet gdy płyta jest wsadzona prawidłowo reset z wtyczki na jakiś czas pomugł ale tylko na jakiś czas .

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar QQlek
    Mieszka w
    Pustków/Dębica/Kraków
    Auto
    była Alfa Romeo 166 2.4 JTD CF3 ... jest Vectra B

Domyślnie

Cytat Napisał predator Zobacz post
    ''Płyta do góry nogami " w tłumaczeniu na PL miałem tak samo nawet gdy płyta jest wsadzona prawidłowo reset z wtyczki na jakiś czas pomugł ale tylko na jakiś czas .
    No właśnie kombinowałem z płyta tak czy siak ... Spróbuje z wtyczką może coś się uda zdziałać ...

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Upside down, czyli dioda w czytniku do czyszczenia, lub wymiany, jeżeli to nie pomoże.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Misiek213
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał szerszeń Zobacz post
    Oprócz tego dwie karty kodowe z kodem elektrycznym (do awaryjnego odpalenia poprzez wstukanie pedałami)
    Mógłbyś rozwinąć? Bo mnie to zaciekawiło...