Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Rano ciężko pali, po odpaleniu czarna chmura:-( JTD 115KM

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Weron
    Mieszka w
    Wierzbice
    Auto
    Ford Fusion U.S.A 2.3 Benzyna

Domyślnie

Siema u mnie z 4 m-ce temu też były takie objawy. Mechanik kazał najpierw pojeździć z dodatkiem do czyszczenia wtrysków i układu paliwowego. Od tamtej pory co tankowanie wlewam uszlachetniacz do ON i jest ok.

wolf-pb
    Gość

Domyślnie

Zamówiłem środek do czyszczenia wtrysków na allegro http://moto.allegro.pl/liqui-moly-51...054907275.html czekam na niego. Miałeś dokładnie to samo i pomogło to może mi pomorze. To by miało sens, problem z odpalaniem pojawił się na drugi dzień, po tym jak dodałem dodatek do paliwa żeby mi nic nie zamarzało. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCN0016.jpg
Wyświetleń:	69
Rozmiar:	42.9 KB
ID:	46843

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Weron
    Mieszka w
    Wierzbice
    Auto
    Ford Fusion U.S.A 2.3 Benzyna

Domyślnie

Ja na początek też zalałem Liqui Moly to po pierwszym razie dalej było tak samo,ale po drugim zalaniu już nie miałem telepania silnikiem przy odpalaniu itp..(nawet w instrukcji jest żeby w razie czego powtórzyć),teraz znalazłem inny środek,jest tańszy od LM i na dłużej starcza. Jak coś to nazywa się Castrol TDA. Z tymi środkami to dostałem radę od mechanika,mówił żeby tego spróbować bo może pomóc, a nie od razu oddawać do regeneracji wtrysków,która nie jest tania.Jak pisałem od 4 m-cy mam spokój,mam nadzieję że u ciebie też pomogą te specyfiki.narka

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Polecam środki STP. W każdym samochodzie to stosuję i zawsze z pozytywnym, odczuwalnym rezultatem. Mają chyba największe doświadczenie na rynku takich środków. Tyle, że np. STP do czyszczenia wtrysków nie leje się przy każdym tankowaniu.
    A odnośnie przypadku, który tu jest opisywany, to stawiam na to o czym pisze Maciek-156. Podepnij się do ECU i przeczytaj ewentualne błędy lub zrób logi z ciśnienia na listwie i wtrysków.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

wolf-pb
    Gość

Domyślnie

Możesz jaśniej, nie bardzo rozumie te skróty, jak mnie podepną pod komputer to wtedy mają zrobić logi z ciśnienia na listwie? Sorry ale nie znam się.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Po tym co piszesz wnioskuję, że nie masz kabla i programu
    Jak pojedziesz do ASO, to zedrą z Ciebie za podłączenie do kompa, a i tak pewno nie zrobią tego tak jak należy. Lepiej jest kupić kabel i samemu się podłączyć. Lub podjechać do kogoś z forum, kto ma coś takiego. Niestety nie masz w profilu napisane skąd jesteś.
    Wracając do sprawy. Pasuje zobaczyć jakie są błędy w ECU. Dodatkowo trzeba zrobić zapis wartości ciśnienia żądanego i mierzonego na listwie. Dalej należy zapisać wartości korekty wtrysków od 1 do 4 oraz korekty głównej. To da pogląd na to co się dzieje w układzie wtryskowym.

Tutaj masz cały temat na temat diagnostyki http://www.forum.alfaholicy.org/147_...slugi_jtd.html
    Tu masz stosowane oprogramowanie http://fiatecuscan.net/
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

wolf-pb
    Gość

Domyślnie

Znasz się na tym to poleć mi jakiś kabel, ja znalazłem coś takiego http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/in...tyku-obd2.html i drugi http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/in...rsja-v14b.html Na allegro trochę jest tego i nie wiem który będzie najlepszy dla takiego amatora jak ja.Ten kupują na allegro http://allegro.pl/fiat-alfa-romeo-la...091508158.html Dzięki za cierpliwość! A jeszcze jedno ;-) jestem z Wałbrzycha

Użytkownik Romeo Avatar kiler_911
    Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

Możesz śmiało kupić ten kabel od Viakena. Ja go mam jest w porządku i wiele osób go poleca z fiat ecu scanem ładnie będzie działał.
    -> Jadąc Alfą, czujesz jakby Twoją duszę lizali aniołowie <-

--- 148,7 KM @ 4200 obr/min ---
    --- 331,2 Nm @ 2165 obr/min ---

www.cinsoft.pl

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał wolf-pb Zobacz post
    Znasz się na tym to poleć mi jakiś kabel, ja znalazłem coś takiego... Dzięki za cierpliwość! A jeszcze jedno ;-) jestem z Wałbrzycha
    Kup ten niebieski.
    Ja osobiście używam ELM-a ale głównie dla tego, że stosuję go też do innych pojazdów.
    Z resztą cokolwiek kupisz byle działał z FES-em

Z Wałbrzycha, to trochę daleko ode mnie. Ale może jest jakiś kolega z okolicy, który by zrobił te logi ?

bssadzi
    Gość

Domyślnie odnośnie ciężkiego zapalania

Kolego napisz co było twoją przyczyną jak sobie poradziłeś bo mnie spotkal ten sam problem.