Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: [166] Dziwna praca, dziwny dźwięk i duszenie się.

qckr
    Gość

Domyślnie [166] Dziwna praca, dziwny dźwięk i duszenie się.

Witajcie! To mój pierwszy post. Od miesiąca jestem posiadaczem szarej 166'ki z silnikiem 2.0V6 Tb benz/lpg.

Otóż mam pewien probel, a właściwie kilka problemów. Zatem, po kolei:

1. Samochód odpalony na zimnym (benz) dusi się i gaśnie, jak przejadę trochę i stanę np za 300m na światłach to również potrafi zgasnąć. Po jakiś 2 km (średnio) pracuje już bez przygasań. Odpalony jako już wcześniej rozgrzany też działa prawidłowo.

2. Drugą sprawę stanowi problem samego dźwięku pracy silnika - brzmi jak bardzo rozklekotany disel, pracuje nierówno, takie tturlu turlu tuuuuuurlu turlu turlu (wiem, że średnio obrazowy opis, ale mniej więcej tak to brzmi). Objaw występuje zarówno na benzynie i na gazie.

3. Sprawa to kwestia elektryczna - napięcie ładowania wynosi od 17 do 20.5 V! Akumulator starcza na 15 minut słuchania radia na wyłączonym silniku. Jak staję przy światłach i obroty spadają, przygasają mi przednie lampy. Jaki byłby ew. koszt wymiany np regulatora napięcia?

4. Od wczoraj świeci mi się kontrolka hamulca (!) co to może być? Jak ruszam to dawniej migała przy zaciągniętym ręcznym, a teraz świeci ciągle?

Może komuś z Was uda się połączyć te fakty w całość i dojść do czegoś?

Pozdrawiam,
    Michał

smuz
    Gość

Domyślnie

Ja radze sprzedaj ta alfe w dobre rece bo najzwyczajnie z tego co piszesz wynika ze o nia nie dbasz !!!!

Nie mozna jezdzic majac kilka objawow i pytac sie na forum co sie dzieje trzeba jecahc do mechanika i na bierzaco kontorlowac auto jesli sam nie potrafisz tego robic!

Pozniej mowia ze alfy sie psuja -jak dbasz tak masz

Ale dobra teraz powiem co mysle o aucie bo mi go szkoda (jesli jestem w bledzie co do twojego podejscia do niej to mnie przekonaj)

Wielce prawdopodobnym jest ze padl przeplywomierz ,na zimnym silniku dlawi sie gasnei jak sie rozgrzeje pracuje w miare ale obroty lekko faluja -dlatego nie rowno pracuje silnik odlacz wtyczke od przeplywomierza i odpal przy zimnym silniku powinno byc dobrze !
    Dalej co sie dziwisz ze aku pada jak nadaje sie on na smieci bo cele sie zasiarczyly juz od ciaglego przeladowywania i rozladowywania aku nie dlugo przestanie wogle gadac.
    Wymiana regulatora jest uporczywa bo polaczony jest on ze szczotko-trzymaczem trzeba wyjac alternator rozkrecic go i wstawic nowy element nie pamietam ile kosztuje ale tani jest kilkadziesiat zloty .

Kontrolka oznacza najprawdopodobnije zla pozycje czujnika co ssie z nim stalo moze trzeba go skrecic jest pod dzwingnia

Zadbaj o auto bo jest wyjatkowe to nie masowe niemieckie gowno!!!!!

przeplywka kosztuje oklo300-400zl

qckr
    Gość

Domyślnie

Powiem tak - nie zamierzam się tłumaczyć, ale jednak to zerobię. Auto kupiłem miesiąc temu. Od tego czasu przejechałem nim 20 km, i w tym okresie wykryłem te usterki. Potem wyjechałem na 3 tyg na rejs morski po śródziemnym. Teraz wróciłem i zamierzam się zająć autkiem. Więc nie mów że nie dbam, bo właśnie się za nie biorę. Nie mam w zwyczaju jeździć nieprawnym samochodem. Odłożyłem sobie 10 000 na doprowadzenie Alfy do perfekcji i zamierzam to zrobić. I uważam to za dbanie.