Witam. Mam alfe 166 i mam mały problem. Gdy naciskam guzik na pilocie to kierunki się zaświecą i zgasną a auto się nie zamyka. Co to może być?
Witam. Mam alfe 166 i mam mały problem. Gdy naciskam guzik na pilocie to kierunki się zaświecą i zgasną a auto się nie zamyka. Co to może być?
ale alarm działa? mróz i siłowniki, spróbuj po naciśnięciu pilota i włączeniu alarmu, od strony kiery zamknąć ręcznie, jak zamkną to siłowniki do wglądu
ANGELS & AIRWAVES ... AND ALFA
Popatrz czy w czasie gdy wciskasz przycisk na pilocie, zamykają Ci się wszystkie rygle w drzwiach i klapie. Jeśli jeden chociaż nie trybi to nie zamknie auta z centralnego. Wtedy z reguły objaw - padl silniczek centralnego w danych drzwiach. Kupić nowy albo pobawić się jak ja (rozebrałem całą centralkę z drzwi od kierowcy, wymieniłem silniczek od renault laguna phI.)
sory za OT ale jak to zrobiłeś ? ja tez miałem padnięty siłownik ale jak go wyciągnąłem to nie chciało sie nie rozwierac nitów i wymieniac samego silniczka. A ty jak to zrobiłes ? dopasowałes czy rozwiercałes te nity ?
Jak zamykam kluczykiem od strony kierowcy to zamykają się tylko te drzwi, a reszta zostaje otwarta.
Siemanko. Ja mam ten sam "problem" z tym, że w moim przypadku przyczyna jest mróz. Wczoraj wstawiłem swoją bellę do ogrzewanego garazu na 6 godzin i centralny zaczął działać normalnie.Jak powiedział mi mój spec to w zamkach są mikrostyki, które pod wpływem niskiej temperatury zaczynają wariować. Przez tydzień zamykałem samochód od środka co jest irytujace zwłaszca gdy ktoś patrzy. Jeżeli moja metoda nie pomoże to przyczyn może być kilka. Siłownik w ktróryś drzwiach, zamek, instalacja, centralka alarmu,baterie w pilocie. Mam nadzieję, że ciepły garaż wyleczy Twoją bellę. Pozdrawiam.
To raczej coś z zamkiem od strony kierowcy właśnie. A jak zamykasz z klucza od strony pasażera to działa?
Jak masz opcję to umieść auto w ciepłym garażu tak jak radzi kolega fackamaka, przy mrozach często zamki zamarzają, smar gęstnieje i wszystko wariuje. Jeśli to nie pomoże, to rozbiórka drzwi i sprawdzanie kolejno co się stało.
Jak zamykam od strony pasażera to też nie działa, a jak wcisnę z tyłu guzik i zamknę drzwi to się nie zamykają.
Prawdopodobnie padły Ci centralki w dzrwiach wszystkich oprpocz kierowcy. Zdarza się. Do naszych Belli dużo wody wpływa przez drzwi/uszczelki. Z tąd te awarie. Musisz rozebrać zamek i sprawdzić czy zacznie działać zamek jak podłączysz pod np. zasilacz 12V
Do użytkownika pampik: nie pamiętam czy był tam więcej niż jeden nit, ale napewno musiałem w jednym miejscu lutownicą przygrzać plastik żeby dostać się do środka. A potem wyjąłem silniczek, dopasowałem od Renault Laguna I, zalutowałem nowe wtyki i zmieniłem wirnik.
...samochód to najbardziej zbliżona do żywej istoty rzecz, jaką potrafi stworzyć człowiek...