mam takie pytanie bo pan google nie znal odpowiedzi a jutro gielda z klamotami to bym pojechal kupic czy osłona pod silnik plastikowa do AR 156 wygląda tak samo z modelu przed liftem i po lifcie ? czy są to zupełnie 2 różne rzeczy ??
mam takie pytanie bo pan google nie znal odpowiedzi a jutro gielda z klamotami to bym pojechal kupic czy osłona pod silnik plastikowa do AR 156 wygląda tak samo z modelu przed liftem i po lifcie ? czy są to zupełnie 2 różne rzeczy ??
Nie dosyć że jest różna do modelu przed i po FL to jeszcze różnią się w zależności od silnika...
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Ja z kolei zastanawiam się czy jej nie wyrzucić. Miałem kilkanaście samochodów i w żadnym osłony nie było, dzięki czemu można było od czasu do czasu pod silniczek zaglądnąć![]()
Jak wyrzucisz to raz w roku będziesz remontował alternator, a i na nagrzewanie silnika to wpłynie.
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Maciek co ty opowiadasz ja osłone urwałem zaraz po kupnie Alfy w górach zawiesiłem się na górze lodu i pękła... od 2 lat jeżdżę bez osłony i różnicy nie widzę
Fakt,zapomniałem o tym, w przypadku Alfy brak osłony może mieć wpływ na altarnator bo jest on nisko zawieszony, ponadto ma pewne wady konstrukcyjne.
nie posiadam osłony i mija rok a alternatora nie remontowałem :shock:
dlatego mówię ja śmigam 2 lata bez osłony i z alternatorem nie mam żadnych problemów
Ja też wywaliłem tę osłonę bo popękała i tylko był z tym kłopot - jeżdżę tak 4 lata. A brak osłony nie ma żadnego wpływu na trwałość alternatora.
Wyczytałem gdzieś zę obudowa w alternatorach lubi pękać.Dotyczy to także innych samochodów Fiata.Ma na to wpływ woda zalewająca alternator podczas jazdy jeśli nie ma osłony.Ponadto wydawało mi się ze woda ma też wpływ na trwałość łożysk, które i z osłoną wysiadają szybko, co wiem z własnego doświadczenia.Jednak skoro sie mylę to w najbliższym czasie ją wywalam.