Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: klimatronic w 147 dziwne funkcjonowanie...

soyin
    Gość

Domyślnie klimatronic w 147 dziwne funkcjonowanie...

Witam
    Przyjaciele alfiarze powiedzcie czy spotkaliście sie kiedys z takim problemem:
    ustawiam temperature 21 stopni, a samochod grzeje jakby mial ustawione maksymalne ogrzewanie, nawet przy ustawieniu na 17 stopni, uwazam ze grzeje za mocno. Sądzielem ze cos jest z panelem od klimatyzacji ale jak dodatkowo uruchomię kompresor zaczyna normalnie chłodzić. Dodatkowo systematycznie podczas jazdy co jakis czas sam zwiększa temperature co pół stopnia O_o tez raczej nienormalne. Termostat jest ok, bo wymienilem w zeszłym miesiącu? Szukalem podobnego problemu na forum i nic tak w pełni nie pasowło do mojego problemu. Jedyne logiczne rozwiązanie to problem z panelem od klimy ale szukam potwierdzenia. Wielki dzieki za każdą sugestie.
    Pozdrawiam
    Michał

Użytkownik Ogier Avatar AdiUssj
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0

Domyślnie

Też tak mam, jak sobie ustawie na 16.5* to grzeje mi ciepłym. Przekręcę pokrętło na wyższe stopnie i z powrotem na 16.5* to mi powieje chłodniejszym. Wina może leżeć w wewnętrznym czujniku temperatury.
    Tu liczy się styl, osiągi i liczne ciągnące się za autem spojrzenia przechodniów.. Praktyczny nudny samochód może mieć prawie każdy.. Alfe tylko wybrani

Użytkownik Romeo Avatar KlaudioOs
    Mieszka w
    Koszęcin
    Auto
    Alfa Romeo 2003' 147 1.9 JTD 140KM BOSE

Domyślnie

pewnie jest baaardzo zabrudzony, zakurzony ..
    sugeruję wymontować panel klimy i go rozłożyć, i to co jest z przodu kratka po lewej, to w środku tam jest czujnik... pewnie jest zasyfiony ...

Użytkownik Ogier Avatar mikolajpn
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115HP Distinctive

Domyślnie

Mam to samo. Dzisiaj odkryłem że jak się da na 32,5 poczeka a potem na 16,5 to już działa normalnie. Coś się tam zawiesza chyba.

soyin
    Gość

Domyślnie

Dzieki w sumie to chyba racja, nierzadko okazuje sie ze najprostsze rozwiązania okazują sie najlepsze . Zrobi sie troche cieplej i ciut bardziej sucho to rozbiore i przeczyszcze panel od klimy

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Możesz podłączyć kabel i sprawdzić czy sterownik klimy zgłasza jakieś błędy.

Pomocne może też okazać się odłączenie aku na 20minut

Użytkownik Ogier Avatar mikolajpn
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115HP Distinctive

Domyślnie

Ja się połączyłem i żadnego błędu nie ma z klimy. Czy wyczyszczenie czujnika może coś dać. Choć wydaje mi się to mało prawdopodobne. Przy dzisiejszej akcji z podkręceniem temp. na maxa i na minimum (o której napisałem wyżej) czujnik na 100% nie zdążył nic odebrać a układ zareagował prawidłowo. Było bardzo wyraźnie czuć dużą zmianę temp. gdzie wcześniej zawsze przy ustawieniu 16,5 czy 18 czy 20 leciało gorąco. Może mi ktoś powiedzieć na jakiej zasadzie działa ta regulacja już od strony mechanicznej? Jakaś klapa na nagrzewnicy czy elektrozaworek na wężach? Tam się musi coś zacinać.

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

W elearn masz cały opis klimy

Użytkownik Świeżak Avatar Dżeju
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał mikolajpn Zobacz post
    Może mi ktoś powiedzieć na jakiej zasadzie działa ta regulacja już od strony mechanicznej? Jakaś klapa na nagrzewnicy czy elektrozaworek na wężach? Tam się musi coś zacinać.
    W skrócie: powietrze z zewnątrz przepływa przez parownik i dalej przez nagrzewnicę w całości lub w jakiejś części, co zależy od położenia przysłony mieszania. Dalej powietrze jest skierowane do oddzielnych wylotów w zależności od położenia przysłon rozdziału ( górna, środkowa i dolna część kabiny ). Ww. przysłony uruchamiane są silniczkami elektrycznymi sterowanymi przez centralkę. Istotne jest również, to: do momentu osiągnięcia temperatury 50° C przez płyn chłodzący przysłony mieszania działają automatyczne.